| Bevezetés (Dr. Molnár Béla) | 5 |
| A ribiszketermesztés jelene, a fejlesztés irányai (dr. Porpáczy Aladár) | 7 |
| Történeti visszapillantás | 8 |
| Főbb ribiszketermesztő országok | 10 |
| A hazai termesztés | 11 |
| Távlati célok | 13 |
| Biológiai alapok | 15 |
| A fajták eredete | 15 |
| A ribiszke alaktana, életmódja | 15 |
| Gyökérrendszer | 15 |
| Hajtásrendszer | 16 |
| Táplálkozás | 17 |
| Növekedés | 18 |
| Nyugalmi állapot | 19 |
| Termésképzés | 20 |
| Virágzási időcsoportok | 30 |
| A háziméh szerepe a megporzásban | 31 |
| A gyümölcs fejlődése | 32 |
| A gyümölcs biotikai és tápértéke | 34 |
| Termőhelyi igény, termőkörzet | 37 |
| A piros ribiszke termőhelyi igénye | 37 |
| A legjobb hazai termőkörzetek | 40 |
| A fekete ribiszke termőhelyi igénye | 44 |
| A legjobb hazai termőkörzetek | 47 |
| A fajtakutatás célja és feladatai | 48 |
| Ribiszkefajták | 56 |
| A gyümölcs áru- és használati értéke | 57 |
| Termesztési értékmérők | 59 |
| Pirosribiszke-fajták | 60 |
| Fő árufajták | 62 |
| A választék bővítése | 67 |
| A termesztésből kiszorulók | 68 |
| Csak konzervnek | 70 |
| Honosításra érdemes fajták | 71 |
| Fehérribiszke-fajták | 72 |
| Általánosan elterjedt régiek | 73 |
| Új üzemi és házikerti fajták | 74 |
| Feketeribiszke-fajták | 75 |
| Fő árufajták | 76 |
| Különleges igényeknek | 84 |
| A termesztésből kiszorulók | 85 |
| Kísérletre ajánlottak | 88 |
| Honosításra érdemes fajták | 89 |
| Ribiszke-köszéte fajhibrid (riszméte) | 90 |
| Telepítési és művelési rendszer | 91 |
| Fajták | 92 |
| Alany | 96 |
| Ribiszke a házikertben | 101 |
| A ribiszke szaporítása | 101 |
| A járulékos gyökerek képződése | 106 |
| A víarusmentes szaporítóanyag előállítása (Dr. Porpáczy Aladárné) | 106 |
| A vírusfertőzés gazdasági következményei | 106 |
| A bogyósok vírusos megbetegedése elleni védekezés | 107 |
| A mentesítés | 113 |
| Szaporítási módok (Dr. Porpáczy Aladár) | 113 |
| Dugványozás | 113 |
| Fás dugványozás | 114 |
| Egyszerű vagy sima dugvány | 115 |
| Szakított vagy talpas dugvány | 115 |
| Kalapácsos dugvány | 115 |
| Az elkészített fás dugványok kezelése a kirakásig | 116 |
| A dugványiskola előkészítése, a dugványozás | 119 |
| A dugványok ápolása | 119 |
| A felszedés | 121 |
| Félfás és zölddugványozás | 121 |
| Bujtás | 122 |
| Közönséges vesszőbujtás | 122 |
| Kínai vagy sugaras bujtás | 123 |
| Feltöltéses bujtás | 124 |
| Oltás | 125 |
| Vesszős szemzés | 127 |
| Zöldoltás | 128 |
| A ribiszkefélék mikroszaporítása (Zatykó József) | 131 |
| Magvetés | 131 |
| A gyökers szaporítóanyag tárolása, csomagolása | 132 |
| A szaporítóanyag minősége | 132 |
| A ribiszke telepítése (Dr. Porpáczy Aladár) | 134 |
| Talaj-előkészítése, alaptrágyázás | 135 |
| Telepítési és művelési rendszer | 136 |
| Bokoművelés | 138 |
| Sövényművelés | 139 |
| Törzses fácskák | 141 |
| Ribiszkekordon | 144 |
| Az ültetés ideje és módja | 145 |
| Az ültetvény ápolása | 148 |
| A metszés módja és ideje | 148 |
| A fekete ribiszke metszése | 149 |
| Alakítás | 151 |
| A termő bokor és sövény metszése | 153 |
| A termő fácskák metszése | 154 |
| A piros és a fehér ribiszke metszése | 155 |
| A termő bokor és sövény metszése | 155 |
| A fácskák metszése | 156 |
| Tápanyag-utánpótlás | 157 |
| Talajművelés | 158 |
| Öntözés | 160 |
| A ribiszke kártevői (Bakcsa Flórián) | 161 |
| Fontosabb károsítók | 162 |
| Üvegszárnyú ribiszkelepke | 162 |
| Köszmétearaszoló | 162 |
| Ribiszke-gubacsatka | 163 |
| Amerikai bivalykabóca | 163 |
| Ribiszke-levélszúnyog | 165 |
| Ribiszke-gyökértetű | 166 |
| Ribiszkemoly | 166 |
| Ribiszke-levéldarázs | 166 |
| Kaliforniai pajzstetű | 167 |
| Levélpirosító ribiszke-levéltetű | 169 |
| Feketeribiszke levéltetű | 169 |
| A ribiszke kórokozói | 169 |
| Fontosabb károsítók | 169 |
| Ribiszke amerikai lisztharmata | 169 |
| Ribiszke európai lisztharmata | 171 |
| Ribiszke drapanepeziszás levélfoltosság | 171 |
| Ribiszke mikoszferellás levélfoltossága | 171 |
| Ribiszkerozsda | 171 |
| Köszméterozsda | 172 |
| Ólomfényűség | 172 |
| Fehérpelyhes gyökérpenész | 173 |
| Szürkepenészes rothadás | 174 |
| A ribiszke vírusos betegségei | 174 |
| A köszméte vírusos érszalagosodása | 174 |
| A fekete ribiszke vírusos atavizmusa | 175 |
| A ribiszke gyűrűsfoltosság vírusa | 176 |
| Arabis-mozaik vírus ribiszkén | 178 |
| Védekezési módok (Bakcsa Flórián) | 179 |
| A ribiszke vegyszeres gyomírtása (László István) | 188 |
| A ribiszkések gyomnövényzete | 189 |
| Telepítés előtti gyomirtás | 191 |
| Fiatal ültetvények vegyszeres gyomirtása | 192 |
| Termő ribiszkések gyomirtása | 193 |
| Házikerti ültetvények vegyszers gyomirtása | 200 |
| A ribiszke betakarítása (Dr. Horváth Ernő) | 202 |
| Kézi szedés | 202 |
| A szedést könnyítő eszközök | 203 |
| Gépi betakarítás | 206 |
| A gépi szüret feltételei | 207 |
| Térállás | 207 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 208 |
| Művelésmód | 208 |
| A betakarítógépek felépítése és működése | 209 |
| Terelők | 210 |
| Gyümölcsleválasztók | 210 |
| Szállítószalagok | 211 |
| Ventillátor | 212 |
| Hidraulikus hajtás | 212 |
| Betakarítógép-típusok | 212 |
| Pattenden-féle betakarítógépek | 212 |
| Jonas ribiszkebetakarító | 215 |
| RKB jelű betakarítógépek | 217 |
| Danpluk szüretelő | 217 |
| A betakarítógépek munkaminőségi mutatói | 219 |
| Munkasebesség | 222 |
| A betakarítógépek gazdaságossági mutatói | 223 |
| A ribiszkeszüret megkönnyítése Ethrellel (Zatykó József) | 224 |
| Oldatkészítés | 227 |
| Kezelés | 227 |
| A gépi szüret ideje | 228 |
| A ribiszketermesztés gépei, géprendszerei (Dr. Andor Domokos) | 229 |
| A nagyüzem gépei | 229 |
| A kisüzemi termesztés eszközei | 247 |
| A ribiszke feldolgozása (Dr. Porpánczy Aladár) | 253 |
| Levek készítése | 253 |
| Lékészítés melegen | 254 |
| Lékészítés hidegen | 255 |
| Natúr levek tartósítása hőkezeléssel | 255 |
| Natúr levek tartósítása konzerválószerekkel | 256 |
| Frissen fogyasztható lé | 256 |
| Szörp | 257 |
| Ribiszkekocsonya | 257 |
| Ribiszkedzsem | 257 |
| Frissen fogyasztható ribiszkekompót | 258 |
| Steril ribiszkekompót | 258 |
| Ribiszkebor | 258 |
| Feketeribizli-likőr | 258 |
| A ribiszke táplálkozás-élettani jelentősége | 259 |
| A fekete ribiszke mint gyógyszer | 261 |
| Emésztőszervi megbetegedésekre | 262 |
| Epe- és májbetegségekre | 263 |
| Vesebetegségekre | 264 |
| Szív- és véredénybetegségekre | 265 |
| Elhízás ellen | 267 |
| Vérszegénységre | 267 |
| Migrénre | 267 |
| Kimerültségre | 268 |
| Farkasvakságra | 268 |
| A különleges bogyósgyümölcsűek termesztése | 269 |
| A feketegyümölcsű berkenye (Aronia) | 270 |
| Felhasználása | 270 |
| Leírása | 271 |
| A gyümölcs beltartalma | 274 |
| A termszetés környezeti feltételei | 274 |
| Fajták | 275 |
| Szaporítás | 276 |
| A terület kiválasztása | 277 |
| Telepítés | 277 |
| Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 277 |
| Metszés | 278 |
| Növényvédelem | 278 |
| A termés betakarítása | 279 |
| A festőbodza | 279 |
| Leírása | 280 |
| A gyümölcs beltartalma | 283 |
| A termesztés környezeti feltételei | 284 |
| Fajták | 284 |
| Szaporítás | 286 |
| A terület kiválasztása | 286 |
| Telepítés és művelési rendszer | 286 |
| Telepítése | 287 |
| Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 287 |
| Metszés | 287 |
| Növényvédelem | 289 |
| A termés betakarítása | 289 |
| A magasbokrú áfonya | 289 |
| Leírása | 290 |
| A gyümölcs beltartalma | 293 |
| A termesztés környezeti feltételei | 294 |
| Fajták | 295 |
| Szaporítás | 296 |
| A terület kiválasztása | 297 |
| Telepítés | 298 |
| Mulcsozás | 299 |
| Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 300 |
| Metszés | 301 |
| Növényvédelem | 301 |
| A termés betakarítása | 301 |
| A piros áfonya (Cranberry) | 302 |
| A homoktövis | 304 |
| Leírása | 305 |
| A gyümölcs beltartalma | 307 |
| A termesztés környezeti feltételei | 307 |
| Fajták | 307 |
| Szaporítás | 310 |
| A terület kiválasztása | 310 |
| Telepítés | 310 |
| Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés | 312 |
| Metszés | 312 |
| A termés betakarítása | 313 |
| A gyümölcs feldolgozása | 313 |
| A rózsa | 314 |
| A húsos som | 316 |
| Az Actinida (kínai köszméte, kivi) | 319 |
| Leírása | 320 |
| A termőhely megválasztása | 320 |
| Szaporítás | 321 |
| Fajták | 322 |
| Telepítés | 324 |
| Metszés | 324 |
| Felhasznált irodalom | 325 |