1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jézus király

Regény

Szerző
Fordító

Kiadó: Káldor György Könyvkiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 460 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Magyar Központ Hiradó Rt. (Rádió) nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az evangéliumi történetet túlságosan jól ismerjük, ezért nem tudjuk nézni elfogulatlanul; éppen ezért rendített meg bennünket, mikor később arról értesültünk, hogy a tudósok, akik azt állítják, hogy minden részletkérdésnek alaposan utána néztek, kétségbevonják az újszövetségi események történelmi hitelességét.
Robert Graves ezt a meglepő módon eredeti regényét azért írta meg, hogy kétségessé tegye a tudósok ellentmondásáról hallani sem akaró megállapításait. Ezek a tudósok a betlehemi kisdedek lemészárlását, a megkísértés történetét és Jézus életének sok más csodaszerű eseményét azzal szokták kinyilatkoztatni minden történelmi alap nélküli legendáknak, hogy az első keresztények vagy kritika nélkül elhittek mindent, vagy tudatosan valótlanságokat állítottak. Graves azt vallja, hogy ha gondosan eltávolítjuk mindazt, amit, mint valami régi képre, utólag festettek rá az eredeti és igaz történetre - eleinte inkább politikai, mint hitelvi okokból - a keresztény időszak első... Tovább

Fülszöveg

Az evangéliumi történetet túlságosan jól ismerjük, ezért nem tudjuk nézni elfogulatlanul; éppen ezért rendített meg bennünket, mikor később arról értesültünk, hogy a tudósok, akik azt állítják, hogy minden részletkérdésnek alaposan utána néztek, kétségbevonják az újszövetségi események történelmi hitelességét.
Robert Graves ezt a meglepő módon eredeti regényét azért írta meg, hogy kétségessé tegye a tudósok ellentmondásáról hallani sem akaró megállapításait. Ezek a tudósok a betlehemi kisdedek lemészárlását, a megkísértés történetét és Jézus életének sok más csodaszerű eseményét azzal szokták kinyilatkoztatni minden történelmi alap nélküli legendáknak, hogy az első keresztények vagy kritika nélkül elhittek mindent, vagy tudatosan valótlanságokat állítottak. Graves azt vallja, hogy ha gondosan eltávolítjuk mindazt, amit, mint valami régi képre, utólag festettek rá az eredeti és igaz történetre - eleinte inkább politikai, mint hitelvi okokból - a keresztény időszak első évszázadában, előttünk áll, hogy ki volt Jézus eredeti valóságában és milyen volt az első idők kereszténysége.
Robert Graves Jézust nem úgy ábrázolja, mint önmagához következetlen szellemi kalandort, az ács fiát, aki a nagyzási hóbort egy nemének esett áldozatául (ez a racionalisták szokásos beállítása), sem pedig mint mindenható lényt, az Atyával egylényegű istenséget, akinek csak külső megjelenése az emberi forma (ez a katolikus felfogás), hanem, mint a heródesi trón jogaitól megfosztott örökösét, mint prófétát, aki hirdette a zsidó hitet úgy, amint azt Hilleltől és népeinek bölcseitől tanulta és mint egy igen megindító és bonyolult tragédia központi alakját.
„Jézus király"-t nem szabad úgy olvasni, mim a katolikus hittel és tannal való szembeszállást. Hiszen a katolikus hit és tanrendszer - ha egy szer elfogadja valaki alaptételként, hogy Jézus élete csodák sorozata és testet öltése volt a történelem normális menetében logikailag meg támadhatatlan és tanult, minden képmutatás nélküli emberek igen nagy számát tudja kielégiteni. De, ha valaki nem hajlandó elfogadni az egyházi tant, mert azt értelmi meggyőződéséin való erőszaktétel nélkül nem fogadhatja el, és ha egyszer az „evangélium igazsága" elveszíti eredeti vonzóerejét, egy ősrégi titoknak - egyetlen mysteriumnak az emberiség történelmében, amelyen való töprengést bármilyen alakban és bármilyen időben, de senki sem kerülheti el - Robert Graves által felajánlott új megoldás hisszük és reméljük sok kétkedőnek a bizonytalankodását meg fogja szüntetni. Vissza

Robert Graves

Robert Graves műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Robert Graves könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv