1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerű vörösborkészítés

Vinifikálás - stabilizálás - optimálás

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 86 oldal
Sorozatcím: Borász Akadémia
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-286-539-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vörösbor világa az utóbbi húsz évben nagyon megváltozott. A korszerű technika mai lehetőségei egyszerűsítették és megváltoztatták a hagyományos eljárásokat. A szőlőben és a borpincében... Tovább

Előszó

A vörösbor világa az utóbbi húsz évben nagyon megváltozott. A korszerű technika mai lehetőségei egyszerűsítették és megváltoztatták a hagyományos eljárásokat. A szőlőben és a borpincében alkalmazott új módszerek kiegészítik a régieket, a tengerentúlról importált borok kiszorítják az európai borokat a piacról.
A kereslet növekedett, és ugyanígy növekedtek a fogyasztók minőség iránti igényei is. A vörösborkészítés tehát világszerte fejlődik, hogy kielégítse a fogyasztók kívánságait. És ezek sokrétűek: az ízek palettája a könnyű, kellemes vörösboroktól a testes, cserzőanyagban gazdag vörösborokig, a fajtaazonos érleléstől a tölgyfa ízű házasított borokig terjed. A gazdasági sikerhez nem elegendő a fogyasztói ízlést kielégíteni, hanem a kívánt minőséget lehetőleg állandó szinten is kell tartani. Ehhez számos üzemi szintű döntést kell hozni, de előzőleg a „házi feladatokat" a szőlőültetvényben kell teljesíteni.
Manapság a vörösborkészítésnek több módszere ismert. Mindegyik helyes és sikeres lehet, ha az ember a kiinduló helyzetet helyesen ítéli meg és ebből helyes következtetésekre tud jutni. Ez a könyv a gyakorló borász számára szeretne útmutatást és hátteret nyújtani a helyes döntésekhez. Ehhez kívánunk sok sikert.
Robert Steidl
Wolfgang Renner Vissza

Tartalom

Előszó 7
1. A szőlőtermesztés szempontjai 9
1.1. Fajtaválasztás 9
1.1.1. Melyik fajtákat telepítsük? 9
1.1.2. Hagyományos fajták 10
1.1.3. Divatos fajták 12
1.1.4. Újonnan nemesített fajták 12
1.2. Az alany kiválasztása 13
1.3. A termőhely kiválasztása 17
1.3.1. A klíma 18
1.3.2. A termőhely fekvése 18
1.3.3. A talaj 18
1.4. Tőkeművelési mód, lugasnevelés 19
1.4.1. Fotoszintézis 19
1.4.2. Lombnevelés 20
1.4.3. A lombfal magassága 21
1.4.4. A levelek kora, részleges levélritkítás 23
1.4.5. Hónaljhajtások 24
1.4.6. Telepítési sűrűség 24
1.5. Terméshozam 25
1.5.1. A terméshozam szabályozása 26
1.5.2. A fürtritkítás javasolt időpontja és intenzitása 27
1.6. Szőlőérés, a szüret szervezése 28
1.6.1. A szőlőtőke fejlettségi állapota 28
1.6.2. Az érettség analitikai jellemzői 29
1.6.3. Az érettség érzékszervi jellemzői 29
1.6.4. Fürtrothadás, Botrytis 30
1.6.5. Fürtfonnyadás, Zweigelt-betegség 31
1.6.6. A szüret időpontja 31
2. Melyik vörösbortípust készítsünk? 33
3. A vörösborkészítés elve 35
4. Cefrekezelés 38
4.1. Kén-dioxid hozzáadása 38
4.2. Hőmérséklet 39 I
4.3. Beoltás fajélesztővel 40
4.4. Feljavítás 40
4.5. Enzimhozzáadás 44
4.6. Részleges, illetve előzetes mustelvétel 45
5. Héjon erjesztési eljárások 46
5.1. A törkölykeverés célja és hatásai 46
5.2. Rendszerek és eljárások 47
5.3. Az erjesztőtartályok anyaga 52
5.4. Az erjedés irányítása 53
5.5. Rozé és siller borok 58
6. Cefremelegítési eljárások 60
7. Biológiai almasavbontás és a savtartalom korrigálása 62
8. Színstabilizálás 66
8.1. Oxidáció 66
8.2. Polimerizáció 68
8.2.1. Kopigmentáció: antocián - antocián 68
8.2.2. Közvetlen kondenzáció: antocián - cseranyag 68
8.2.3. Vegyes kondenzáció: antocián - cseranyag - acetaldehid 69
8.3. A színanyagmegőrzést szolgáló intézkedések 70
8.4. Makrooxidáció - mikrooxidáció 70
9. A bor ászkolása 74
9.1. Légmentesen zárt nemesacél vagy műanyag tartályok, esetleg ciszternák 74
9.2. Nagy fahordó 74
9.3. Kis fahordó - barrik 75
9.4. A borérlelés szabályai
9.5. Lóizzadságszag 78
10. Derítés, palackozás 81
Ajánlott irodalom 83
Tárgymutató 85
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv