1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Somoskői Gábor 1926-1971 (minikönyv)

Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Népszava Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 77 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 7 cm x 5 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomda: Ságvári Nyomda, Budapest Kiadási alkalom: Ezt a minikönyvet Somoskői Gábor születésének 60. évfordulója és halálának 15. évfordulója alkalmából társadalmi munkában készítette a SZOT kulturális, agitációs és propagandaosztály. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. A könyv pontos mérete: 50 x 68 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Somoskői Gábor, a SZOT fiatalon elhunyt titkára 1986-ban lenne hatvanesztendős. Munka közben, 1979-ben érte a váratlan halál. Elhunyta súlyos vesztesége volt a magyar szakszervezeti mozgalomnak.... Tovább

Előszó

Somoskői Gábor, a SZOT fiatalon elhunyt titkára 1986-ban lenne hatvanesztendős. Munka közben, 1979-ben érte a váratlan halál. Elhunyta súlyos vesztesége volt a magyar szakszervezeti mozgalomnak. Tizenkét éves kora óta dolgozott. Ismerte a munkáséletet, tudta mit jelent a munkásosztály célja. Azt a magáénak vallotta, azért kész volt küzdeni.
1945. januárjában lépett be a Magyar Kommunista Pártba, majd pedig a szakszervezetbe. Az építők szakszervezetében volt politikai munkatárs és főtitkár, a SZOT-ban osztályvezető-helyettes és titkár. Volt miniszterhelyettes és magyar képviselő az SZVSZ-ben. Tagja volt az MSZMP Központi Bizottságának is.
Élete összeforrt a felszabadulás utáni szakszervezeti mozgalommal. Mindenkor az elmélet tiszta ismeretében következetesen szolgálta a munkásosztály ügyét. Szerény, határozott vezető volt, példaképe a szakszervezeti vezetőknek. Sokat tett azért, hogy a szakszervezeti mozgalom jól betöltse hivatását, szerepét szocialista társadalmunkban.
Születésének hatvanadik évfordulójáról úgy emlékezhet meg a magyar szakszervezeti mozgalom, hogy tisztességgel folytatja azt a munkát, amelynek elindításában Somoskői Gábor is úttörő szerepet vállalt.
1966-ban a magyar szakszervezetek a gazdaságirányítás átszervezésére készültek. A gazdasági mechanizmus reformja a politikai mechanizmusban helyet foglaló szervezetek munkájának megújítását is kívánta. A szakszervezetek munkájának javításához jó alapot adott a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának állásfoglalása a szakszervezetekről. Erre építve tárta fel a mozgalom fejlesztésének feladatait Somoskői Gábor, a SZOT 1966. augusztus 5-i ülésén. Előadói beszéde húsz év távlatában is egy fejlődő szakszervezeti mozgalom képét rajzolja fel. Számos időtálló, ma is érvényes feladatra hívja fel a figyelmet.
Beszédének közreadása tisztelgés Somoskői Gábor előtt, egyszersmind hasznos segítség és emlékeztetés a ma feladatainak ellátásában munkálkodó szakszervezeti tisztségviselőknek.
Gáspár Sándor Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Somoskői Gábor 1926-1971 (minikönyv)

A borító enyhén foltos.

Nylon védőborítóban.

Állapot:
980 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv