1.031.316

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fűszerek könyve

Étel- és italízesítők ismertetése, termesztése és a fűszerezés gyakorlata

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 324 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-231-093-4
Megjegyzés: 97 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kívánom, hogy ez a pár sor írásom afféle aperitif legyen Romváry Vilmos barátom érdekes könyve előtt. Az aperitif francia szó. Azt jelenti: étvágygerjesztő valami. Némelyek szerint fűszeres ital, de mások szerint egyéb is lehet. Például - mint ebben az esetben - előszó.
Igen! Ez a rövid írás étvágygerjesztő szeretne lenni a fűszeres könyv előtt, és csupán az a célja, hogy beköszöntsön az olvasók előtt és minden egészségére ügyelő család otthonába, sőt esetleg konyhájába is.
Mit is nevez fűszernek - régies formában fűszerszámnak - a magyar, és mit ért azon, amikor azt mondja: megfűszerez valamit? Semmi esetre sem csak azt, hogy valaki sót, borsot tesz az ételbe. De ha arra gondolunk, hogy az ember nemcsak az ételét, hanem sokszor még az életét is kénytelen derűs baráti szóval, elmeérlelő beszélgetéssel vagy napsugaras vidámsággal fűszerezni, egyszerre világossá válik a kérdés.
Az, hogy valami "fűszeres", az ízesebbet, szebbet, jobbat, kedvesebbet, színesebbet, értékesebbet... Tovább

Fülszöveg

Kívánom, hogy ez a pár sor írásom afféle aperitif legyen Romváry Vilmos barátom érdekes könyve előtt. Az aperitif francia szó. Azt jelenti: étvágygerjesztő valami. Némelyek szerint fűszeres ital, de mások szerint egyéb is lehet. Például - mint ebben az esetben - előszó.
Igen! Ez a rövid írás étvágygerjesztő szeretne lenni a fűszeres könyv előtt, és csupán az a célja, hogy beköszöntsön az olvasók előtt és minden egészségére ügyelő család otthonába, sőt esetleg konyhájába is.
Mit is nevez fűszernek - régies formában fűszerszámnak - a magyar, és mit ért azon, amikor azt mondja: megfűszerez valamit? Semmi esetre sem csak azt, hogy valaki sót, borsot tesz az ételbe. De ha arra gondolunk, hogy az ember nemcsak az ételét, hanem sokszor még az életét is kénytelen derűs baráti szóval, elmeérlelő beszélgetéssel vagy napsugaras vidámsággal fűszerezni, egyszerre világossá válik a kérdés.
Az, hogy valami "fűszeres", az ízesebbet, szebbet, jobbat, kedvesebbet, színesebbet, értékesebbet jelenti, azt, ami a száraztól, színtelentől elüt. A füves emberek füves tudománya tehát már csak azért is szép, mert az a célja, hogy az effajta ízesítésekhez, színesítésekhez szükséges füveket összekeresse. Vissza

Tartalom

Aperitif5
A fűszerezés öröme9
Egy kis fűszertörténelem12
A fűszerekről általában17
A fűszerek hatóanyagairól22
A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése26
Fűszertartó a konyhában30
A fűszerek helyes adagolása és elkészítése33
Étel- italfűszereink részletes ismertetése37
Angelika38
Angosztura40
Áfonya41
Ánizs42
Babérlevél45
Bazsalikom47
Boróka49
Bors51
Borsikafű54
Borsmenta56
Cayeni bors58
Citrom59
Citromfű61
Csillagánizs62
Édes kömény64
Fahéj 66
Fehér üröm67
Fekete üröm69
Fokhagyma70
Galanga73
Grape fruit74
Gyömbér75
Izsóp77
Kakukkfű78
Kapor81
Kapri83
Kardamomi85
Kaszkarilla87
Kálmos87
Komló88
Koriander90
Kömény91
Kurkuma93
Lestyán95
Majoranna96
Metélőhagyma98
Mustár100
Narancshéj102
Padlizsán
Paprika104
Paradicsom106
Pasztinák
Petrezselyem108
Rebarbara
Retek
Római kömény112
Rozmaring115
Sáfrány116
Sáfrányos szeklice118
Szagosmüge120
Szegfűbors121
Szegfűszeg122
Szerecsendió125
Szurokfű126
Tárkony128
Torma129
Turbolya131
Vanília133
Vasfű134
Vöröshagyma136
Zeller138
Zsálya140
Fűszernövények a kiskertben és az ablakban151
Fűszernövények házi tartósítása162
Fűszerkeverékek171
Fűszeres pácok - pácolások143
Néhány szó a divatos fűszermártásokról147
Az ételízesítőkről201
A gomba is fűszer205
Legyünk óvatosak a sózással!210
Fűszeres növényi ecetek214
Ízesített konyhaecetek214
Borecetek216
Egyéb ecetek217
Korszerű ételek - korszerű ételízesítés219
Új típusú és hagyományos levesek219
Konzervételek222
Mirelite gyorsfagyasztott ételek226
Alufóliás ételek230
Grillételek232
Húsételek238
Halételek244
Sajtos ételek247
Saláták250
Baba- és gyermekételek256
Diétás fűszerezési tanácsok260
A fűszerek mint italalapanyagok269
Likőrök, pálinkák273
Gyümölcsborok, bólék, sörök 276
Hűsítő italok278
Kávék279
A méz mint ízesítő280
Fűszerkalauz284
Mihez - mit?285
Mit - mihez?292
Hasznos konyhai tanácsok298
Fűszernövények a szépség szolgálatában306
Irodalomjegyzék310
Mit hol keressünk?311

Romváry Vilmos

Romváry Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Romváry Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fűszerek könyve Fűszerek könyve
Állapot:
980 Ft
680 ,-Ft 30
6 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Fűszerek könyve Fűszerek könyve Fűszerek könyve
Állapot:
980 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv