1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Máté-evangélium

Tizenkét előadás/Bern, 1910. szeptember 1-12.

Szerző
Fordító

Kiadó: Genius
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 248 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Rudolf Steiner "Das Matthaus-Evangelium" című előadássorozatának a „Verlag der Rudolf Steiner Nachlassverwaltung (Dornach/Schweiz)"-nál könyv alakjában megjelent 6. kiadása (1983) alapján... Tovább

Előszó

Rudolf Steiner "Das Matthaus-Evangelium" című előadássorozatának a „Verlag der Rudolf Steiner Nachlassverwaltung (Dornach/Schweiz)"-nál könyv alakjában megjelent 6. kiadása (1983) alapján fordította és az eredetileg a könyv végén lévő, nem a szerzőtől származó jegyzeteket kisebb betűszedettel a szöveg megfelelő helyére helyezte, hogy az olvasónak ne kelljen hátralapozgatnia és tetszése szerint át is ugorhassa, 1999 októberében:
Göröntsér Márton Vissza

Fülszöveg

AZ ANTROPOZÓFIA I a 20. század kereső embere előtt új szellemi világ- és emberképet tár föl; kapcsolódik az emberiség ősi bölcsességéhez, azonban a keleti tradíciókkal ellentétben a nyugati szellemi életben gyökerezik és centrumában a Krisztus-esemény áll. így iskolázási módszere is - az ember morális fejlesztése mellett - a nyugati gondolkodásból sarjad. A gondolkodás világprincípium, teremtő erő, melynek realitása van. Steiner szellemtudományos kutatási eredményei a gyakorlatban az élet számos területén mutatkoznak, így például a nevelésben (Waldorf-iskolák), a gyógyászatban és gyógypedagógiában, a művészetben (építészet, festészet, euritmia, beszédformálás stb.) éppúgy, mint a mezőgazdaságban (biodinamikus metódus) és a társadalmi élet területén (a szociális organizmus hármas tagozódása).

Tartalom

ELSŐ ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 1. 8
A népek áramlása Atlantisz után. Irániak és turániak.
A Zarathusztra-individualitás.
MÁSODIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 2. 28
A tér és az idő titkai. Hermész és Mózes bölcsessége.
Turániak és héberek.
HARMADIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 3. 48
Thot-Hermész és Mózes kölcsönhatása, mint egy kozmikus
folyamat tükröződése. A héber nép titka. Az emberi gondolkodás az isteni látás visszfénye. A régi szellemi látás erői behúzódnak az ember belső szerveződésébe. Az öröklődés
számtörvénye a nemzetségek sorában.
NEGYEDIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 4. 67
Az ó-héber istenek megismerése. Ábrahám és Melkizedek. A héber nép keletkezése, mint a kozmosz keletkezésének tükröződése. A Krisztus-eseményt előkészítő fő- és mellékáramlatok. Jeshu ben Pandira.
ÖTÖDIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 5. 85
Jeshu ben Pandira és az esszénusok beavatása. A 7-es és a
12-es szám. A kozmikus viszonylatok tükröződése az emberiség fejlődésében. A vér titka a nemzetségek sorában és a kozmikus tér titkai.
HATODIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 6. 100
A Lukács-evangéliumbeli és a Máté-evangéliumbeli Jézus átöröklésvonalának nemzetségsora. Fokozatok az isteni-szellemiség behúzódásakor egy emberi individualitásba és kitágulásakor a kozmoszba. Az ember isteni-szellemi mivolta és a földi Ádám. A nemzetségek vérében csörgedező, személyeket összekötő emlékezet. A názárénusok és az esszénus települések. Jeshu ben Pandira tanítványai. Mathai és Nezer. A két Jézus-gyermek.
HETEDIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 7. 118
Az emberi képességek tökéletesedésének fokozatai és törvényei. (A nyolcas ösvény.) A beavatás lényege a kereszténységet megelőző misztériumokban. Alászállás a fizikai testbe
és kiterjeszkedés a kozmoszba. A megvakulás és a csalóka képek veszélye. A hierofantosz 12 segítőtársa. A Krisztusesemény lesz majd a szabadság kiindulópontja. Krisztus az
új beavatás beteljesedése és példaképe.
NYOLCADIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 8. 134
Az esszénus beavatás. A beavatás három fokozata. A történelmi Krisztus-esemény kiviszi a külvilágba a misztérium-titkokat. Krisztus megkísértésének fokozatai. Malkut és a mennyország. A gazdag én.
KILENCEDIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 9. 153
A Krisztus-esemény, mint történelmi tény. Az én-beavatás. Az evangéliumok misztérium-könyvek. Krisztus élete a világtörténelem nagy színterén éli át a beavatást. Gyógyítások. A „hegyi beszéd" kilenc boldogsága.
TIZEDIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 10. 1874
Az emberi én erőinek fokozatos ellátása misztérium-ismeretekkel. A tanítványok felvezetése a magasabb világokba. A négyezrek és az ötezrek megvendégelése. A Mennybemenetel. Krisztus csak egyszer jelenik meg fizikai testben. Újból majd étertestben jelenik meg. A boldogságok. A gyógyítások. A mennyei kenyér. Új esszénusok. Hamis messiások.
TIZENEGYEDIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 11. 195
Krisztuson keresztül tanító és éltető erők áramlanak be a kozmoszból. A tanítványokra átáramló hatása és felnövekedésük. Péter hitvallása. Az ember fia és az élő Isten Fia. Az emberközösségek rendező erői etikai-morális-szellemi viszonylatok alapján. Krisztus kivezeti tanítványait a makrokozmoszba. A Nap-logosz előzőleg tanításként elhangzó erői a golgotai misztérium következtében valóságosan és élő formában
áramlanak alá. Felnövekedés a mennyek országába.
TIZENKETTEDIK ELŐADÁS. Bern, 1910 szeptember 12. 217
Az ember felemelkedése isteni magasságokba és isteni-szellemi lények aláereszkedése emberi lelkekbe és testekbe. A Krisztus-lény és a két Jézus-gyermek. Az evangélisták négy
nézőpontja a Krisztus-tényék leírásánál, a négyféle beavatásnak megfelelően. A Jordán-keresztelőnek és Krisztus életének és halálának lefolyása, mint a beavatás két szakasza.
Feltámadásakor Krisztus a földi létet átható és lélekkel átitató szellemnek mutatkozik. A Nap aurája a Föld aurájában. Az emberben lehetséges isteni nagyság. Ami az emberhez illő a Máté-evangéliumban.

Rudolf Steiner

Rudolf Steiner műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Rudolf Steiner könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv