1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A ráció üzenetei

Feladatok a távoli múltból

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Typotex Kft. Elektronikus Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 137 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7546-40-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A matematikatörténet többféle szempontból érdekelheti a vele foglalkozót. Az általános érdeklődésű olvasó olyan kultúrértékeket fedezhet fel benne, amelyeket a politikai történet nem, vagy csak... Tovább

Előszó

A matematikatörténet többféle szempontból érdekelheti a vele foglalkozót. Az általános érdeklődésű olvasó olyan kultúrértékeket fedezhet fel benne, amelyeket a politikai történet nem, vagy csak alig érint. A kutató matematikus rábukkanhat tudománya történetében olyan kérdésekre, ötletekre, módszerekre, amelyek kutatómunkájában segítik, esetleg további vizsgálatokra érdemes területekre hívják fel a figyelmét. A fizikus azokat a matematikai területeket keresheti, amelyek akár a módszert vagy a tartalmat, vagy a jelrendszert tekintve, alkalmasak a természet jelenségeinek a leírására, talán tanulmányozására is. A politikai és az általános kultúrtörténet írói még napjainkban is alig veszik figyelembe azokat a nem elhanyagolható hatásokat, erőket, amelyeket a természettudományok és a matematika fejlődése gyakorol a társadalmi és kulturális haladásra.
Az általános iskolai és a középiskolai, matematikát tanító pedagógusokat főleg az érdekelheti, hogy mennyire tudják hasznosítani a matematikatörténeti ismereteket oktató-nevelő munkájukban az érdeklődés felkeltésére, a matematika és más tudományok összefüggésének a bemutatására, annak a megláttatására, hogy a matematikai eredmények, módszerek, bizonyító és kutató eljárások kultúránk szerves és értékes részei, amelyek nemcsak a technikai haladást teszik lehetővé, hanem egész világszemléletünket, sőt világnézetünket is formálják. A tanulókat, az általános- és a középiskolás fokon, a matematikatörténetből különösen érdeklik az életrajzok, egy-egy matematikai felfedezés érdekes története, a matematika és a többi tudomány fejlődésének a kapcsolata, valamint a korra jellemző, esetleg új korszakot elindító feladatok. Vissza

Fülszöveg

A 60-as évek végén, amikor az űrkutatás robbanásszerűen fejlődésnek indult, összehívtak egy tudós konferenciát azzal a céllal, hogy ha intelligens lényekkel találkoznánk az űrben, hogyan is kellene kezdeni a kommunikációt. Az egyik - ma már közhelyként ismeretes - első lépésként a prímszámok sorozatának közlését fogadták el.
Ebben a kötetben a múlt üzeneteiből találnak egy csokorra valót. Mit tartalmazott a Rhind-papirusz? Milyen volt a babiloni algebra és a legősibb kínai bűvös négyzet? Mi a jól ismert ismeretlen X őse: a regula falsi? Mivel szórakoztatta a hindu Bhászkora 900 évvel ezelőtt pártában maradt leányát? Min tűnődött Arkhimédész, amikor köreit megzavarta a római katona? Hogyan vezet ki a valós számok köréből a képzetesekébe a casus irreducibilis, a visszavezethetetlen eset? És ez a néhány kérdés csak ízelítő, kedvcsináló.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv