1.116.650

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Sajtgyártás

Fizikája, kémiája és technológiája

Szerző
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari Minisztérium Tejipari Igazgatósága
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 284 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
A sajtgyártás előfeltételei5
A sajttej minősége5
A földrajzi tényezők hatása a sajttej minőségére5
A gazdálkodás módjának hatása a sajttej minőségére10
A tehenek egészségi állapotának hatása a sajttej minőségére15
A tej fertőzési forrásai18
Az üzemi adottság19
Az üzemi dolgozók szakképzettsége 21
A pH fogalma és mérése22
Fizikai alapfogalmak24
Kémiai alapfogalmak27
Matematikai alapfogalmak30
Az elektrolitos disszociáció34
A hidrogénkitevő (pH)42
A sav- és bázisoldatok pH-értékének kiszámítása45
A pufferhatás50
Titrálás55
pH-mérési eljárások59
Az elektródok előállítása77
Az elektródpárok helyes kapcsolása87
Az elektrometriás készülékek87
A tej diszperzrendszere90
A diszperzrendszerek99
A molekulák közötti erőhatások94
Felületi jelenségek96
A kolloid oldatok103
A gélek 107
A tej mint diszperzrendszer109
A tej minőségi átvétele113
A tej érzékszervi bírálata113
A vöröslúg-próba115
Az alizarol-próba116
Az erjedési-redukciós próba117
Az oltóerjedési próba120
Az oltós alvadási próba121
A sporogenes-próba121
A katalaz-próba122
A pasztőrözés hatása a sajttej minőségére124
Az anyagfelhasználási norma127
A tej és a savó zsírmentes szárazanyagtartalmának megállapítása128
Az üsttej zsírtartalmának megállapítása130
100 kg sajthoz szükséges üsttej mennyiségének kiszámítása132
A tej előkészítése sajtgyártáshoz135
A tej szűrése135
A tej pasztőrözése135
A tej hűtése136
Sajtgyártás137
A sajttej előkészítése beoltáshoz137
A sajttej minőségi feljavítása137
A sajttej kulturázása és érlelése140
A sajttej festése140
A sajttej előmelegítése147
A sajttej beoltása148
Az oltó148
A sajttej beoltása148
A beoltásra ható tényezők és azok helyes alkalmazása150
Általános beoltási előírások154
Az alvadás156
Az alvadék kidolgozása158
Az elősajtolás158
Az alvadék felaprítása159
Az alvadékrögök előkeverése161
Az alvadékrögök ülepítése161
A savó leszívatása162
Az alvadék kikeverése utómelegítéshez163
Az utómelegítés1653
Az utósajtolás163
Az oltó- és savhatás168
Az alvadékrögök zsugorodására ható mechanikai tényezők175
Az alvadék mosása179
Az alvadék formázása185
A röglyukú sajtok alvadékának formázása185
Az erjedési lyukú sajtok formázása186
A sajtok préselése188
A sajtok sózása191
Az alvadéksózás192
A sajtok sózása sófürdőben192
A szárazsózás196
A sajtok érése197
Az érés elmélete197
A sajtérés előfeltétele204
A sajtok kezelése205
A sajtok raktározása207
A sajtgyártás ellenőrzése208
Mennyiségi ellenőrzés208
Minőségi ellenőrzés209
Gyártásközi ellenőrzés209
A kész sajtok elbírálása211
A sajtok összetételének megállapítása213
A sajthibák216
Külalaki hibák216
Alakhibák216
Kéreghibák216
Belső sajthibák219
Színhibák219
Állományhibák221
Lyukazási hibák223
Íz- és szaghibák226
A sajtok jellegének kialakítása228
A sajttészta állományának kialakítása228
A sajttészta lyukazottságának kialakítása235
A sajtok ízének kialakítása240
Az egyes sajtféleségek gyártástechnológiai előírásai244
A sajtok osztályozása244
Az egyes sajtféleségek készítése és tulajdonságai244
Reszelnivaló sajtok244
Kemény sajtok247
Félkemény sajtok254
Lágy sajtok267

Hegedűs Ödön

Hegedűs Ödön műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hegedűs Ödön könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem