kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Élelmiszeripari Minisztérium Tejipari Igazgatósága |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 284 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Előszó | 3 |
| A sajtgyártás előfeltételei | 5 |
| A sajttej minősége | 5 |
| A földrajzi tényezők hatása a sajttej minőségére | 5 |
| A gazdálkodás módjának hatása a sajttej minőségére | 10 |
| A tehenek egészségi állapotának hatása a sajttej minőségére | 15 |
| A tej fertőzési forrásai | 18 |
| Az üzemi adottság | 19 |
| Az üzemi dolgozók szakképzettsége | 21 |
| A pH fogalma és mérése | 22 |
| Fizikai alapfogalmak | 24 |
| Kémiai alapfogalmak | 27 |
| Matematikai alapfogalmak | 30 |
| Az elektrolitos disszociáció | 34 |
| A hidrogénkitevő (pH) | 42 |
| A sav- és bázisoldatok pH-értékének kiszámítása | 45 |
| A pufferhatás | 50 |
| Titrálás | 55 |
| pH-mérési eljárások | 59 |
| Az elektródok előállítása | 77 |
| Az elektródpárok helyes kapcsolása | 87 |
| Az elektrometriás készülékek | 87 |
| A tej diszperzrendszere | 90 |
| A diszperzrendszerek | 99 |
| A molekulák közötti erőhatások | 94 |
| Felületi jelenségek | 96 |
| A kolloid oldatok | 103 |
| A gélek | 107 |
| A tej mint diszperzrendszer | 109 |
| A tej minőségi átvétele | 113 |
| A tej érzékszervi bírálata | 113 |
| A vöröslúg-próba | 115 |
| Az alizarol-próba | 116 |
| Az erjedési-redukciós próba | 117 |
| Az oltóerjedési próba | 120 |
| Az oltós alvadási próba | 121 |
| A sporogenes-próba | 121 |
| A katalaz-próba | 122 |
| A pasztőrözés hatása a sajttej minőségére | 124 |
| Az anyagfelhasználási norma | 127 |
| A tej és a savó zsírmentes szárazanyagtartalmának megállapítása | 128 |
| Az üsttej zsírtartalmának megállapítása | 130 |
| 100 kg sajthoz szükséges üsttej mennyiségének kiszámítása | 132 |
| A tej előkészítése sajtgyártáshoz | 135 |
| A tej szűrése | 135 |
| A tej pasztőrözése | 135 |
| A tej hűtése | 136 |
| Sajtgyártás | 137 |
| A sajttej előkészítése beoltáshoz | 137 |
| A sajttej minőségi feljavítása | 137 |
| A sajttej kulturázása és érlelése | 140 |
| A sajttej festése | 140 |
| A sajttej előmelegítése | 147 |
| A sajttej beoltása | 148 |
| Az oltó | 148 |
| A sajttej beoltása | 148 |
| A beoltásra ható tényezők és azok helyes alkalmazása | 150 |
| Általános beoltási előírások | 154 |
| Az alvadás | 156 |
| Az alvadék kidolgozása | 158 |
| Az elősajtolás | 158 |
| Az alvadék felaprítása | 159 |
| Az alvadékrögök előkeverése | 161 |
| Az alvadékrögök ülepítése | 161 |
| A savó leszívatása | 162 |
| Az alvadék kikeverése utómelegítéshez | 163 |
| Az utómelegítés | 1653 |
| Az utósajtolás | 163 |
| Az oltó- és savhatás | 168 |
| Az alvadékrögök zsugorodására ható mechanikai tényezők | 175 |
| Az alvadék mosása | 179 |
| Az alvadék formázása | 185 |
| A röglyukú sajtok alvadékának formázása | 185 |
| Az erjedési lyukú sajtok formázása | 186 |
| A sajtok préselése | 188 |
| A sajtok sózása | 191 |
| Az alvadéksózás | 192 |
| A sajtok sózása sófürdőben | 192 |
| A szárazsózás | 196 |
| A sajtok érése | 197 |
| Az érés elmélete | 197 |
| A sajtérés előfeltétele | 204 |
| A sajtok kezelése | 205 |
| A sajtok raktározása | 207 |
| A sajtgyártás ellenőrzése | 208 |
| Mennyiségi ellenőrzés | 208 |
| Minőségi ellenőrzés | 209 |
| Gyártásközi ellenőrzés | 209 |
| A kész sajtok elbírálása | 211 |
| A sajtok összetételének megállapítása | 213 |
| A sajthibák | 216 |
| Külalaki hibák | 216 |
| Alakhibák | 216 |
| Kéreghibák | 216 |
| Belső sajthibák | 219 |
| Színhibák | 219 |
| Állományhibák | 221 |
| Lyukazási hibák | 223 |
| Íz- és szaghibák | 226 |
| A sajtok jellegének kialakítása | 228 |
| A sajttészta állományának kialakítása | 228 |
| A sajttészta lyukazottságának kialakítása | 235 |
| A sajtok ízének kialakítása | 240 |
| Az egyes sajtféleségek gyártástechnológiai előírásai | 244 |
| A sajtok osztályozása | 244 |
| Az egyes sajtféleségek készítése és tulajdonságai | 244 |
| Reszelnivaló sajtok | 244 |
| Kemény sajtok | 247 |
| Félkemény sajtok | 254 |
| Lágy sajtok | 267 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.