kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 285 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 12 cm |
| ISBN: | 963-231-605-3 |
| Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér és színes fotókat, illusztrációkat tartalmaz. 2. változatlan kiadás. |
| A hollóról és a rókáról | 1 |
| Az Olvasóhoz | 5 |
| Egy kis ízelítő | |
| Egy szelet sajt | 8 |
| Pillantás a múltba | 11 |
| Dicsérő szavak | 15 |
| A rokfort meséje | 18 |
| A sajtokról általában | |
| A világ sajtjai | 26 |
| Hazai kóstoló | 27 |
| Sajtok inkognitóban | 31 |
| A sajtok világa | 33 |
| Miből állnak a sajtok? | 33 |
| A sajtok csoportosítása | 40 |
| Így készül a sajt | 46 |
| A rennin titka | 46 |
| A sajttej | 48 |
| Mi történik a sajtkádban? | 50 |
| Prés alatt | 53 |
| Sófürdőben úszva | 56 |
| Érik a sajt | 58 |
| Készül az ömlesztett sajt | 61 |
| Sajtvizsgálat | 64 |
| A sajt szerepe táplálkozásunkban | 68 |
| Csábító kirakatok előtt | 69 |
| Hol tároljuk és hogyan? | 69 |
| Kis sajtlexikon | |
| Sajtjaink | 75 |
| Keménysajtok | 75 |
| Félkeménysajtok | 78 |
| Lágysajtok | 86 |
| Friss sajtok | 91 |
| Túrósajtok | 93 |
| Juhsajtok | 93 |
| Savanyú sajtok (túrók) | 95 |
| Ömlesztett sajtok | 98 |
| Szomszédaink sajtjai | 102 |
| Ausztria - rúzzsal érő sajt | 102 |
| Csehszlovákia - az aranysajt | 102 |
| Jugoszlávia - a sajt a hosszú élet titka | 104 |
| Románia - bivalytejsajt | 105 |
| Szovjetunió - Verescsagin nyomdokán | 105 |
| Néhány sajtkülönlegesség | 110 |
| Bauskas sajt | 110 |
| Csecsil sajt | 111 |
| Csujszki sajt | 111 |
| Dorogobuzsszkij sajt | 112 |
| Gelendzsiki sajt | 112 |
| Grúz sajt | 113 |
| Háromszögletű (vagy ék alakú) sajt | 113 |
| Iremsik sajt | 113 |
| Jehegnadzorszki sajt | 113 |
| Kabargyini füstölt sajt | 114 |
| Kobijszki sajt | 114 |
| Liliputi sajt | 114 |
| Litván köménymagos sajt | 115 |
| Motal sajt | 115 |
| Nyemani sajt | 116 |
| Szárított kevert túró | 116 |
| Sztanyiszlavi sajt | 116 |
| Sztyeppe sajt | 117 |
| Szuluguni sajt | 117 |
| Zöldsajt | 118 |
| A sajt nagyhatalmai | 120 |
| Dánia - négy egymásba kulcsolódó kürt | 120 |
| Franciaország - a sajtok királya | 121 |
| Hollandia - tulipánok, sajtok | 124 |
| Olaszország - kenyér, sajt és egy korty bor | 124 |
| Svájc - mint a havasi gyopár | 127 |
| Még mindig Európában | 131 |
| Anglia - az "Öreg haranghoz" címzett fogadó nevezetessége | 132 |
| Bulgária - ahol a legtöbb fehérsajt készül | 133 |
| Finnország - viola a pohárban | 133 |
| Görögország - ahol a juhsajt a kedvenc | 134 |
| Lengyelország - sajtos pacal | 134 |
| NDK és NSZK - komlólevélen érlelt sajt | 135 |
| Norvégia - sajt vattában | 136 |
| Svédország - whisky a sajtban | 138 |
| Távoli tájak sajtjai | 138 |
| Afrika - a kezdet kezdetén | 138 |
| Amerika - a cottage cheese a pionírok kedvence | 139 |
| India - ghee, csana, panir | 139 |
| Közel-Kelet - bárány bőrben érlelt sajt | 139 |
| Gasztronómia | |
| Receptek | 153 |
| Vendégvárás | 143 |
| A két jóbarát | 144 |
| Sajt az asztalon | 147 |
| Mi minden készíthető sajtból? | 149 |
| Tájékoztató | |
| Táblázatok | 259 |
| 1978-as adatok a világ sajttermeléséről | 259 |
| Hazánk sajt és túrótermelése 1975-79-ig | 260 |
| Néhány fehérjedús élelmiszer fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma | 260 |
| A fontosabb hazai sajtféleségek | 261 |
| Néhány fontosabb hazai sajtféleség kalcium- és foszfortartalma | 265 |
| Névmutatók | 267 |
| Recept abc | 269 |
| Fontosabb sajtféleségek | 275 |
| Szakmai tárgymutató | 279 |