1.034.166

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A SZANI

Hrabovszkyné Dr. Révész Margit Gyógypedagógiai Gyermekszanatóriuma a Remete út 18. alatt

Szerző

Kiadó: Infotop Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 51 oldal
Sorozatcím: Hegyvidékünk gyöngyszemei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 17 cm
ISBN: 963-03-5148-x
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Fővárosunk legszebb hegyvidéki kerülete a XII. kerület, pótolhatatlan építészeti és természeti értékekkel. Az értékek azonban pusztulnak, vagy éppen az agresszív építkezési láz áldozataivá válnak.... Tovább

Előszó

Fővárosunk legszebb hegyvidéki kerülete a XII. kerület, pótolhatatlan építészeti és természeti értékekkel. Az értékek azonban pusztulnak, vagy éppen az agresszív építkezési láz áldozataivá válnak. Szemünk előtt tűnt el az egykor híres Rózsadomb villavilága, természeti környezete s mára már csak hegyvidéki lakótelep áll a helyén. Hasonló sors várhat a XII. kerületre is, ha értékeinket nem tudjuk megvédeni. A Hegyvidékünk gyöngyszemei című helytörténeti indítottuk el, talán ha többet tudunk környezetünkről, jobban vigyázunk rá.
A sorozat indító kötetének témáját különös aktualitás adta. A XII. kerületi Hegyvidék című újság 1996. december 4-i számában egy tudósítás jelent meg a XII. kerület Remete út 18. szám alatti épületéről:
"Az 1996. októberi testületi ülés 92 épület helyi védettségét határozta el. A listán egy olyan épület is szerepelt, amelyik már nem létezik a valóságban. Hogyan kerülhetett fel a védendő épületek listájára egy nem létező épület?..."
A helyi védelmi listára került épület pusztulása az elmúlt évek során szemünk előtt játszódott le. A Libegőn utazók hétről-hétre tanúi lehettek a múltat idéző épületegyüttes végső napjainak. E drámai esemény is közrejátszott helytörténeti sorozatunk megindításában. Ennek a sorozatnak az első könyve a mára teljesen elpusztított SZANI - a dr. Révész Margit Gyógypedagógiai Gyermekszanatórium és Erdei Iskola - múltjának állít emléket, annak reményében, hogy talán egyszer magát a régi épületet, az egykori villát, újra láthatjuk.

Dr. Mitnyan György
alpolgármester Vissza

Tartalom

Előszó3
Egy rejtélyes ház az erdőben5
A SZANI születése7
A park18
A SZANI virágzása24
A SZANI szelleme35
A háború41
A pusztulás43
Epilógus49
Forrásanyagok50

Salamin András

Salamin András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Salamin András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv