| Előszó | 9 |
| Bevezetés | 11 |
| Történeti áttekintés (dr. Rodler Miklós) | 13 |
| A salmonellosis története | 13 |
| A laboratóriumi diagnosztika fejlődése | 15 |
| A salmonellák elterjedése Európában | 17 |
| A salmonellák rendszertani helyzete | 18 |
| Irodalom | 20 |
| A salmonella-baktériumok előfordulása a környezetben (dr. Rodler Imre) | 21 |
| A salmonella-baktériumok ellenálló képessége és túlélése a környezetben | 21 |
| A salmonellák elterjedésének nyomon követése | 23 |
| Salmonella-baktériumok a környezetben | 24 |
| A salmonellák terjedésének főbb útjai | 25 |
| Irodalom | 27 |
| Laboratóriumi diagnosztika (dr. Rodler Miklós) | 29 |
| A baktériumok identifiktálásának rendszere | 29 |
| Salmonellák | 30 |
| Alaktani sajátságok | 30 |
| Ellenálló képesség | 31 |
| Tenyésztési tulajdonságok | 33 |
| Biokémiai tulajdonságok | 34 |
| Szerológiai azonosítás | 35 |
| Genetikai alapfogalmak | 39 |
| Genom és regulációja | 39 |
| Mozgás, adhézió | 42 |
| Mozgás | 43 |
| Adhézió | 43 |
| Fágtipizálás | 45 |
| Plazmidkép-analízis | 45 |
| Sziderofortermelés | 46 |
| Állatpatogenitás | 46 |
| Antibiotikumérzékenységi vizsgálat | 47 |
| Gyorsdiagnosztika | 47 |
| A gyorsdiagnosztika módszerei és lehetőségei | 48 |
| A salmonellosis klinikai vonatkozásai (dr. Barna Mária) | 61 |
| Patogenezis | 61 |
| A terjedés útjai | 61 |
| Az infektív dózis | 62 |
| Az expoziciónak kitett személy fogékonysága | 62 |
| A salmonella-szerotípusok jellemzői | 62 |
| A salmonellosis patológiája | 63 |
| A hasmenés mechanizmusa | 65 |
| A salmonellák által okozott kórképek | 66 |
| Akut gastroenteritis | 66 |
| Bacteriaemiával járó lázas állapot, szervi lokalizáció nélkül | 69 |
| Bacteriaemia szervi lokalizációval | 69 |
| Tünetmentes ürítés | 72 |
| Laboratóriumi diagnózis | 72 |
| Differenciáldiagnózis | 73 |
| A salmonellosis prognózisa | 79 |
| A salmonellosis sajátságos vonásai | 79 |
| Csecsemőkorban | 79 |
| Időskorban | 80 |
| Súlyos alapbetegségben és immunhiányos állapotban | 80 |
| Salmonellosis mint nosocomialis infekció | 82 |
| Esetismertetés | 83 |
| Irodalom | 85 |
| A salmonellosis epidemiológiája (Szentgáliné dr. Csórián Erzsébet) | 93 |
| A salmonellosis fertőzőforrásai és a terjedés módjai | 93 |
| A salmonellosis járványügyi helyzetének alakulása | 96 |
| A salmonella-surveillance tevékenység rendszere és működése Magyarországon | 110 |
| A surveillance-adatokból levonható következtetések | 113 |
| A fertőzések gazdasági és szociális kihatásai | 129 |
| A nemzetközi helyzet alakulása | 130 |
| Járványügyi gyakorlat a fertőzés előfordulásakor | 131 |
| A megelőzés lehetőségei | 132 |
| Esetismertetés | 134 |
| Irodalom | 137 |
| Az állatok salmonellosisa és annak egészségügyi vonatkozásai (dr. Kovács sándor) | 143 |
| Az állatok salmonella-fertőzésének forrásai, terjedésének módja | 143 |
| Az állatok érzékenysége a salmonella-fertőzéssel szemben | 144 |
| Az állatok salmonella-fertőzésének megelőzésére irányuló törekvések | 146 |
| Az állatok salmonellosisának egészségügyi jelentősége | 147 |
| Az állati eredetű emberi salmonellosis megelőzése | 148 |
| Irodalom | 154 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzések (dr. Rodler Imre) | 155 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzések jellemzése | 155 |
| Salmonella-élelmiszerfertőzések, - fogalommeghatározás | 155 |
| Az élelmiszerfertőzések kialakulása, a megbetegedések száma | 156 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzések száma, előfordulási aránya | 157 |
| Élelmiszerfertőzésekben előforduló salmonella-szeritípusok | 164 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzések epideiológiai elemzése | 169 |
| A fertőzést terjesztő élelmiszerek | 169 |
| A fertőzést terjesztő élelmiszerek kontaminációja | 174 |
| A fertőzést terjesztő élelmiszer elkészítésének helye | 180 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzések gazdasági jelentősége | 182 |
| Szociális és gazdasági kár | 182 |
| Költség- és haszonszámítások | 185 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzések megelőzése | 186 |
| Oktatás, egészségnevelés | 187 |
| A salmonella-mentes élelmiszer-nyersanyagok és élelmiszerek előállítása | 188 |
| Állati eredetű élelmiszerek salmonella-mentesítése | 188 |
| Növényi eredetű élelmiszerek salmonella-mentesítése | 190 |
| Ellenőrző és hatósági munka javítása | 190 |
| Hatósági ellenőrzés | 190 |
| Hatósági munka | 191 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzések bejelentésének és a vizsgálatok hatékonyságának javítása | 192 |
| A salmonella laboratóriumi diagnosztika javítása, összehangolása az egészségügyi és állategészségügyi laboratóriumokban | 193 |
| Teendők salmonella-élelmiszerfertőzés előfordulásakor | 194 |
| A kezelő orvos feladatai | 194 |
| Az étkeztető, előállító, forgalmazó feladatai | 194 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzés bejelentése | 195 |
| A salmonella-élelmiszerfertőzés kivizsgálása | 195 |
| Esetismertetés (Radnóti Lya Ágota) | 196 |
| Függelék | 199 |
| Salmonella-élelmiszerfertőzések megelőzése a háztartásban | 199 |
| Salmonella élelmiszerfertőzések megelőzésének lehetőségei az élelmiszeriparban | 202 |
| Irodalom | 205 |
| Tárgymutató | 211 |