1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémiai praktikum

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-356-216-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Fehérjék9
Bevezetés9
A fehérjék tisztítása10
A fehérjék elválasztása méretük alapján (nem elektroforetikus módszerek)10
Szelektív kicsapások13
Elektromos töltéskülönbségek alapján történő elválasztás15
Specifikus kötőképesség alapján történő elválasztás16
Adszorpciós különbségek alapján történő elválasztás17
A fehérje tisztításának követése17
A fehérje tisztaságának bizonyítása17
Fehérjék és peptidek hidrolízise18
Fehérjék aminosavsorrendjének meghatározása (szekvenálás)18
Fehérjeoldatok tulajdonságainak vizsgálata (1. kísérlet)21
Dialízis (2. kísérlet)22
Fehérje kimutatása indikátorfestékkel (3. kísérlet)23
Fehérjék gélszűrése (4. kísérlet)24
Komplex I és komplex III affinitáskromatográfiás izolálása Cibacron blue 3GA Agarose oszlopon (5. kísérlet)25
Kation- és anioncserélő kromatográfia (6. kísérlet)28
Aminosavak elválasztása ioncserélő vékonyréteg-kromatográfiával (7. kísérlet)28
Fotometriás koncentrációmérés elve31
Fotometriás mérés gyakorlati kivitelezése32
Fehérjemeghatározás ultraibolya fényelnyelés alapján34
Fehérjemeghatározása bioretreakcióval (8. kísérlet)35
Fehérjemeghatározása Lowry szerint (9. kísérlet)38
Fehérjék azonosítására alkalmas módszerek39
Elektroforetikus eljárások39
Poliakrilamid-gélelektroforézis (10. kísérlet)43
Elektroforézis kombinálása immunológiai módszerekkel45
A Western-blot45
A Dot-blot47
Western-blot (11. kísérlet)47
Enzimek50
Az enzimaktivitás mérése és egységei50
Az enzimaktivitás mérésének feltételei52
Enzimhatás bizonyítása és enzimaktivitás mérése (12. kísérlet)53
Szubsztrátkoncentráció hatása az enzimaktivitásra54
Szubsztrátkoncentráció hatása az enzimreakció sebességére, a KM meghatározása (13. kísérlet)59
Enzimgátlások60
Enzimgátlások szemléltetése (14. kísérlet)63
SH-csoportot tartalmazó enzimek, az SH-csoport reakciói65
Fehérjében levő SH-csoport meghatározása (15. kísérlet)68
SH-enzimek vizsgálata az ureáz példáján (16. kísérlet)69
A Warburg-féle optikai teszt70
Laktátdehidrogenáz aktivitásának meghatározása optikai teszttel (17. kísérlet)73
Enzimek szöveti eloszlása (18. kísérlet)74
Enzimatikus analízis78
A glukóz és galaktóz együttes meghatározása enzimatikus és kémiai analízissel (19. kísérlet)80
A karnitin-acetiltranszferáz (CAT) enzimaktivitásának mérése és minta karnitintartalmának meghatározása (20. kísérlet)85
Piruvát enzimatikus meghatározása (21. kísérlet)86
Energiatermelő folyamatok89
A fermentáció anorganisztikus foszfátszükséglete (22. kísérlet)89
Szukcinátdehidrogenáz aktivitásának mérése és kompetitív gátlása (23. kísérlet)92
Gázanyagcsere mérése Warburg-félemanometriás módszerrel94
Az élesztő anyagcseréjének mérése Warburg-módszerrel (24. kísérlet)96
Oxigénfogyasztás mérése Clark-elektróddal (25. kísérlet)98
Multienzimkomplexek103
A piruvát-dehidrogenáz enzimkomplex vizsgálata (26. kísérlet)105
Karnitin és karnitin-aciltranszferáz106
A karnitin-acetiltranszferáz aktivitásának mérése (27. kísérlet)107
A vizelet szabad- és összkarnitin tartalmának a meghatározása (28. kísérlet)109
ATP, ADP és AMP mennyiségének mérése HPLC-vel. Az "Energy charge" számítása (29. kísérlet)110
Intermedier anyagcsere114
Lipidek vizsgálómódszerei114
Szabad zsírsavak mennyiségi meghatározása115
Trigliceridek mennyiségének meghatározása115
Foszfolipidek kimutatása, meghatározása115
Zsírsavösszetétel meghatározása115
Szteroidok kimutatása116
Zsírsavak elválasztása gázkromatográfiával (30. kísérlet)116
Gázkromatográfiás tömegspektrométer (GC-MS)120
A gázkromatográfiás tömegspektrométer felépítése120
Mono- és dikarbonsavak metilészter-származékainak szétválasztása és meghatározása GC-MS segítségével (31. kísérlet)123
Az intenzív folyadékkromatográfia (HPLC)124
C-vitamin meghatározása HPLC-vel (32. kísérlet)126
Koleszterin meghatározása (33. kísérlet)128
Koleszterin kimutatása (34. kísérlet)130
Izolált máj perfúziója130
Szérumenzimek vizsgálata132
Glutaminsav-oxáletecetsav-traszamináz meghatározása kapcsolt optikai teszttel (35. kísérlet)134
Kolinészteráz vizsgálata (36. kísérlet)136
Lipáz vizsgálata (37. kísérlet)139
Genetikai információk141
A plazmidok restrikciós térképezése141
A pBR 322 plazmid emésztése restrikciós enzimekkel (38. kísérlet)143
A DNS elektroforézise agarózgélen (39. kísérlet)144
Génexpresszió szabályozása145
Citrátszintáz expressziójának vizsgálata (40. kísérlet)146
Polimeráz-láncreakció (PCR)147
A humán mitokondriális DNS és mutációi149
Missence mutáció151
Fehérjeszintézis-mutáció151
Inzerciós-deléciós mutáció151
Kópiaszám-mutatáció152
Géndeléció kimutatása PCR-rel (41. kísérlet)152
Vírus detektálása PCR-rel153
Hepatitis B vírus detektálása szérumból (42. kísérlet)154
Módszertani bemutatók155
Radioimmuno-assay155
Enzimimmuno-assay157
Számítógép a biokémiában158
Pufferoldatok készítése162
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv