1.031.442

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Tanárképző Főiskolák részére/Kézirat

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 206 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 334 példányban. Tankönyvi száma: J 11-617.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Első rész (Sándor Ferenc)5
Bevezetés7
A takarmányozás fogalma, jelentősége7
A takarmányozás története8
Első fejezet11
Az állati szervezet és a takarmányok összetétele11
Az állati szervezet összetétele11
A takarmányok kémiai összetétele12
Víz és szárazanyag tartalom13
A takarmányok N-tartalmú anyagai13
Fehérjék13
Amidok14
A takarmányok N-mentes anyagai15
Zsírok16
Szénhidrátok17
Könnyen emészthető szénhidrátok17
Nehezen emészthető szénhidrátok18
Biológiai hatóanyagok19
Vitaminok19
Zsírban oldódó vitaminok20
Vízben oldódó vitaminok21
Az antibiotikumok23
Antimetabolitok23
Enzimek24
Hormonoko24
Ásványi anyagok24
A takarmány összetételét befolyásoló tényezők26
Második fejezet29
Takarmányok megemésztése29
Az állati szervezet anyagforgalma29
A felszívódott táplálóanyagok forgalma32
A felszívódott táplálóanyagok forgalma32
Vízforgalom32
Energiaforgalom33
Nitrogénforgalom34
Ásványi-anyagforgalom35
Harmadik fejezet37
A takarmányok táplálóértéke37
Táplálóérték fogalma37
Takarmányértékesítés42
A takarmányok értékelésének egyéb szempontjai46
Negyedik fejezet
Gazdasági állataink takarmányfogyasztása és táplálóanyagigénye48
Az életfenntartás és a termelő táplálóanyag-igény49
A növekedő, valamint a hús és zsírtermelő állat táplálóanyagigénye51
A szaporodás táplálóanyag-igénye53
A tejtermelés táplálóanyag-igénye55
A tojástermelés táplálóanyag-igénye57
A gyapjutermelés táplálóanyag-igénye58
A munkavégzés táplálóanyag-igénye58
Második rész (Sándor Ferenc)61
Első fejezet63
Takarmányismeret63
A takarmány elnevezés fogalma63
Zöldtakarmányok64
A rét66
A legelő66
Kaszált zöldtakarmányok70
Szántóföldön termesztett fűféle zöldtakarmányok71
Pillangós zöldtakarmányok72
Egyéb zöldtakarmányok75
Keverék zöldtakarmányok77
A zöldetetés folyamatossága78
Gyökér, gumós és egyéb vizenyős takarmányok80
Silózott takarmányok81
Szénák és széna lisztek84
Réti széna85
Szántóföldi szénák86
Takarmánykeverékek szénái87
Szénalisztek87
Zöldtakarmányliszt87
Cséplési melléktermékek88
Szalmafélék88
Pelyvák, törekek és terméshéjak89
Magvak és egyéb termések89
Gabonamagvak90
Hüvelyes magvak91
Olajos magvak92
Egyéb magvak és termések92
Ipari melléktermékek és hulladékok93
Malomipari takarmányok93
Növényolajipari takarmányok94
Cukorgyári takarmányko95
Keményítőgyári takarmányok96
Szeszgyári takarmányok96
Sörgyári takarmányok96
Konzervipari takarmányok97
Állati eredetű takarmányok97
A tej és a tejfeldolgozás melléktermékei98
A húsfeldolgozás melléktermékei99
Takarmánykiegészítő anyagok100
Gyári vagy ipari abrakkeverékek102
Ivóvíz103
Második fejezet104
A takarmányok tartósítása, tárolása és előkészítése az etetéshez104
Szénakészítés104
Szénaszárítás módjai105
Silózás107
A takarmányerjesztés biológiai folyamatai107
A silózás szabályai, a tejsavas erjedés feltételei108
Silótipusok111
A silózás gyakorlati végrehajtása, etetése113
A szalmafélék tárolása, felhasználása115
Az abrakfélék tárolása115
Gyökér és gumós takarmányok eltartása116
A takarmányok előkészítése etetéshez117
A takarmányok szétosztása119
Az etetés, itatás megoldásai120
Első fejezet125
A gazdasági állatok takarmányozása125
A szarvasmarha takarmányozása125
A szarvasmarha takarmányozás jellege126
A szarvasmarha takarmányainak előkészítése128
A tehenek takarmányozása129
A takarmányozás hatása a tej mennyiségére és minőségére131
A borjú felnevelése132
A szopósborjak természetes felnevelése133
Az itasásos borjúnevelés133
A növendék szarvasmarha hízlalása136
A tenyészbika takarmányozása138
Második fejezet139
A juhok takarmányozása139
A juhok nyári, illetve téli takarmányozása140
Az anyajuhok takarmányozása140
A bárányok felnevelése141
A növendékek takarmányozása141
A tenyészkosok takarmányozása142
A juhok hízlalása142
Harmadik fejezet143
A sertés takarmányozása143
A sertés táplálóanyag-igénye144
A koca takarmányozása145
A malacok takarmányozása146
Tenyészsüldők nevelése147
A tenyészkanok takarmányozása147
A sertéshízlalás148
Takarmányozási módszerek a sertéshízlalásban148
A sertéshízlalás módozatai150
Negyedik fejezet
A ló takarmányozása152
A kancák takarmányozása153
A csikók felnevelése154
A tenyészmének takarmányozása154
Az igás és futólovak takarmányozása155
Ötödik fejezet156
A baromfi takarmányozása156
A tyúkfélék takarmányozása157
A pecsenyecsirkék (boilerek) takarmányozása157
A tojógyúkok takarmányozása158
A tenyésztyúkok és kakasok gyakorlati takarmányozása159
A pulyka takarmányozása és felnevelése159
A kacsa takarmányozása, nevelése és hízlalása160
A lúd takarmányozása, felnevelése és hízlalása160
A galambok takarmányozása161
A nyulak takarmányozása162
Hatodik fejezet163
A takarmányok felhasználása163
A takarmányalap megszervezése163
A takarmányadag összeállítása163
Negyedik rész (Nagy Mihály - Sándor Ferenc)165
Táblázatok 167
A takarmányok táplálóértéke167
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete167
Irodalom201
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv