A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Hűtőipari kézikönyv 2. (töredék)

Technológiák

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 583 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-9358-85-1
Megjegyzés: Töredék kötet. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (Beke György)5
Élelmiszerek tartósítása hűtőkezeléssel (Balla Csaba, Sáray Tamás)7
Az élelmiszerek tulajdonságai a hőelvonás szempontjából (Sáray Tamás)7
Biológiai sajátosságok8
Kémiai, érzékszervi jellemzők8
Fizikai, hőfizikai tulajdonságok9
Hűtőkezelés a fagyáspont felett19
A hideg hatása növényi és állati eredetű nyersanyagokra, termékekre20
A mesterséges hideg hatása az enzimtevékenységre21
A mesterséges hideg hatása a mikroorganizmusokra21
Lehűtés, előhűtés23
A hűtés során elvonandó hőmennyiség meghatározása (Balla Csaba)24
Hőelvonás instacioner állapotban25
A hűtési idő meghatározása37
Az előhűtés és a hűtőtárolás hűtőteljesítmény-igénye44
A friss és feldolgozott termékek hűtőlánca (Sáray Tamás)50
Hűtőkezelés a fagyáspont alatt51
Élelmiszerek (nyersanyagok) ipari rendszerű fagyasztása51
A víz és fagyása54
A fagyasztás hatása65
A fagyasztásos tartósítás mikrobiológiai alapjai81
A fagyasztás során elvont hőmennyiség és a fagyasztás hidegszükséglete (Balla Csaba)83
A fagyasztás időtartama86
A fagyasztás sebessége94
Fagyasztott élelmiszerek a hűtőláncban (Sáray Tamás)96
Irodalom100
Hűtött és gyorsfagyasztott élelmiszerek nyersanyagai (Polyákné Fehér Katalin, Koncz Kálmánné)103
Növényi eredetű élelmiszer-nyersanyagok (Polyákné Fehér Katalin)103
Magyarország gyümölcs- és zöldségtermelésének áttekintése103
Nyersanyag biztosítása106
Gyümölcs- és zöldségfélék108
Állati eredetű nyersanyagok (Koncz Kálmánné)129
Húsipari nyersanyagok129
A tej155
Élelmiszerek segéd- és adalékanyagai (Polyákné Fehér Katalin)160
Antioxidánsok162
Állományjavító és -módosító anyagok163
Édesítőanyagok165
Étkezési savak166
Élelmiszer-színezékek167
Aromaanyagok és ízfokozók168
Egyéb segédanyagok169
Víz172
Irodalom174
Élelmiszerek hűtőtárolása (Sáray Tamás)177
A hűtőtárolás környezeti feltételei180
A levegő hőmérséklete180
A levegő nedvességtartalma183
Légállapot, légmozgás187
A légtér gázösszetétele188
Berendezések a légtér gázösszetételének szabályozására194
A gázösszetétel módosítása és a termékcsomagolás alkalmazása (kombinálása) hűtött légtérben203
A hűtőtárolt termékek fontosabb biológiai jellemzői204
Növényi eredetű nyersanyagok204
Állati eredetű nyersanyagok212
Növényi eredetű friss élelmiszerek hűtőtárolása212
A tárolás eredményességére ható termesztéstechnológiai körülményei213
Optimális szedési, aratási időpont, a tárolásra alkalmas érettség214
Betárolás, lehűtés217
Tárolás alatti ellenőrzés224
Kitárolás, előkészítés a forgalmazásra224
Gyümölcsfélék és a csemegeszőlő hűtőtárolása230
Zöldségfélék hűtőtárolása247
Dísznövények és szaporítóanyagok tárolása273
Állati eredetű nyersanyagok, készítmények tárolása274
Marha-, sertés-, juh-, baromfihústestek hűtőtárolása274
Vágási melléktermékek és húsipari készítmények tárolása276
Étkezési zsírok hűtőtárolása278
A tojás hűtőtárolása278
Vadhúsok hűtőtárolása278
Hal hűtőtárolása279
Tej és tejtermékek hűtőtárolása279
Tárolási elváltozások, élettani és mikrobiológiai eredetű betegségek280
Gyümölcs- és zöldségfélék281
Állati eredetű nyersanyagok, termékek284
Hűtőtárolt élelmiszerek a hűtőláncban285
Irodalom286
Gyorsfagyasztott termékek gyártása (Binder István)289
Bevezetés289
A zöldség-gyümölcs feldogozása289
Nyersanyag-termeltetés, -szállítás és -átvétel290
Előkészítő műveletek290
Blansírozás, hűtés, vízelválasztás316
Fagyasztás321
A fagyasztást követő technológiai műveletek321
Egyéb termékek előkészítő műveletei323
Keverés, dagasztás323
Aprítás325
Gyorsfagyasztott termékek részletes gyártástechnológiája327
Gyorsfagyasztott zöldségfélék327
Gyorsfagyasztott gyümölcsök gyártástechnológiája356
Gyorsfagyasztott félkész- és késztermékek gyártástechnológiája364
Irodalom372
Gyorsfagyasztott termékek csomagolása (Dégen Gyula)373
A csomagolás célja és alapfogalmai373
Csomagolóanyagok, csomagolóeszközök374
Papír alapú csomagolóanyagok és eszközök374
Fa alapú csomagolóanyagok és -eszközök378
Üveg alapú csomagolóanyagok és -eszközök378
Fém alapú csomagolóanyagok és -eszközök379
Műanyag alapú csomagolóanyagok és -eszközök381
Csomagológépek389
Kartondobozos csomagolás389
Műanyag tasakos csomagolás390
Készételek csomagolása391
Fagylalt csomagolása393
Konyhakész húsáru csomagolása394
Kézi csomagolás394
A gépi csomagolás kiegészítő berendezései395
A gyűjtőcsomagolás399
Hűtőipari alaktartó, lágy falú konténerek401
OKTABIN csomagoló-, tároló- és szállítóeszközök401
Szállítási csomagolás402
Módosított légterű csomagolás404
A gázok szerepe405
A módosított légtér hatása a mikroflórára406
Zöldségfélék és gyümölcsök egyensúlyi módosított légterű csomagolása407
Filmek (fóliák) és berendezések409
Intelligens és aktív csomagolás410
Élelmiszerek intelligens csomagolása410
Élelmiszerek aktív csomagolása411
Oxigénmegkötők413
Szén-dioxid-megkötők és -kibocsátók413
Etilénmegkötők414
Etanolkibocsátók414
Tartósítókibocsátók414
Nedvességmegkötők415
Íz- és szagmegkötők415
Laktóz- és koleszterineltávolítók416
Hőmérséket-szabályozó csomagolás416
Irodalom416
Gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolása (Balla Csaba, Binder István)417
A fagyasztva tárolás feladata (Balla Csaba)417
Tárolási körülmények417
Tárolási hőmérséklet417
Páratartalom418
A tárolás időtartama420
A gyorsfagyasztott élelmiszerek változása a tárolás alatt420
Mennyiségi változások420
Minőségi változások426
Fagyasztott élelmiszerek minőségét meghatározó folyamatok a tárolás során427
Fizikai folyamatok427
Kémiai-biológiai változások429
Az érzékszervi tulajdonságok változása431
A gyorsfagyasztott termékek tárolásának mikrobiológiai vonatkozásai433
Az eltarthatósági időtartam437
A tárolhatósági időtartam és a tárolási hőmérséklet összefüggése441
A hőmérséklet-változás hatása444
A hőmérséklet-időtartam történet ellenőrzése447
A fagyasztott készítmények tárolása és a tárolás alatti termékspecifikus minőségi változások (Binder István)448
Gyümölcsök és sűrített gyümölcslevek449
Zöldségek451
Húsok, húskészítmények455
Baromfihús457
Hal458
Készételek459
Sütőipari termékek, tésztafélék, cukrászati készítmények460
Tej, tejtermékek462
Tojás, tojástermékek463
Jégkrém463
Hűtőlánc464
Kereskedelmi hűtőtárolás465
Háztartási hűtőtárolás468
Felengedtetés469
Felengedtetési módszerek472
A felengedtetés hatása a fagyasztott élelmiszerek minőségére474
Irodalom476
Hűtött és kíméletesen feldolgozott élelmiszerek gyártása (Sebők András)479
Fogalommeghatározások479
Piaci hatások, tendenciák, termékcsoportok481
Az élelmiszer-biztonságot és -minőséget befolyásoló tényezők483
Mikrobiológiai veszélyek483
Kémiai-biokémiai veszélyek és minőségrontó folyamatok487
A fizikai-kémiai folyamatok minőségrontó hatása488
Az élelmiszer-biztonság és -minőség szabályozásának módszerei488
A hűtött élelmiszerek biztonságos előállításának külső feltételei489
A hűtött élelmiszerek biztonságos előállításának folyamatai és műveletei493
A hűtött élelmiszerek csomagolása502
Irodalom503
Hűtött és gyorsfagyasztott élelmiszerek biztonsága, minősége (Sebők András)505
A HACCP szerepe az élelmiszer-jogrendben506
Jó Higiéniai Gyakorlat508
Élelmiszer-ipari üzemek telepítése, feldolgozó-helyiségek kialakítása508
Berendezések kialakítása, karbantartása510
Személyi higiénia510
Szállítás, tárolás, forgalmazás510
Hulladékkezelés510
Vízellátás511
Takarítás - fertőtlenítés511
A rágcsálók és rovarfertőzés elleni védelem511
Oktatás511
Reklamációk kezelése, termékvisszahívás, vészhelyzet-elhárítás512
A HACCP rendszer512
A HACCP alkalmazásának főbb szempontjai, alkalmazási területei512
A kis- és közepes vállalatok problémái514
A HACCP előnyei, alapjai515
Alapfogalmak516
A HACCP alapelvei517
A HACCP-elemzés végrehajtása518
A gyorsfagyasztás és néhány élelmiszer-biztonsági szabály531
A minőség szabályozása, minőségbiztosítás-minőségirányítás (B. Kovács Olga)533
Az élelmiszer-minőség fogalma533
Élelmiszerek minőségi követelményei534
A minőség tervezése535
A minőségügy fejlődése535
Az élelmiszer minőségének biztosítása537
Az új ISO 9000-2000 szabványsorozat539
Szabványosítási tevékenység, szabványok539
A Magyar Élelmiszerkönyv540
A Magyar Élelmiszerkönyv I. kötete: Előírások541
A Magyar Élelmiszerkönyv II. kötete: Irányelvek541
A Magyar Élelmiszerkönyv III. kötete: Hivatalos Élelmiszer-vizsgálati Módszergyűjtemény542
Higiénia544
A gyorsfagyasztott/hűtött élelmiszerek vizsgálata547
Mikrobiológiai vizsgálatok547
Érzékszervi vizsgálatok555
Fizikai-kémiai vizsgálatok556
Szennyezőanyagok (kontaminánsok) vizsgálata556
A kemikáliák felhasználásának élelmiszer-biztonsági összefüggései az alapanyag-termesztésben (Cseh László)565
Az élelmiszer-biztonság értelmezése566
A mezőgazdasági termelés agrokémiai feltételei567
Az integrált termesztés572
A biogazdálkodás573
A HACCP lépései a kémiai anyagok mezőgazdasági alkalmazása során574
Irodalom576
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv