1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

CanyoNewyork

Szerző
Fordító
Fotózta

Kiadó: Officina '96 Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 173 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 33 cm x 22 cm
ISBN: 963-9464-79-1
Megjegyzés: Színes fotókkal gazgadon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szándékom szerint ez a könyv egy állítás. Nem kevesebbet állítok, mint azt, hogy mindaz, ami New Yorkban felépült, az megtalálható - mert ott van - Arizona meg Utah, Colorado és New Mexico... Tovább

Előszó

Szándékom szerint ez a könyv egy állítás. Nem kevesebbet állítok, mint azt, hogy mindaz, ami New Yorkban felépült, az megtalálható - mert ott van - Arizona meg Utah, Colorado és New Mexico Canyonjaiban. Megdöbbentő „tükörkép" volta azonban nem csak ebben mutatkozik meg. A szavaknak is jelentősége van: a felépültben a magasság sejthető, érezhető, tudható. A gyakorta elképesztő formai hasonlatosságon túl a „völgyvilág" - a canyon - azonban lefelé él. Csak hatása munkál felfelé. A legjobb szó, amit találtam erre, az „antivilág". (Annak nem „tagadó", avagy pejoratív értelmében.) A horizont itt is sík, mint általában mindenütt, de minden mozdulás, minden történés, minden alakzat lefelé való.
Pedig van itt is tér és utca és fal - s ha már itt tartunk - graffiti és torony és jel és szobor. De - miként New Yorkban - az ég itt is a létezés alapjele, vagyis itt még inkább. A Canyon de Chelly (utca)struktúrája tökéletes „előképe" a megalomán metropolisnak - úgy mellesleg a nagyváros archetípusának ami formákban ragyog a fényben.
Hogy mindez szubjektív felfedezés? Lehet. De tény. S hogy meddig működik? Vegyünk egy szélsőséget képeim közül, mondjuk, a zászló esetében. A navahó asszony szövőszékén, falán, valahol a Monument Valley egyik hoganjában ott a zászló, a csillagos, csíkos. Ami nélkül New Yorkban egy lépés nem tehető, mármint, hogy az ember „szemébe ne égjen", mint egyike minden amerikai talán legfontosabb jelének, ha nem „a" legfontosabbnak.
Mindezek ellenére - szándékom szerint - könyvem mégsem „didaktikus". Mindezt nem célom bizonyítani, legkivált nem a tudományos kutatók módszerességével. Ami mellesleg el sem férne egy „kávézóasztalon". Csak szeretném elhitetni, mert én is elhittem, amikor rádöbbentem. És hiszem ma is.
Ha pedig valaki mindezt nem képes, avagy nem akarja „látni", akkor - nos, akkor annak - ott vannak a képek magukban, furcsa párhuzamaikkal. Csak képekként. Remélem, jó képekként.
Építész vagyok, képeim mondhatók építészeti fotóknak is. (Mert hogy több a ház rajtuk, mint az ember?) Engem nem sért, mert még csak skatulyának sem érzem.
Budapest, 2000. március 6.
Sáros László Vissza

Fülszöveg

Születtem ezerkilencszáznegyvenhétben Jászberényben és ezerkilencszáznyolcvanegyben New Yorkban. Erre a mondatra egy régesrégi fotókiállítás katalógusából emlékszem - e könyv szerzője nem ma kezdte a fényképezést. A másodjára New Yorkban született fényképész aztán eljutott a Grand Canyonhoz is, ahol egyszer csak felismerte, hogy hazaért. Mármint a születésének helyére, vagyis New Yorkba. Ez ám a csapda! A némiképp szellemképessé vált második szülőhely kétfajta látványai egymásra másolódtak, a tornyok kővé váltak, a falak sziklasíkok lettek, a város terei a canyon roppant ürességei, a párkány szirtfok, a felhőkarcolók közrefogta mélység szurdék, Micsoda öröm és izgalom lehetett! Az amúgy is forró sziklák - vagy tornyok - között izzó napsütésben egészen nyirkos lett a majdnem (de nem) remegő kéz markolta fényképezőgép. Amelyikkel korábban az elgázolt macskát fényképezte, házakat, cigányokat, meg a boncterem fagyos rémségeit. A szeretett nikoneff. Az a szögletes fejű.
Makovecz Benjamin

Sáros László

Sáros László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sáros László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
CanyoNewyork CanyoNewyork CanyoNewyork CanyoNewyork

A védőborító széle szakadt.

Állapot:
6.480 ,-Ft
32 pont kapható
Kosárba
konyv