993.675

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nyolc hold föld

Regény

Szerző

Kiadó: Dante Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Márkus nyomda nyomatta, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Gelencsér járt a faluban. Az iskola előtti térre, ahol a kereszt is állt, kipakolta holmiját. A szalmával ágyazott szekérről tejesfazekak, cseréplábasok, bögrék,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Gelencsér járt a faluban. Az iskola előtti térre, ahol a kereszt is állt, kipakolta holmiját. A szalmával ágyazott szekérről tejesfazekak, cseréplábasok, bögrék, mázastányérok, virágos tálak kerültek a földre. A faluban egy-kettőre híre futott, hogy itt a mágocsi Hircz és szapuban, szakajtókban vitték az asszonyok a cserélésre szánt búzát. A gelencsér csak gabonáért adta portékáját. A nagyobb edényt kétszer kellett felönteni búzával, a kisebbet négyszer, ötször is. Estefelé már zsákokban púposodott a gabona, nekitámasztva a kereszt léckerítésének, az edény pedig fogyott és legvégül csak egy-egy hasadt fazék maradt meg, vagy újmódi köpülő, amelyet ingyen se vittek volna el.
Ma is jó kilátása volt a gelencsérnek. Egy hét múlva Kisasszonynapja, az pedig nagy ünnepe a falunak. Minden házhoz vendéget várnak, nem is egyet, nem is kettőt, akkor pedig kell az új levesestányér, nagyfazék a töltöttkáposztához, vagy a cserépsütő a kihízlalt kacsa számára. A termés is jó volt, padlásgerenda között púposodik a búza, ha a gazda mégis fukarkodik, a köténye alatt is ellop az asszony néhány marék szemet, hogy zsírozóbögrét vagy madarastányért cseréljen érte.
Délfelé már népes vásár színhelye az iskola előtti tér. Alkudozás lármája hallatszott, csörrent a setét cserepekbe folyó búza, a gelencsér azt kiabálta: „púposabbra töltse", az asszonyok visszafeleseltek, hogy a bakócai Renner áruja olcsóbb, nevetgélés, tréfaszó is hallatszott, a nap forrón sütött és a kastélyparkban a pávák rikácsoltak." Vissza

Fülszöveg

Sásdi írói művészete, nyelvezetének csodálatos tisztasága, minden ízében egyéni egyszerűsége ebben a művében bontakozik ki a legzavartalanabbul.
A nyolc hold föld, amelyről ez a regény szól, nemcsak szimbólum, hanem valóságos kenyérnek való búzát érlelő terület. Mikor Sásdi a földért, a szerelemért vívott harcról beszél, poétává válik, mert a formálhatatlan életet át meg átszövi a költészet sokszínű selymével. Rámutat arra a ragaszkodásra, amelynek eredményeképen a fehérre meszelt házú kis községben éppen úgy szemben áll a gazdag a szegénnyel, mint a nagyvárosok rengetegében.
Az izgalmasan érdekes főcselekmény köré csoportosuló leírások sötét zugokba világítanak bele és a legmaibb keletű szociális kérdéseket hozzák felszínre. A költő azonban nem propagandát ír, hanem az örökértékű humánum költői tiltakozását a zsarnokság és az elnyomatás ellen.

Sásdi Sándor

Sásdi Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sásdi Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem