kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 175 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-230-338-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
| Bevezetés (Deák T.) | 5 |
| A savanyúságok fajtái | 6 |
| A savanyúsággyártás hazai helyzete | 7 |
| Tartósítás biológiai úton (Deák T.) | 10 |
| A tejsavas erjesztés alapjai | 11 |
| Az irányított természetes tejsavas erjesztés | 14 |
| Az erjedés alatt végbemenő fizikai változások | 15 |
| Az erjedés alatt végbemenő kémiai változások | 22 |
| Az erjedés alatt végbemenő mikrobiológiai változások | 26 |
| A kezdő mirkoflóra | 28 |
| A tejsavbaktériumok | 31 |
| Az élesztőgombák | 34 |
| A tejsavas erjedés lefolyása | 36 |
| Az erjedést befolyásoló tényezők | 37 |
| Konyhasó | 38 |
| Savak | 38 |
| Cukor | 38 |
| Timsó | 39 |
| Konzerválószerek | 39 |
| Hőmérséklet | 39 |
| Tiszta tenyészet beoltása | 40 |
| Romlási jelenségek | 41 |
| Felületi hártyaképződés | 41 |
| Üregesedés | 43 |
| Puhulás | 44 |
| Színelváltozás | 45 |
| Nyúlósodás | 46 |
| Tejsavas erjesztéssel előállítható savanyúságok (Bognárné) | 47 |
| Tejsavas erjesztéssel előállítható idénysavanyúságok | 47 |
| Kovászos uborka | 47 |
| Nyári savanyúkáposzta (kapros káposzta) | 50 |
| Tejsavas erjesztéssel előállított, hosszabb ideig tárolható savanyúságok | 52 |
| Savanyított káposzta | 52 |
| Sósvizes uborka | 54 |
| Sósvizes zöld paradicsom | 56 |
| Sózott hüvelyes bab | 57 |
| Tartósítás kémiai úton (Deák T.) | 59 |
| Tartósítószerek | 59 |
| A tartósítószerek hatásmódja | 61 |
| A tartósítószerek hatását befolyásoló tényezők | 61 |
| A konyhasó hatása | 63 |
| A szerves savak hatása | 64 |
| A konzerválószerek hatása | 67 |
| Kémiai úton tartósított savanyúságok (Bognárné) | 69 |
| Ecetes ubroka | 69 |
| Hordós, ecetes paprika | 70 |
| Ecetes paprikasaláta | 72 |
| Paprikahüvely előtartósítása | 73 |
| Káposztával töltött ecetes paprika | 74 |
| Ecetes zöld paradicsom | 76 |
| Hordós hagyma | 76 |
| Ecetes cékla | 77 |
| Ecetes dinnye | 78 |
| Vágott, vegyes savanyúság | 79 |
| Tartósítás hőkezeléssel (Deák T.) | 81 |
| A mikroorganizmusok hőpusztulása | 82 |
| A túlélési görbe | 83 |
| A tizedelődési idő, a többségi és az abszolút pusztulási idő | 85 |
| A hőpusztulási görbe és jellemzői | 87 |
| A mikroorganizmusok hőtűrése | 89 |
| A mikroorganizmusok szaporodási hőmérséklete és hőtűrése | 89 |
| A hőtűrést befolyásoló tényezők | 92 |
| A hőkezelés-szükséglet méretezése | 93 |
| A hőbehatolás | 94 |
| A hőkezelés-szükséglet számítása | 97 |
| Hőkezeléssel tartósított savanyúságok (Bognárné) | 102 |
| Csemegeuborka | 102 |
| Szovjet ízlés szerint ízesített csemegeuborka | 107 |
| Csemege zöld paradicsom | 108 |
| Uborkasaláta | 109 |
| Patisszon | 111 |
| Kockázott uborka | 112 |
| Ecetes paprika | 113 |
| Paprikasaláta | 114 |
| Marinált paprika | 116 |
| Marinált paprikaszelet | 117 |
| Balaton saláta | 117 |
| Káposztával töltött paprika | 119 |
| Csemege céklasaláta | 120 |
| Bébi cékla | 121 |
| Csemegehagyma | 122 |
| Ecetes gomba | 123 |
| Vágott, vegyes savanyúságok | 124 |
| "Mixed pickles" | 126 |
| Darabos, vegyes savanyúság | 127 |
| Darabos, vegyes savanyúság (szovjet ízlés szerint) | 128 |
| Ecetes szilva | 130 |
| Kombinált tartósítás | 133 |
| Különleges savanyúságok (Bognárné) | 135 |
| Hőkezeléssel tartósított kovácsos uborka | 135 |
| Vegyes savanyúság | 136 |
| Vágott, vegyes savanyúság | 137 |
| Marinált, töltött paradicsompaprika | 139 |
| Marinált paprikasaláta | 140 |
| Hidegen előállítható céklasaláta | 140 |
| Almasavanyúság | 141 |
| Gyártáshigiénia (Deák T.) | 142 |
| Higiéniai követelmények | 143 |
| Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 145 |
| A savanyúságok előállítása során előforduló segéd- és csomagolóanyagok (Bognárné) | 150 |
| Segédanyagok | 150 |
| Konyhasó (NaCl) | 150 |
| Cukor (répacukor, nádcukor, szacharóz) | 150 |
| Étkezési savak | 151 |
| Fűszerek | 152 |
| Tartósítószerek | 154 |
| Víz | 154 |
| Csomagolóanyagok | 158 |
| Fém | 158 |
| Üveg | 159 |
| Műanyag | 161 |
| Függelék (Deák T.-Bognárné) | 163 |
| Irodalomjegyzék | 170 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.