1.034.784

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mindenki szakácskönyve

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Madách Könyv- és Lapkiadó V.
Kiadás helye: Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 340 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az étkezésről már annyiszor megírt sok bevezető és tudományos fejtegetés helyett - első receptként - néhány általános jó tanáccsal szeretném kedves asszonytársaim munkáját megkönnyíteni. Tudom,... Tovább

Előszó

Az étkezésről már annyiszor megírt sok bevezető és tudományos fejtegetés helyett - első receptként - néhány általános jó tanáccsal szeretném kedves asszonytársaim munkáját megkönnyíteni. Tudom, hogy sokszor fáradtan és elkésve érnek haza, és akkor bizony nincs se kedvük, se idejük órák hosszat a tűzhely mellett állni, főzögetni és sütögetni. Ha kevés az időnk, akkor a tojásételek, meleg előételek vagy gyorsan elkészíthető ételek között bizonyára találunk olyat, ami megfelel családtagjaink ízlésének, és egy röpke óra alatt csinosan tálalva az asztalon lehet. Segítségünkre ilyenkor ott a kukta, a mirelit, a félkész étel, a rétes- és tortalap. Rendszerint azonban már előző nap tudjuk, hogy körülbelül mikor jöhetünk haza, és így már előre elhatározzuk: mi is legyen a másnapi menü. hazafele menet azután eszerint vásárolunk. tudom, nem mindig kapni éppen azt, amit szeretnénk. Így tehát ezzel az eshetőséggel számolva, legyen egy másik menütervünk is tartalékban. Azt már régen tudjuk, hogy a főzéshez két dolog kell: szív és türelem. Az is köztudomású, hogy nemcsak drága hozzávalókból lehet jó ebédet vagy vacsorát készíteni. Lecsót például nem olyankor kell főzni, mikor a paprika és paradicsom még primúr, hanem amikor már olcsó. De akkor viszont tegyük bele az ételbe mindazt, ami belevaló. Türelem viszont kell a főzéshez. Inkább kezdjünk hozzá egy kissé korábban, vagy ha ez nem megy, valamivel később tálaljunk, mert ha elkapkodjuk a főzést, kárba vész a belevaló és a fáradtság.
A hozzávalókat igyekeztem kanalakkal adagolni, mert tudom, hogy egy leves vagy hús elkészítésénél senki sem veszi elő a mérleget. Meg aztán (a tészafélék kivételével) nem is lehet egészen pontos súlymértéket megadni. Van, aki a sűrű, van, aki a híg levest szereti, vannak, akik kevesebb húst és több főzeléket kedvelnek vagy megfordítva. Ezt minden gazdasszony amúgy is tudja. Meg aztán lehet, hogy családja kis étkű, és a négy személyre előírt recept szerint főzött ételből a fele megmarad másnapra. ma már csaknem minden háztartásban van hűtőszekrény, és így az étel nem vész kárba. Azt a praktikus tanácsot is megfogadja majd egyik-másik asszonytársam, hogy ha egyik napra darált húst irányzott elő, akkor másnapra valamilyen vagdalt húsból készített más ételt főzet. A húst egyszerre ledarálhatja, a gépet is csak egyszer kell megmosni, és másnap töltött paprika, töltött karalábé, rakott kel, töltött káposzta stb. lehet ebédre, sőt a megmaradt húspogácsákból egy-egy szelet ráhelyezett sajttal és burgonyapürével finom és gyors vacsorát készíthet. Ez csak egy lehetőség a sok közül, hasonlót mindenki saját ízlése és fantáziája szerint kiválaszthat,és idővel mindenki rájön arra, hogy a jó konyha nem boszorkányság, csak akarat, kedv és némi türelem dolga.
Igyekeztem hosszú évek során kipróbált, bevált és gyorsan elkészíthető, egyszerű ételek receptjeit összeválogatni. A megszokott rántott hús, paprikás, gulyás mellett olyanokat is, amelyek bár gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, mégis különlegesek. Természetesen közlök igényesebb recepteket is, mert hiszen van szabad nap és különleges alkalom, és ilyenkor bizonyára szívesen kipróbáljuk a kevésbé ismert, szokatlan ételeket is.
Jó kedvet, kitartást a főzéshez, sütéshez, és jó étvágyat a jól sikerült ételekhez, süteményekhez! Vissza

Tartalom

Első recept előszó helyett5
Levesek és levesbevalók7
Előételek25
Hideg előételek25
Ízesített vajak26
Meleg előételek33
Tojásételek41
Hideg és meleg mártások47
Hideg mártások47
Meleg mártások51
Egytálételek55
Gyorsan elkészíthető ételek65
Különleges húsételek73
Marhahúsok77
Borjúhúsok81
Sertéshúsok103
Birka-, bárány- és kecskehúsok113
Belsőségek121
Házi szárnyasok127
Vad és vadszárnyas137
Halak143
Körítések és főzelékek151
Körítések152
Főzelékek159
Saláták167
Gyümölcssaláták és kompótok179
Gyümölcsös csemegék187
Tészták195
Főtt tészták195
Kelt tészták és kalácsok204
Rétesek208
Zsírban sült tészták és palacsinták218
Pudingok és felfújtak220
Vegyes tészták232
Torták247
Apró sütemény264
Sós sütemény277
Sütés nélkül készült édességek283
Krémek298
Tortakrémek és mázak305
Tortamázak310
Sodók, habok, öntetek313
Fagylaltok316
Különleges ételek321
Hűsítő italok és frissítők327
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv