A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Kis-Zagyvavölgye termelőszövetkezeti mozgalmának 25 éve

1949-1974

Szerző
Grafikus
Lektor
Fotózta
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 1000 példányban. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagy öröm számomra, hogy bevezető sorokat írhatok ehhez a kis könyvhöz, mely egy gondokkal, nehézségekkel, de ugyanakkor biztató jelekkel és szép eredményekkel teli negyedszázadot mutat be, azt a... Tovább

Előszó

Nagy öröm számomra, hogy bevezető sorokat írhatok ehhez a kis könyvhöz, mely egy gondokkal, nehézségekkel, de ugyanakkor biztató jelekkel és szép eredményekkel teli negyedszázadot mutat be, azt a huszonöt évet, melyet a Kis-Zagyva völgye tája és népe a mezőgazdaság szocialista átszervezésének megvalósítása során élt át és amelynek következtében szinte teljesen átalakult az itt élő emberek élete és szinte teljesen eltűntek azok a jellegzetességek, melyek miatt vidékünket a megye legelmaradottabb tájaként kezelték hosszú évtizedeken át.
Az olvasó talán kissé száraznak, unalmasnak találja első látásra a hosszú számsorokat, adatokat, melyekkel a szerzők a fejlődés főbb állomásait és buktatóit is rögzíteni tudták. Számunkra azonban, akik ezt a huszonöt évet, vagy akár annak kisebb-nagyobb részét végigéltük, ezek a számok az életünk egy darabját jelentik, azokat az erőfeszítéseket, kínlódásokat, de eredményeket is, melyek végül is kialakították mai életünket. Külön jóleső érzés számomra végiglapozni ezt a könyvet, hiszen azok közé a kevesek közé tartozhatom, akik az első lépésektől kezdve részesei lehetnek ennek a nagy folyamatnak. Szövetkezetünk nem dicsekedhet országos jelentőségű nagy eredményekkel, látványos létesítményekkel: itt e kedvezőtlen adottságú vidéken minden szem gabonáért, minden forintért kemény munkával kellett és kell ma is megküzdenünk. Szeretném, ha a huszonöt év gondját, baját és örömeit bemutató könyv az idősebbek számára, akik mindezekben közreműködtek, jó emlékeztetővé válna és felidézné számukra azt, hogy milyen nehéz helyzetből indultunk és éppen ezért mennyire meg kell becsülnünk mai értékeinket. Ugyanakkor remélem, hogy szövetkezetünk története lelkesítő hatással lehet fiataljainkra is, akik megláthatják elődeik példáján, hogy az összefogás, az emberi nagyotakarás nehéz körülmények között is diadalt arat.
Kívánom szövetkezetünk egész tagsága számára, hogy az előttünk álló feladatokat is egyre jobban megoldhassa és szövetkezetünk további fejlődésén eredményességgel munkálkodhassék mind a maga boldogulására, mind pedig a szocialista Magyarország javára. Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezető7
Dr. Szomszéd Imre: A mezőgazdaság szocialista átszervezése 1949-196115
A szövetkezeti mozgalom szervezésének körülményei15
A termelőszövetkezetek megalakulása és első lépései17
A kezdeti nehézségek és az első eredmények20
A fejlődést megzavaró körülmények24
A mezőgazdaság szocialista átszervezésének befejezése31
A termelőszövetkezeteink fejlődése
Dr. Schneider Miklós: A nagy átszervezés után 1962-197441
Az egy falu - egy szövetkezet időszaka41
A megszilárdulás felé50
Együtt az öt község59
Elképzelések a jövőre69
Zárógondolatok75
Jegyzetek78
Függelék82
Képmellékletek89
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv