1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanulmányok Budapest multjából VII.

Szerző

Kiadó: Budapest Székesfőváros Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím: Budapest Székesfőváros Várostörténeti Monográfiái
Kötetszám: 11
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, kihajtható mellékletekkel. Nyomtatta a Budapest Székesfőváros Házinyomdája, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

Mikor az 1530. esztendő végén Ferdinánd király hadai Buda várát 50 napon át ostromolták, az ostromlott vár legkitartóbb védelmezői a budai polgárok sorából kerültek ki, amint erről... Tovább

Előszó

Részlet:

Mikor az 1530. esztendő végén Ferdinánd király hadai Buda várát 50 napon át ostromolták, az ostromlott vár legkitartóbb védelmezői a budai polgárok sorából kerültek ki, amint erről János királynak közvetlenül az ostrom után 1531 január 8-án kelt oklevele tanúskodik, amelyben a polgárság hősies magatartásáról részletesen megemlékezik. Ez oklevél szerint ugyanis, mikor az ostromlók ágyúi a falak egy részét ledöntötték, házaik faanyagából és házi bútoraikból emeltek új védőműveket a leomlott falak helyén. A házaik alatti pincékben elhelyezett borokat sem sajnálták feláldozni, hogy a kiürült hordókat az elpusztult várfalak pótlására használhassák fel; pedig ezek a borok az ostrom alatt nagy értéket képviseltek, mert a várban vízhiány volt (utpote in civitate aquarum penuria laborante maximé necessaria). Féltve őrzött élelmiszereiket is megosztották a várvédőkkel s korpával és lóhússal voltak kénytelenek táplálkozni (furfuribus aut carnibus equinis famem depellere). A várvédelmi munkákban nem csupán a férfiak, hanem az asszonyok és gyermekek is résztvettek oly módon, hogy részben a leomlott falak helyreállításánál segédkeztek, részben pedig köveket hordtak a várvédők számára (nunc reficiendo murorum ruinas, interdum propugnatoribus lapides subministrando). Két rohamot sikerült ily módon visszaverni, s a támadók végül is kénytelenek voltak az ostromlott vár alól elvonulni. Mindezeket a saját tapasztalatai alapján tudhatta János király, mert az ostrom tartama alatt maga is a budai várban tartózkodott s személyesen irányította a vár védelmét. Az 1531 január 8-i oklevél szövegét 1538 március hó 27-én több más oklevéllel együtt átírta János király, ezt az átíró oklevelet pedig 1841-ben Podhraczky József adta ki »Cuspinianus János beszéde« című munkájában.
Az 1530. évi ostrom alatt Palczan Péter volt a budai bíró, s János király 1531. évi oklevele elsősorban a bíró nevét emelte ki. Ez a Palczan Péter hosszú időn át állott a budai városi tanács élén, mert János király 1538. évi oklevelének kiadásakor még mindig ő viselte a bírói tisztet Budán, ami ebben az időben a legkimagaslóbb városi tisztség volt. Minthogy pedig ugyanezen idő alatt Buda állandóan János király kezén volt s János királytól a város számos kiváltságot kapott: azt kell hinnünk, hogy Palczan Péter bíró János király legbizalmasabb hívei közé tartozott s hogy nagy része volt a budai polgárság politikai. magatartásában is. Vissza

Tartalom

Gárdonyi Albert: A budai városi tanács árulása. 1541-ben 1-10
Schoen Arnold : Budapest székesfőváros kórházainak és emberbaráti intézményeinek kápolnái 11- 40
Voit Pál: Egy régi pesti patika 41- 69
Garády Sándor: A budai (óbudai) káptalan alapítása 70- 91
Dömötör Sándor : Szent Gellért hegye és a boszorkányok ... 92-111
Mihalik Sándor: Pest-budai ónműves emlékek 112-141
Sebestyén Ede : József nádor és Pavlovna Alexandra bevonulása és ünneplése Pest-Budán 1800-ban. - Haydn és
Beethoven hangversenye Budán 142-161
Rexa Dezső: Pest-budai vonatkozások egy régi énekes vígjátékban. - 1834 162-180
Huszár Lajos: A Fortuna-utcai éremlelet Budán 181-203
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv