1.035.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Geofizikai Közlemények 1964/1.

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet kiadványa - XIII. kötet, 1. szám

Szerző

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím: Geofizikai Közlemények
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 40 876. Megjelent 1000 példányban. 58 fekete-fehér ábrával. Angol és orosz nyelvű tartalomjegyzékkel, összefoglalókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet ebben az évben jelentős új kutatási programot kezd, amelynek keretében az ország rendszeres és átfogó geofizikai kutatására törekszik. Ennek a... Tovább

Előszó

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet ebben az évben jelentős új kutatási programot kezd, amelynek keretében az ország rendszeres és átfogó geofizikai kutatására törekszik. Ennek a kutatásnak az a célja, hogy korszerű képet adjon hazánk földjének geológiai felépítéséről és a közvetlen földtani megismerés előtt járva, közvetett úton feltárja az eddig ismeretlen földtani törvényszerűségeket.
A geofizika a szerkezetföldtani kutatás legkorszerűbb eszköze. Ezt az eszközt - vagyis a geofizikai műszereket és módszereket - állandóan fejleszteni kell, hogy a kutatás egyre növekvő követelményeivel mennyiségileg és minőségileg lépést tarthassunk.
A Föld egészének szerkezetére vonatkozó ismereteink akkor nőttek ki a spekulatív megfontolások köréből, amikor a geofizika exakt és kvantitatív adatokat szolgáltatott bolygónk belsejére vonatkozólag. A hegységképződés mechanizmusának mai elmélete, az izosztázia elve, a Föld öves felépítésű modellje - mind a modern geofizika sajátos terméke. Ezen a területen a geofizika sajátos és önálló feladatokkal kerül szembe, amelyek nemcsak méreteikben különböznek a kutató geofizikában szokásos feladatoktól, hanem minőségileg is; ez a tudományterület a geofizikáé.
A Geofizikai Közlemények, mint a M. Áll. Eötvös Loránd Geofizikai Intézet hivatalos lapja, azt a célt tűzi maga elé, hogy az eddiginél fokozottabban tükrözze az Intézet kutatómunkáját, érzékeltesse ennek méreteit és minőségi sokrétűséget.
Az Intézetet múltja, névadója, de belső ereje is kötelezi, hogy az egész országra kiterjedő geofizikai kutatások, valamint a geofizikai műszer és módszerfejlesztés központja legyen. A Geofizikai Közleményekben pedig fórumot adunk az egész magyar geofizikának; ezáltal szakközönségünk áttekintéshez jut az országban folyó összes geofizikai kutatás eredményéről.
Ezek az elvek, szerkesztőségi gyakorlattá alakulva, szükségessé teszik azt, hogy évente megjelenő négy számunk egyike - mint Évi Jelentés - bemutassa az Intézet előző évi munkáját, teljes keresztmetszetben. Egy másik számot kizárólagosan a műszer- és módszerfejlesztésnek szentelünk, minthogy tudományágunk fejlődése műszereken és a módszertan tökéletesedésén mérhető le. Harmadik számunkkal a Magyar Geofizikusok Egyesülete rendelkezésére állunk; ebben a számban közöljük az évről évre rendezendő őszi Szimpóziumokon elhangzó magyar és külföldi előadások közül azokat, amelyek átfogó kérdésekkel foglalkoznak és lapunk jellegéhez illenek. És végül, egy tartalmilag kötetlen negyedik számban további lehetőséget biztosítunk arra, hogy Intézetünkön kívül működő kollégáink is megfelelő publikációs lehetőséghez jussanak színvonalas tanulmányaik közzétételére. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Pintér Anna: A gravitációs tér évszázados változásáról 7
Sz. Aczél Etelka: A függővonal évszázados változásáról 21
Renner János: A függő vonalelhajlás Magyarország egyes területein 33
Oszlaczky Szilárd - Tóth Géza: A Nap és Hold gravitációs hatásának megfigyelése hazánkban 39
Andrássy László - Sebestyén Károly: A gamma-gamma eljárás méréstechnikájára és
kiértékelésére végzett kísérletek néhány eredménye 49
Ádám Oszkár: Szeizmikus felvételek frekvenciaanalízise 61
Erkel András - Király Ernő - Szabadváry László: A GE-típusjelű geoelektromos ellenállásmérő műszercsalád 71
Haáz István: Gravitációs és mágneses hatású függőleges vagy ferde réteg meghatározása a mért anomáliákból 83
Sebestyén Károly - Morvai László - Karas Gyula - Karas Gyuláné: Vizsgálatok vízkutató fúrások mennyiségi kiértékelésével kapcsolatban 123
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv