1.034.198

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A marosvásárhelyi utcák, közök és terek történeti névtára

Indicatorul istoric al strazilor, pasajelor si pietelor din Targu Mures

Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mentor Kiadó
Kiadás helye: Marosvásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 221 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Román  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-9263-32-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Történeti-gyakorlati útmutatót vesz kézbe a Marosvásárhely régi és mai utcáin eligazodni akaró kedves olvasó. Könyvünk összegezi, egyetlen kötetbe foglalja a valamikori székely főváros sok... Tovább

Előszó

Történeti-gyakorlati útmutatót vesz kézbe a Marosvásárhely régi és mai utcáin eligazodni akaró kedves olvasó. Könyvünk összegezi, egyetlen kötetbe foglalja a valamikori székely főváros sok változáson átesett utcáinak névtárát. A régi-mai, valamint román-magyar utcanévsor mellett történetiségében is bemutatja a marosvásárhelyi utcanévadást. A történeti utcanévtár levéltári kutatás és helyszíni felmérés eredménye.
A betűsoros névtárt az utcanévadás történetét vázoló tanulmány előzi meg, amely a gyakori „keresztelőket" és névváltoztatásokat követi nyomon. Az utóbbi évszázadban Marosvásárhely számottevő gazdasági fejlődés tanúja volt. Megnőtt a beépített területek felülete, ami új utcák nyitását tette szükségessé. Egy-egy fellendülési időszak az új utca-nyitásokban is tetten érhető. Ilyen szakasz volt a múlt század vége, századunk eleje, az első világháborút követő évtized, vagy a huszadik század hetvenes-nyolcvanas évei. Az ekkor született utcanevek a korszak hivatalos ideológiáját, szellemiségét tükrözték. A hivatalos névadásban egy idő óta divattá vált a történelmi személyiségek, a művelődés kiemelkedő szereplőinek nevét választani az utcák jelölésére. Már a XIX. század második felében a névadók előnyben részesítették a nemzeti elkötelezettség példamutató személyiségeit. Ezt követték az államhatalom, a rendszer jellegét kifejező nevek.
Erdély Romániához csatolása után az utcák elnevezése az új főhatalom és szuverenitás kifejezőjévé vált. Hasonlóképpen történt a második bécsi döntést követő magyar időszakban, valamint a II. világháború után berendezkedő kommunista rendszer idején is. Ez utóbbi hatalomra kerülésével megjelentek a munkásosztályt és annak eszmeiségét megtestesítő elnevezések, de amelyek - a meghirdetett elvek kezdeti tiszteletben tartásával - kétnyelvűek voltak. A Magyar Autonóm Tartomány felszámolását követően a pártállami román nacionalista irányzat vált uralkodóvá minden tekintetben. Utcaneveinkben jól követhető, és ez tükröződik ma is, hét évvel a Ceausescu-féle rendszer megdöntése után. A városunk hagyományaitól idegen, a lakosság etnikai arányát és jogos igényeit semmibe vevő utcanévadási politika megváltoztatására - remélhetőleg - nem kell még hét esztendőt várnunk.
Az utcanévtárban megtalálható Marosvásárhely utcáinak, tereinek, közeinek a különböző időszakokban használt megnevezése, illetve azok román és magyar változata. Csupán a városi úthálózathoz nem tartozó régi mezei és erdei utakat nem ismertettük. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Régi és mai utcanevek 9
A legkorábbi utcanevek 9
Utcanévadási rendelkezések 10
Utcaelnevezések 15
Jegyzetek 27
Útmutató a történeti utcanévtár használatához 30
Történeti utcanévtár 59
Források, könyvészet 207
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv