1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Újbuda anno

(Budapest XI. kerülete régen és ma)

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Fotózta

Kiadó: Budapest Főváros XI. Kerületi Önkormányzat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-214-085-0
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!
Örömmel nyújtom át Önnek ezt a kötetet, amelyben a régi és az új, a múlt és a jelen találkozik egymással. A múlt az emberek számára ugyanolyan fontos, mint fáknak a gyökér. Gyökér... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!
Örömmel nyújtom át Önnek ezt a kötetet, amelyben a régi és az új, a múlt és a jelen találkozik egymással. A múlt az emberek számára ugyanolyan fontos, mint fáknak a gyökér. Gyökér nélkül sohasem fejlődhetett volna ki a mai lomb.
E könyv tehát izgalmas képet tár elénk: együtt láthatók a gyökerek és a lombok. Több kérdés merülhet fel e képeket nézegetve: Szebb volt-e régen a kerület? Lakhatóbb vagy barátságosabb? Úgy érzem, a legbiztosabb válasz mindezekre az, hogy más volt. Más világban, más elvárásoknak épült akkoriban a városnak ez a része, más emberek lakták, más volt az életük ritmusa is. Az összehasonlítás tehát nem nehéz, de mindenképpen érdekes. Ahogy múltunk megismerése, értékelése csak a jelen ismeretében lehetséges, úgy valójában a jövőnek szól. Világosan látszik például e képeken a fejlődés, a változás iránya, az a vonal, amely végül is a mai fejlesztési terveket is meghatározza És a számunkra, a mai itt élőknek, a mai döntéshozóknak igen tanulságos. Például a leglátványosabb fejlődés, Újbuda és Budapest gyarapodása, az elmúlt évszázadban lezajlott motorizáció éppen a közlekedésben okoz ma már gondot: a lassan elviselhetetlen autóforgalom ellen a tömegközlekedés fejlesztése (új villamos- és buszjáratok - a nemrég indult Újbudabusz - valamint a 4-es metró megépítése) lesz az egyetlen gyógyír.
Újbuda gyökerei szerteágazóak. Mai területén volt kicsiny falu is, de Budapest peremvidéke is, a lágymányosi városiasodás lendületes jeleivel. A vegyes képet a kerület szélén gyárak, mezőgazdasági területek tarkították. Mindez, a különböző települések más-más múltja a kerület mai képén is nyomot hagyott. Bár a belvárosias rész terjeszkedik, a gyárak és a földek helyén lakótelepek épültek, irodaházak nőttek ki a földből, a kerület a változások ellenére is sokszínű maradt. Mennyire más például a Gellért-hegy, Gazdagrét, Lágymányos, vagy Kelenvölgy! E változatosság régen is a többirányú fejlődést biztosította, így ma is arra kell törekednünk, hogy e sokszínűség megmaradjon. Legyen "Belvárosunk" - akár több is - és legyenek kedves családi házas övezetek s.
Biztos vagyok abban, hogy a múlt és a jelen találkozása e lapokon a szép jövő ígéretét rejti. Vissza

Tartalom

A Gellért-hegy 8
A Gellért-hegyi barlang 12
A Szabadság híd 16
Látkép Lágymányosról 18
A Szent Gellért tér 20
A Móricz Zsigmond körtér 26
A Gellért-hegy déli lejtője 30
Gazdagrét 34
Őrmezei források 36
Kelenföldi pályaudvar 38
Szent Imre Kórház és a Szent Gellért-templom Kelenföldön 40
Kelenvölgy 46
Budaörsi repülőtér 48
Kamaraerdő 50
Albertfalva 52
A Fehérvári úti Vásárcsarnok 58
A Lágymányosi és az Összekötő vasúti híd 62
A régi egyetemi központ 66
Az új egyetemi városközpont 70
Rakpart 76

Seifert Tibor

Seifert Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Seifert Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv