1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Semmiből is finomat

100 régi-új recept

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím: Régi idők konyhája
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 23 cm
ISBN: 978-963-310-149-0
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A könyvesboltokban tarkálló szakácskönyvek a világ minden konyháját, minden alapanyagát felsorakoztatják, nincs olyan ünnepi vagy diétás menü, amelyre ne adnának javaslatokat — egyvalamire azonban... Tovább

Előszó

A könyvesboltokban tarkálló szakácskönyvek a világ minden konyháját, minden alapanyagát felsorakoztatják, nincs olyan ünnepi vagy diétás menü, amelyre ne adnának javaslatokat — egyvalamire azonban jóformán hiába vadászik az olvasó: a lehető legkisebb költséggel elkészíthető ételek gyűjteményére. Pedig ahol sok az éhes száj, kiesett egy kereső, vagy a nyugdíjat kell okosan beosztani hó végéig, ott bizony elkél a nagyanyák, dédanyák tudása. Ők nem restellték kétszer is körbejárni a piacot, mielőtt megvettek valamit, a nyár sok délelőttjét szánták tartósításra, és mindig csak abból főztek, amit az évszak kínált. (Hát persze: az idényzöldség, -gyümölcs a legfrissebb, a legjobb, és akkor olcsó, amikor sok van belőle.) És ez még nem minden. Értettek a maradékok hasznosításához: nem dobtak ki semmit, ami még ehető volt, és pár köznapi fűszer bevetésével a legegyszerűbb alapanyagokból is olyan ebédet tudtak rittyenteni, hogy az ember gyerekének kétfelé állt a füle. Idő? Igen, idő tényleg kell ehhez a régimódi háztartásvezetéshez, de hát akinek nincs munkája, otthon van a kisbabával, vagy már nyugdíjas, annak jut ideje, és erre érdemes is rászánnia. Mennyi öröm forrása a saját készítésű lekvár, savanyúság! Micsoda biztonságot ad a hó végi, keserves napokban, ha a háziasszony lekaphat a polcról legalább egy üveg paradicsomot vagy lecsót, kenhet az aprónépnek egy lekváros kenyeret, süthet egy palacsintát! (És ha már megvan az a saját lecsó, hát azt pont annyi idő felbontani és megmelegíteni, mint a boltit.) Sokan hozzászoktak a „futáros pizzához", a dobozos kínaihoz, a szupermarketekben kapható félkész és kész ételekhez, egyszóval a mesterséges ízekhez. Vagyis egészségtelen dolgokat esznek, és ezekkel etetik azokat is, akiket állítólag a legjobban szeretnek: a gyerekeiket, a férjüket. „Még ez a legolcsóbb ", hallani sokszor. Hát nem. Létezik még olcsóbb, ami közben finom és egészséges — de legalábbis sokkal kevésbé ártalmas, mint a műkaja. Akiket a legjobban szeretnek? Torpanjunk csak meg ennél a szónál. Hogy ki ne maradjon nagyanyáink legfontosabb titka: minden konyha első számú, elengedhetetlen hozzávalója a szeretet. Ami e nélkül készül, nem lehet jó. És nem elég, ha az ebéd vagy vacsora „címzettjeit" szeretjük: szeretni kell a piacot, az anyagokat, amelyekkel dolgozunk, és ha a lábasmosogatást nem is annyira, a munka végeztével összetakarított, tiszta konyhát meg a terített asztalt feltétlenül. És nem azon zsémbelődni, mit nem tudunk megfizetni, hanem annak örülni, hogy amit ügyesen megvettünk, abból milyen finomat fogunk főzni. A világ mindig úgy néz vissza ránk, ahogyan mi nézünk őrá. Ez pedig csak és kizárólag elszánás, hozzáállás kérdése. Vissza

Tartalom


TARTALOM
5 NAGY TITKOK ES APRÓ TRÜKKÖK
y Előzmények és források
12 Dédanyáék trükkjei
19 Menjünk vásárolni! De hova is?
22 Kiskert, balkonkert
25 Nagyvárosi ősember
29 RECEPTEK
31 LEVESEK
32 Csirkeaprólék-leves
32 Parasztleves 3 3 Gulyásleves
33 Gyors gulyásleves
34 Ikraleves
34 Zöldségleves
36 Paradicsomleves
36 Gombahulladék-leves
37 Kaporleves tejfelesen 37 Erdélyi zöldbableves
39 FOZELEKEK ES EGYÉB HÚSTALAN ÉTELEK
40 Burgonyakása pirítva
40 Parajfelfújt
41 Karfiolpörkölt
41 Lecsó hús nélkül
42 Karalábé gombás töltelékkel
42 Tök, rizzsel lerakva, sajtosan
43 Tök paprikásan
44 Nagy zsemlyegombóc
44 Töltött paprika hús nélkül (hadi)
45 Rizottó tarhonya, buris vagy sárgakásával
47 SALÁTÁK ÉS HIDEG ELŐÉTELEK 48 Hideg töltött tojás
48 Buggyantott tojás hidegen I.
49 Buggyantott tojás hidegen 2. 49 Burgonyasaláta
51 Burgonyasaláta zellerrel 51 Tarka burgonyasaláta
Karáesoittfi üás ár
Játékszerek

52 Zöldbabsaláta
52 Szárazbabsaláta
52 Sültpaprika-saláta
53 Káposztasaláta
Védje meg
asztalai
valódi
Díjmentes felmérés és ajánlat.
STEINER VIKTOR Eternit csiszelóUzem
VII., NAGYDIÓFA-UTCA 17. TEIEFOH: 143-430
iéterrüt
falát
pala lemezzel
55 MARTASOK,
TÉSZTASZÓSZOK
56 Vöröshagymamártás
56 Finom mártás
57 Vadas mártás hús nélkül
57 Egresmártás
58 Szilvamártás 58 Gombamártás
60 Meleg tormamártás
60 Zöld mártás
61 Paradicsommártás 61 Remoulade-mártás
71 SZÁRNYASOK ÉS HÚSOS FŐÉTELEK
72 Libaaprólék-leves
73 Libaaprólék rizzsel vagy köleskásával 73 Libamell vágva
73 Csirkepörkölt
74 Csirke karfiol- vagy karalábéval
75 Töltött burgonya
75 Töltött paradicsom
76 Vagdalt egybensült
76 Szegedi töltött paprika kapros káposztában
77 Széchenyi szelet
63 FŐZELÉKFELTÉTEK
64 Burgonyakotlett
64 Lencsebifsztek 6 személyre
65 Sárgarépa feltét vagy modern pecsenye
65 Sárgarépa főzelékfeltét
66 Tüdőlepény
66 Parajfőzelék-szelet
67 Rizibiziszelet
67 Rántott zsemlyeszelet főzelékhez
67 Rántott zellerszelet
68 Köleslepénykék
79 BELSOSEGEK
8o Pirított májpörkölt
80 Kenős májas
81 Rakott máj
81 Májropogós
gl Palacsinta májjal töltve
82 Szegény ember libája
82 Borjúszív párolva
83 Borjútüdő savanyú mártásban
83 Labdapecsenye
84 Léppástétom pirított zsemlyével


MELEG SÓS ÉS ÉDES TÉSZTÁK 88 Burgonyagaluska
88 Káposztás kelt tészta
89 Káposztás galuska
89 Káposztás palacsinta
90 Kirántott egér
90 Palacsintametélt
91 Tojásos galuska
91 Szilvás gombóc
92 Daramorzsa
93 Túrós puliszka
SÜTEMÉNYEK ÉS DESSZERTEK 96 Hamis tükörtojás 96 Mézeskenyér
96 Bundás alma
97 Kiflikoch almával
97 ízes kiflicskék
98 Hívatlan vendég kóch 98 Filléres felfújt (kóch)
98 Babtorta (hadi)
99 Hamis linzi szeletek 99 Almás pite
101 BEFŐZÉS,
TARTÓSÍTÁS
102 Almaíz
103 Birsalmasajt
103 Bodzaíz
104 Csipkebogyóíz egész bogyóból
104 Erdei málna- és szederíz
105 Sárgabarackíz
105 Szilva ecetben
106 Besűrített paradicsom eltevése
106 Gombasaláta ecetben eltéve
107 Kovászos ugorka készítése
109 IRODALOM III KÉPJEGYZÉK 116 TÁRGYMUTATÓ

Saly Noémi

Saly Noémi műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Saly Noémi könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv