1.034.205

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Megkóstoltam Itáliát

Gasztronómiai utazás időben és térben

Szerző

Kiadó: Palatinus
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-948-729-5
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző tudósítóként négy évet töltött Olaszországban, s személyesen is megtapasztalta, hogy a gasztronómia, az ételkészítés és -kóstolás művészete az itáliai kultúra része. S micsoda gazdag kultúra! A sokféleségnek milyen szédítő változata! A tányér pontos lenyomatát adja, hogy Itália mindmáig a száz város országa. S annyi tűzhely.
A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Visszaviszi az Olvasót az antik Róma világába, s bemutatja, hogy a gasztronómia milyen szerepet játszott a világ egykor leghatalmasabb birodalmának mindennapjaiban. De a másba átnyúló időutazás is tartogat számos meglepetést. A szerzővel együtt - ha csak képzeletben is - vendégei lehetünk Itália egyik leghíresebb éttermének, a Don Alfonsónak. S ha már a csodás Sorrentói-öbölben járunk, tiszteletünket tesszük a földkerekség legcsaládiasabb szállodáinak listáját vezető San Pietróban. Nápolyban pizzát eszünk a Margherita feltalálásáról híres pizzériában, Rómában hallevest a Campo de' Fiori egyik ósdi... Tovább

Fülszöveg

A szerző tudósítóként négy évet töltött Olaszországban, s személyesen is megtapasztalta, hogy a gasztronómia, az ételkészítés és -kóstolás művészete az itáliai kultúra része. S micsoda gazdag kultúra! A sokféleségnek milyen szédítő változata! A tányér pontos lenyomatát adja, hogy Itália mindmáig a száz város országa. S annyi tűzhely.
A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Visszaviszi az Olvasót az antik Róma világába, s bemutatja, hogy a gasztronómia milyen szerepet játszott a világ egykor leghatalmasabb birodalmának mindennapjaiban. De a másba átnyúló időutazás is tartogat számos meglepetést. A szerzővel együtt - ha csak képzeletben is - vendégei lehetünk Itália egyik leghíresebb éttermének, a Don Alfonsónak. S ha már a csodás Sorrentói-öbölben járunk, tiszteletünket tesszük a földkerekség legcsaládiasabb szállodáinak listáját vezető San Pietróban. Nápolyban pizzát eszünk a Margherita feltalálásáról híres pizzériában, Rómában hallevest a Campo de' Fiori egyik ósdi trattoriájában, majd bekukkantunk a Quirinale, az elnöki palota konyhájában. Umbriában megszemléljük, hogyan készül az igazi porchetta, a malacsült, Firenzében pedig megállunk egy ropogós rostélyosra. bolognába érve már a levegőbe beleszagolva tudjuk, hogy a sugók (mártások) fellegvárába érkeztünk. Parmában végigkísérjük a parmezánsajt-készítést és megízleljük a pármai sonka házi változatát, a culatellót. A Ligur-tenger partján megismerkedünk egy loívát termelő fiatal házaspárral, a francia határ menti Piemonte falusi vendéglőibe pedig a szarvasgomba miatt térünk be. Az Adria partjára viszont azért kanyarodunk, hogy a tengeri halak, a rákok és a kagylók se hiányozzanak a tányérunkról. S mindezt leöblítjük egy jóféle Friuli borral, az itteni Tocaival, elismerve, hogy nemcsak a nektárt csöpögtető szőlővesszők méltók a tokaji márkanévre.
Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze távolról sem csupán az ételről s italról szól. Sőt, azt mondhatnánk, hogy a gasztronómia csupán ürügy arra, hogy a szerző elmondhassa, milyennek látta az olaszokat és Itáliát az ezredforduló táján. Szépek, líraiak a tájleírások, hitelesek a kibontakozó karakterek. A könyvet száznál is több színes fotó illusztrálja, részben a több mint negyedszázada Rómában élő fotográfus, Nagy Zoltán, részben Bán Kata a riportutak állandó útitársa, a szerző felesége jóvoltából.
S ráadásul minden fejezet végén kap az Olvasó egy-egy ételreceptet, éttermi ajánlót, a legvégén pedig még egy étekszótár is, hogy semmi ne állhasson a kulináriai örömök útjába.
A kötetet jó szívvel ajánlhatjuk minden Olaszországba készülő, vagy az olaszokat közelebbről megismerni óhajtó olvasónak. S persze mindazoknak, akik szeretik az olasz konyhát. Hogy a szerzővel együtt mondhassák: "Megkóstoltam Itáliát". Vissza

Tartalom

Előszó 7
Az antik Róma konyhája 11
Apicius, az ínycsábász
Amelyben ellátogatunk a Nápoly-Salerno autópálya szélesítésekor felfedezett ókori szállodába, a pompeji Grand Hotelba. A meglepően épen maradt falfreskók látványa visszarepít minket az aranykorba, s képzeletben végigesszük Trimalchio lakomáját. Eközben rápillantunk az antik Róma asztalára, s meglátjuk, milyen fontos szerepet játszott az evés-ivás a Caput Mundi életében. Bemutatjuk Apicius mester fűszerkészletét, és főzünk egy antik-római levest húsgombóccal.
Makarónievők - avagy a tészta kultusza 23
A posta elmaradhatatlan eledel, de mindennap más szósz kerti rá
Amelyből kiderül, hogy a pastasciutta. a főtt tészta nem antik eledel, csak a XIX. század utolsó harmadában terjedt el Itáliában. Ma viszont el nem maradhat egyetlen olasz tányérjáról sem. Köszönhetően a súgóknak, a mártásoknak, amely annyiféle lehet, ahány nap van az évben. ízelítőt adunk az amatricei asszonyok módján főtt tésztából, eszünk egy spagettit szénégető módra, meg egy rigatonit, ahogy azt Norica városában készítik.
Sorrcntói gyöngyök 34
Átköltött tradíciók Don Alfonsónál
A Sorrentói-öbölben járunk, s Positano falucskában utunkat megszakítva bemutatjuk a többször egymás után a világ legszebb szállodájának választott San Pietrót. Egy házzal arrébb. Sant'Agata dei due Golfiban Itália egyik leghíresebb étterme, a Don Alfonso vendégei vagyunk. Étvágygerjesztőül közreadjuk Don Alfonso menüjét.
Pizza, a világvándor 58
Nápoly magának követeli a lepény feltalálásának dicsőségét
Ha a Sorrentói-öbölben a luxust vettük szemügyre, Nápolyba a szegénység miatt jöttünk. De vajon joggal nevezik-e a pizzát a szegények étkének? S valóban Nápolyban fedezték-e fel ezt a lepényt, amely mára a legismertebb olasszá vált a világon? Fejezetünk végén készítünk egy pizzát nápolyi módra, s egy másikat, egy calzonét, amely inkább a rómaiak szívéhez áll közel.
A Trasteverétől Frascatiig 71
Római séta a kapukon belül és kívül
Rómában járunk. Itália mai s az antik világ egykori fővárosában. Ahová a császárkorban a legkülönlegesebb ínyencségek is eljutottak, s ahol a gasztronómiát ma is feltüntetik mind a tudomány, mind a művészet ágai közön. Vendégek vagyunk egy hallevesre Sora Emmánál, pezsgőzünk a pazarul helyreállítón Grand Hotelban, és tiszteletünket tesszük az olasz
elnöki palota, a Quirinale konyhájában. S mit főzünk ebben a fejezetben? A menü borjúfarok római módra.
A malacsütó 100
A zöld Umbria szerdánként porchettát majszol
Gasztronómiai utazásunk újabb állomása Umbria, ahol mindmáig él a disznóvágás hagyománya. Sőt. vendéglátónk, a messze földön híres porchettás a mesterség szintjére emelte a malacsütést. Cittá delle Picve nevű városka barokk templomának oltárán a szerdai piacnapokon Franco ízes búskölteményei pompáznak, ezt eszi az egész város. E fejezetből azt is megtudhatjuk, hogyan készül a valódi umbriai porcehetta.
Rekviem a rostélyosért 112
Firenzéi Michelangelo és a marhasült tette híressé
Amelyből megtudhatjuk, hogy Toscanát, s ezen belül Firenzét nem csupán Michelangelo Dávidjáért érdemes felkeresni. Ezen a tájon készül a legfinomabb marharostélyos, itt találhatón híres Chianti borvidék, s errefelé hódolnak leginkább az antik Róma által hátrahagyott örökség. a fürdőbe járás szokásának. Aki velünk tart, főzhet egy finom borjúbifszteket vajjal és zsályával, de aki még mindig ódzkodik a marhahústól annak a toszkán sertéskaraj készítését ajánljuk.
Sajt a bankban 121
Prma és Reggio Emilia is magáénak vallja a parmezánt
Itália "gyomrában". Emilia Romagna tartományban járunk. Ahol Parma és Reggio Emilia máig nem tudta eldönteni, melyikük adta a világnak a parmezán sajtot. S ahol a sonkát soha nem füstölik, hanem a Pó folyó völgyének párás, ködös levegőjén érlelik. Ahol a legtöbb - a jó konyha örömeinek „hála" - az itáliai májbeteg. s ahol a történelmet is a vendég tányérján mesélik el. Lásd a Pár mai hercegnőt, azaz a sonkával és mozzarella sajttal töltött, szarvasgombás szósszal leöntött pulykafilét. S ez az a régió, ahol még az ecet sem savanyú: feltéve ha az modenai balzsamecet. Ha még bírja az olvasó gyenge gyomra, velünk tarthat egy emiliai módra készült lasagnéra.
Ligúria, a bazsalikom földje 152
Boccaccio kedvem bora, a sciacchetra már nem a régi
Amelyben beugrunk egy genovai matrózkocsmába, majd ellátogatunk a régió édenkertjébe, a bazsalikom illatú Öt Földre. Megkóstoljuk Boccaccio kedvenc borát, a sciacchetrát, s a Ligúr-tenger partján, Tavole falucskában felkeressük az oliváról álmodó házaspárt, Irénét és Riccardót. S hogy mit eszünk? Természetesen halat, méghozzá livomói módon elkészítve.
Szarvasgombalesen Piemontéban
Torinó az asztali örömökben leli meg valódi önmagát
Ezen a tájon az Alpokból lesuttyanó jeges szelek miatt belülről is fűteni kell. Vége a könnyű olasz éteknek, se szeri, se száma a kulináris csábításoknak. Pedig csupa nevesincs falucskában járunk, a gasztronómiai térképen viszont sok csillaggal jelölik őket. Ez itt az illatos- és méregdrága - szarvasgomba hazája. A magunk részéről egy piemontei módra készült húsos raviolival járulunk hozzá az olvasó receptes könyvének gazdagításához.
Borháború Tocai és Tokaj közölt 172
Friuliban nem készülnek megválni az évszázados márkanévtót Gasztronómiai barangolásunk végén, annyi mesés pasta. rafinált hús. zöldség, hal és gomba után ideje végre a pohárra gondolnunk. Amelyben persze nem víz van. hanem bor. így hát a vihar is egy pohár borban támadt. A névhasználat miatt csatázik az olasz Tocai és a magyar tokaji, ám a termelők nem állnak hadban egymással, sőt testvérvárosi viszonyt létesítettek. Zárásként adunk egy listát a legfinomabb friuli borokról.
Utószó 183
Olasz-magyar étekszótár 187
Felhasznált Irodalom 191
Tartalom 193

Seres Attila

Seres Attila műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Seres Attila könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv