| Előszó | 9 |
| Bevezető | 11 |
| A nagyüzemi és a háztáji gazdaság sertéshústermelésének összefüggései | |
| A kisüzemi hústermelés jelenlegi gazdaságpolitikai megítélése, jövője | 11 |
| Milyen legyen a háztáji sertés? | 12 |
| A sertés egészséges legyen! | 14 |
| A sertés szilárd szervezetű legyen! | 18 |
| A tenyésztési tulajdonságok a hústermelésben is meghatározók | 19 |
| Fontos a jó hústermelő képesség | 19 |
| A nagyüzemi sertéstenyésztés és a háztáji sertéstartás közötti különbségek, ellentmondások | 22 |
| Az integráció lényege | 24 |
| Melyek az integráció előnyei, mik a közös érdekek? | 24 |
| Sertéskihelyezés nagyüzemiből háztájiba | 28 |
| Milyen legyen a fajta? | 28 |
| Kisgazdaságokban javasolható sertésfajták és hibridek | 30 |
| Fajták | 30 |
| Hibridek | 32 |
| A tenyészirány megválasztása | 33 |
| Hogyan válasszuk ki a tenyészanyagot? | 35 |
| Mire figyeljen a kistermelő tenyészállatok a nagyüzemből való kihelyezésekor vagy vásárlásakor? | 39 |
| Az apaállat-ellátás néhány kérdése | 42 |
| Természetes fedeztetés vagy mesterséges termékenyítés? | 45 |
| Járványvédelmi kérdések | 46 |
| A sertéstartás feltételei | 47 |
| Milyen legyen gazdasági udvarunk? | 48 |
| Milyen legyen a sertéstartó épület? | 50 |
| Honnan tudjuk, hogy sertésünk tartással kapcsolatos igényeit kielégítettük? | 55 |
| A páradús, szennyezett istállólevegő hatásai | 56 |
| Szellőztetés | 57 |
| A rossz padozat hatásai | 59 |
| A sertés takarmányozásának alapjai | 60 |
| A sertés takarmányai | 65 |
| Keveréktakarmányok (tápok) | 66 |
| Koncentrátumok | 67 |
| Premixek | 68 |
| Gazdasági takarmányok | 68 |
| Magvak (szemes takarmányok, erőtakarmányok) | 68 |
| Zöldtakarmányok | 69 |
| Nedvdús takarmányok (gyökerek, gumók) | 70 |
| Melléktermékek | 71 |
| Az ivóvíz | 72 |
| A takarmányok minősége | 73 |
| Tárolás, szavatosság | 74 |
| Laboratóriumi vizsgálat, mintavétel | 75 |
| Penészedés | 76 |
| Gyakoribb tanulmányozási hibák | 78 |
| A hiányos takarmányfogyasztás | 78 |
| A túltáplálás (luxusfogyasztás) | 80 |
| Hirtelen, átmenet nélküli takarmányváltoztatás | 80 |
| Pontatlan etetési időpontok | 81 |
| Rossz minőségű takarmány etetése | 81 |
| Rossz diétáztatás, gyógyszeres takarmányok, takarmánykiegészítők helytelen etetése | 81 |
| Kocatartás és malacnevelés a kisgazdaságban | 83 |
| A kihelyezett sertés honosodása, alkalmazkodás a kisgazdasági körülményekhez | 83 |
| A kihelyezett állatokon leggyakrabban észlelhető elváltozások | 85 |
| Mozgásszervi betegségek | 85 |
| Külső és belső élősködők | 87 |
| A vemhesítés gyakorlata | 90 |
| Ivarzás | 90 |
| Mikor kell búgatni vagy termékenyíteni? | 93 |
| Hogyan kell búgatni? | 93 |
| Kanhasználat | 94 |
| Kanok nemi működésének jellemzői | 94 |
| Vemhes lett-e a kocánk? | 96 |
| A vemhes koca gondozása | 97 |
| Fialás előtti, alatti és utáni teendőink | 99 |
| Mikor szóljunk fialás közben állatorvosnak | 103 |
| A szoptató koca takarmányozása | 105 |
| Teendők a született malacokkal | 105 |
| Dajkásítás (malacáthelyezés) | 107 |
| Mesterséges malactáplálás | 108 |
| Malactáplálás kéthetes kortól a választásig | 109 |
| A leggyakoribb megbetegedések megelőzésének lehetőségei a születéstől a választásig | 111 |
| Vírusos hasmenés (TGE) | 112 |
| Malacok fertőző elhalásos bélgyulladása | 112 |
| Kólihasmenés | 113 |
| Újszülött malacok elhelyezése | 114 |
| A malacok reszketőkórja | 114 |
| Malacok úgynevezett fehér hasmenése | 114 |
| Vashiány | 114 |
| Malacok kenőcsös bőrgyulladása | 116 |
| Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása ("cementbetegség", "betonköhögés") | 116 |
| Mikor ivartalaníttassunk? | 118 |
| Malacelválasztás | 119 |
| Ketreces (batteriás) malactartás | 121 |
| A leggyakoribb választás utáni malacbetegségek megelőzésének lehetőségei | 122 |
| Ödémabetegség | 122 |
| Választott malacok kólihasmenése | 124 |
| Hizlalás | 125 |
| Etetési módok | 128 |
| Kiselejtezett kocák és kanok nagy testtömegre hizlalása | 131 |
| Az etetési módok és a hízók viselkedése | 132 |
| Az étvágytalanság | 133 |
| A bélsár állapota | 134 |
| A hizlalóistálló egyszerre töltésének, egyszerre ürítésének elve | 134 |
| A hizlalás közben leggyakrabban előforduló betegségek | 134 |
| Sertésdizentéria | 134 |
| Hízósertések idült légzőszervi betegsége | 135 |
| Értékesítés, szállítás | 137 |
| Sertéstartás és környezetvédelem | 139 |
| Trágyakezelés | 139 |
| Kártevőirtás | 140 |
| Légyirtás | 141 |
| Állati hullák eltávolítása | 141 |
| Irodalom | 143 |
| Függelék | 145 |
| Több évre szóló kocatartási szerződés | 147 |
| Sertéshizlalási szerződés | 149 |
| A sertések takarmányainak összetétele és táplálóértéke | 152 |