| Előszó az I. kiadáshoz | 3 |
| Előszó a II. kiadáshoz | 5 |
| Bevezetés. Írta dr. Konkoyl Thege Sándor OMGE főtitkár, gazdasági főtanácsos | 7 |
| Sertéstenyésztésünk nemezetgazdasági jelentősége és jövője | 9 |
| A mangalicasertés | |
| A hússertés | |
| Sertéshizlalási fogalmak és szakkifejezések | 16 |
| Beállítási súly | |
| Kezdősúly | |
| Végsúly | |
| Készsúly | |
| Beérett súly | |
| Kihízott súly | |
| Kész hízó | |
| Zaftos nyers hízó | |
| Felfeléhízlalás | |
| Lehízlalás | |
| Reáhízlalás | |
| Súlyfelrakás | |
| Alapsúly | |
| Túlsúly | |
| Termelt súly | |
| Bogyózó hízók | |
| Kopaszra hízott | |
| Rezolut sertés | |
| Jó súly | |
| Göbe, koca, emse | |
| Miskárolt koca | |
| Görög, rühet, bug | |
| Görgetés, bugatás, rühetés | |
| Kansertés | |
| Kanlott sertés | |
| Ártány | |
| "Kutyasertés" | |
| "Kutyák" kártételeinek példákkal való szemléltetése | |
| Kimarás | |
| Sípos, tüdősípos sertés | |
| Átvészelt sertések | |
| Szérumos ojtással átvészelt | |
| Szumultánozott | |
| Vágási veszteség | |
| Vágási súly | |
| Fehérárú | |
| Tőkesertés | |
| Tőkehús | |
| Baconsertés | |
| Bacon | |
| Frisling, pecsenyesüldő | |
| Szalámihús | |
| Árpaérték | |
| Árpaszázalék | |
| Tengeriérték | |
| Tengeriszázalék | |
| Daraszázalék | |
| Keményítőszázalék | |
| A sertéstenyésztésről általában | 31 |
| A sertéstenyésztő döntő befolyása a hízlalás eredményére | |
| Az aki maga tenyészti hízóanyagát | |
| Az a hízlaló, aki hízóanyagát vásárlás útján szerzi be | |
| Községi, vagy köztenyészetek | |
| Uradalmi, vagy falkástenyészetek | |
| A legszükségesebb takarmányozástani ismeretekről | 46 |
| Szárazanyag- és víztartalom | |
| A sertéstakarmányok ízletességi fokának megállapítása | |
| A fehérjékről | |
| Mit értünk keményítőérték alatt | |
| A sertéstakarmányok olcsó összeállításáról | |
| Melyik fehérjetakarmány értékesebb | |
| Az emésztésről | |
| A sertés hamis súlyáról | |
| A fenntartó takarmányozásról | |
| Gyakorlati adatok a megengedettnél tovább tartott hízók kedvezőtlen takarmányfelhasználásáról | |
| A sertés szervezetében fontossággal bíró ásványi anyagokról | |
| Az ivóvízről | |
| A vitaminokról | |
| Pekk-hatás sikere angolkóros sertéseknél | |
| Nyári hízlalás Pekkek | |
| Szemestakarmányféleségek | |
| A tengeri | |
| Összehasonlító etetési kísérlet szemestengeri és darált tengeri etetése között | |
| Az árpa | |
| Búza | |
| Rozs | |
| Tapasztalatok a kenyérmagvak takarmányozásáról a sertéseknél | |
| Zab | |
| Köles | |
| Girokmag | |
| Hüvelyes magvak | 111 |
| Olajpogácsák | 117 |
| Állati termékekből származó takarmányok | 118 |
| Egyéb takarmányfélék | 122 |
| A sertéstrágyáról | 131 |
| Sertéshízlalásról általában. A hízlaldák berendezése és felszerelése. Különféle korú és minőségű sertések hízlalása | 135 |
| A sertéshizlalás jövedelmezőségéről | |
| A hízósertések elhelyezése | |
| A malacok, süldők tavaszi megmosdatása | |
| Takarmánybeáztató és bekeverő kádak | |
| Kényszervágóhíd | |
| Sertésmérleg | |
| Daráló | |
| A kifejlődött, egy éven felüli mangalicasüldő hízlalása | |
| Öreg mangalicasertés hízlalása | |
| Sonkasüldő hízlalásas | |
| Különféle fajtájú keresztezett és hússüldők hízlalása | |
| Öreg hús- és húsjellegű sertések hízlalása | |
| Tájékoztató táblázat arról, hogy a különbözó fajtájú és súlyú sertések milyen keményítőértékarány szerint takarmányozandók, továbbá arról, hogy a közreadott receptminták közül milyen számú receptek használhatók fel esetenként a kezdeti hízlalásokhoz | |
| Etetési és körülbelüli súlygyarapodsái táblázatos útmutató mangalicasertésekre | |
| Etetési és körülbelüli súlygyarapodási táblázatos útmutató hússüldőkre | |
| Miképpen számíthatjuk ki a sertések által használt legelő takarmányértékét | |
| Hízlalással kapcsolatos hasznos tanácsok, figyelemmel a következőben közlendő receptmintákra is | |
| A sertés korának meghatározója a fej | |
| A takarmányőrlemények bekeverése | |
| Adatok a szárazeleség bekeveréséhez szükséges víz mennyiségére | |
| 70 számozott tanulmányi takarmányozási előirányzat, különféle fajtájú és súlyú sertéstípusra, különféle takarmányok változó összetétel | |
| A sertések takarmányértékesítési százalékról | |
| Kimutatás a sertéstakarmányokban található emészthető fehérje-, keményítőértéktartalom és zsírtermelőképességről | |
| Tájékoztató adatok arról, hogy bizonyos keményítőértékszerinti vagy daraszázalékszerinti súlytermeléshez hány kilogramm keményítőérték, illetve takarmány feletetése igényeltetik | |
| Az expresszhízlalás. Kényszerítő okok az expresszhízlalás bevezetésére | 218 |
| A mangalicasertés jövőjének biztosítása | |
| Felhívás a mangalica belterjes tartására és annak megindoklására | |
| Teljesérvényű termelő ellátás | |
| A termelő, a fenntartó takarmány jelentősége adatokkal és illusztrációkkal | |
| Az expresszhízlalás a mezőgazda olcsó sertéshízlalás irányzata | |
| Az életből vett összehasonlító példa arra, hogy miként alakul a csont, izom és szalonnatermelés aránya a fehérjében elégtelenül kielégített, beállításra kerülő süldőnél | |
| Az expresszhízlalás irányításához szükséges ismeretek | |
| Tanulmányi szemléltetés egy egészen fiatal, csecs alól 5 hetes korban befogott mangalicának takarmányozás, súlynövekedési és húsipari adatairól | |
| Hat-nyolchónapos mangalica hízlalása | |
| Kifizetődő-e magas súlyra hízlalni | |
| A tokás, vagy girhes beállítási anyag | |
| Ami a tenyésztőnek előnye, hátránya a hízlalónak | |
| Tisztavérű hús, vagy keresztezett sertések expresszhízlalása | |
| Összefoglalás az expresszhízlalással kapcsolatban lévő megtakarításokról és előnyökről | |
| Az expresszhízlalás tanulmányi képsorozatai | |
| Az expresszhízlalás bemutatója a Magyar Mezőgazdák Szövetekezete kőbányai hízlalótelepén. Írta: Weiser István | 273 |
| Sertéskereskedelmi rész | |
| Sertéskereskedelmről általában | |
| A sertésügynök | |
| A sertésbizományos és sertésbizományi cég | |
| Sertéskereskedő | |
| A nagyvágó | |
| A kishentes | |
| A zsír és szalonnaügynök | |
| A zsírkereskedő | |
| A húsbizományos | |
| A szalámigyáros | |
| Az ipari hizlaló | |
| Malacok és süldők eladása és vétele | |
| Szopós pecsenyemalacok | |
| Továbbtartásra szánt malacok és süldők | |
| Beállításra kerülő szedett sertések | |
| Sertéshízlalási előirányzatok készítése | |
| Részletezett hízlalási költségelőirányzat | |
| Falkás hízottsertések vásárlása és eladáa | |
| Adás-vételi körlevélminta | |
| Hízott sertések bizományi értékesítése Ferencvárosban, Wienben és Prágában | |
| Ferencvárosi bizományi értékesítés elszámolása | |
| Prágai bizományi értékesítés elszámolása | |
| Wieni bizományi elszámolás | |
| Sovány és hízottsertés szállítása | |
| Vasúti kocsiba rakható sertések mennyisége | |
| Az eladott sertések mérlegelése | |
| Szélviharban való mázsálás következményei | |
| A megázott sertés szőrzetének súlytöbblete | |
| Úti apadó soványsertéseknél | |
| Különböző esetekben mennyi eleség kellet az apadó behozásához (Számo életből vett példával) | |
| Úti apadó és további hízlalási daraszázalékok | |
| Úti apadó hízottsertéseknél | |
| Rövid ismertető a Magyar Mezőgazdák Szövetkezete sertéshízlalótelepeiről | |
| A sertéshízlalás és kereskedelem levélszekrényéből. Tanulságos szemelvények szaklevelezéseimből | 279 |
| Levelek a sertéshízlalásból származó vegyes témakörből | 323 |
| Beküldött soványanyag minőségi jellemzése | |
| Jelentés májmételyes és chinecoccosiosis bántalmakról | |
| "Kutyasertésekről" | |
| Fiatal sonkasüldők hízlalásáról | |
| Zsugorodásról | |
| Vélemény az önetetőkről | |
| Etetőtér-tisztításáról | |
| A hízlalásra alkalmatlan sertések korai értékesítésének előnyei | |
| Az öreg sértések súlyminőségének fontosságáról | |
| A hízlalási előirányzatról akkor, amikor a felrakási súly többe kerül, mint a hízottsertés ára | |
| Drága takarmány mellett nem előnyös a sovány, könnyű beállítási anyag | |
| Takarmányliszt és a lezsugorodás | |
| Gümőkóros sertések mielőbbi eltávolításáról | |
| Kisebb, vagy nagyobb testsúlynál előnyösebb-e a takarmánykihasználás | |
| Echinococcosiosis bántalom "kutyává" teszi a hízókat | |
| Fejlődésben lemaradt sertések kezdeti hízásának feltűnő jó eredményéről | |
| A lezsugorodásról | |
| A soványsertés továbbítására vonatkozó körlevél | |
| Fiatal korban szimultánozott sertések immunitásának kérdéséről | |
| Abrakolási tanács különféle sertéstípusok részére | |
| A daraszázalékról | |
| Védőojtások sorrendje a hízlaldában | |
| A szimultánojtásról | |
| A sertéspestis hatása a takarmánykihasználásra | |
| A hízók továbbtartására vonatkozó rentabilitási számítás | |
| Egymásba fűződő levélsorozat, amely egy uradalommal lett váltva | |
| 78 kg-os mangalica hízlalása | |
| 50 kg-os mangalica hízlalása cukorrépa- és burgonyaetetéssel | |
| Takarmányozási előirányzat darabonként 50-55 kig-os mangalica részére | |
| Ismét a sántaságról | |
| Szemelvények főképp az expresszhízlalás témaköréből | 358 |
| A prágai nagyvágók dícsérőleg nyilatkoznak az expresszhízók vágási és húsipari minőségéről | |
| Takarmányozásai előirányzatok 18-20 kg-os mangalicák részére | |
| Takarmnyozási expresszelőirányzat extrahált borsó etetésével is | |
| Takrmányozási előirányzat 20 kg-os keresztezett malacokra | |
| 15 kg-os mangalica expresszhízlalására vonatkozó takarmányozására vonatkozó előirányzat | |
| További utasítások az expresszhízlaláshoz | |
| Miképpen sikerült a 15 kg-os mangalicák expresszhízlalása | |
| Takarmányozási tervezet 30 kg-os yorkxmangalica süldők részére | |
| Takarmányozási példa 20 kg-os süldő részére | |
| Egy jól bevált, olcsó expressztakarmányozási tervezet | |
| Ismeretlen eredetű nyári sántaságnak mi lehet az okozója | |
| Dara bekeveréséhez használt víz hőfokáról | |
| Fehérje kielégítése lefölözött tejből | |
| Négyhónapos yorksüldő hízlalása | |
| Vegyes kérdésekre adott feleletek | |
| Az expresszhízlalás előfeltétele | |
| A lucernalisztről | |
| Kiképezhető-e expresszhízlalással a fejlődő süldő izomzata | |
| Tízhetes malacok gyorshízlalása | |
| Helytelen keményítőértékarányú takarmányozás | |
| Alacsony fejadag hátránya | |
| Keményítőértékarányszámítás | |
| Sertésbetegségek, bántalmak, járványok és azok elleni védekezés | 391 |
| Sertéspestis (sertésvész) | |
| A sertéspestis elleni szérumos ojtásról | |
| A sertéspestis elleni szimultán ojtás | |
| A szimultán ojtás retabilitása | |
| Sertésorbánc | |
| Ragadós száj- és körömfájás | |
| Sertéssepticaemia | |
| Paratyfusz | |
| Gümőkór | |
| Az angolkór vagy rachitis | |
| Borsókakór | |
| A malacok gennyes tüdőgyulladása | |
| Echinococcosis | |
| Bélférgesség | |
| Himlőszerű kiütés | |
| Rühösség | |
| Aujeszky-féle betegség | |
| Védekezzünk a malacbetegségek ellen szakszerű takarmányozással és a követelményeknek megfelelő istállózással | |
| A sertés házi feldolgozása | 415 |
| A sertés elvéreztetése | |
| Munkásszalonna készítése | |
| Zsírolvasztás | |
| A sertéshús feldarabolása, sózása | |
| A sertéshús pácolása | |
| A húsfüstölés | |
| A prágai sonka- és füstöltárú készítésének titka | |
| Súlyhiány a füstölés után | |
| Hosszan el-eltartható füstölthúsok készítése | |
| A westfáliai sonka | |
| A sonka és füstölthús főzése | |
| Súlyveszteség a főzésnél | |
| Házikolbász készítése | |
| Májashurka készítése | |
| Véreshurka készítése | |
| Svábhurka készítése | |
| Disznósajt készítése | |
| Kimutatás 32 darab különféle minőségű és súlytípusú sertés kitermelési adatairól | |