kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 239 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 99 fekete-fehér ábrával és fotóval illusztrálva. |
| Bevezetés | |
| A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 5 |
| A sertés domesztikációja | 6 |
| Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához | |
| A testtájak külső alakulásának ismertetése | 10 |
| A sertés típusai | 11 |
| Irányelvek a sertés testalkatának helyes megítéléséhez | 12 |
| A sertés bőre, szőrzete és színe | 13 |
| A fej | 15 |
| A törzs | 19 |
| A végtagok | 23 |
| Méretek felvétele sertésen | 26 |
| A sertés súlya | 29 |
| A sertés életkorának meghatározása | 30 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás | 33 |
| A sertés fajtái | |
| A mangalica | 36 |
| A magyar nagy fehér hússertés | 41 |
| A berkshire | 45 |
| A cornwall (large black) | 48 |
| A nagy fehér (large white) angol sertés | 50 |
| A szovjet nagy fehér sertés | 52 |
| A középnagy fehér angol sertés | 53 |
| A dán lapálysertés | 55 |
| Egyéb fajták | 55 |
| A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása | |
| A fajta és tenyészirány megválasztása | 68 |
| A tenyészkoca kiválasztása | 70 |
| A tenyészkan kiválasztása | 79 |
| A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 80 |
| A vágott sertések minősítése | 88 |
| Baconsertés minősítése | 88 |
| Tőkesertés minősítése | 92 |
| Nehéz hússertések minősítése | 93 |
| Zsírsertések minősítése | 94 |
| A szalonnavastagság megállapítása élő sertésen | 94 |
| A sertések törzskönyvezése | 96 |
| Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 96 |
| Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 96 |
| Ellenőrzési lapok vezetése | 98 |
| Törzs- és tenyésztési főkönyv | 100 |
| A küllemi bírálat előfeltételei | 100 |
| Törzskönyvi osztályok | 101 |
| A törzskönyvi osztályba sorolás | 102 |
| A sertés táplálása | 103 |
| A sertésfaj táplálásának különleges vonásai | 103 |
| A sertés életbentartó táplálóanyag-szükséglete | 104 |
| A sertés takarmányai | 106 |
| A sertés legeltetése | 106 |
| Zöldtakarmányok | 110 |
| Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 112 |
| Gumók, gyökerek, gyümölcsök | 112 |
| Szilázsok | 113 |
| Nedves ipari melléktermékek | 114 |
| Magvak | 114 |
| Légszáraz gyári melléktermékek | 116 |
| Állati eredetű takarmányok | 117 |
| Konyhamoslék | 118 |
| A sertés takarmányainak előkészítése | 119 |
| Etetési rend | 121 |
| Ivóvíz ellátás | 122 |
| Az antibiotikumok | 122 |
| A sertésistállók és berendezésük | 123 |
| Általános irányelvek | 123 |
| Az istállók alapterülete | 126 |
| A sertésistállók elhelyezése | 126 |
| Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 127 |
| Kifutók | 129 |
| A fiaztató | 139 |
| A szállások mint fiaztatók | 134 |
| Tenyészkanok istállója | 138 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 139 |
| Egyéb épületek | 142 |
| Vályúk és etetőhelyek | 143 |
| A sertések ápolásának általános irányelvei | 145 |
| A párosítás, pároztatás, vemhesség és az ellés | |
| A párosítás | 148 |
| Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés | 148 |
| Az ivarzás | 156 |
| Évente hányszor és az év melyik hónapjában malacoztassunk | 158 |
| Egy kanra hány koca számítható | 159 |
| Pároztatás | 160 |
| Mesterséges termékenyítés | 162 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 163 |
| A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 166 |
| Méhen belüli elhalás, elvetélés és koraszülés | 171 |
| Az ellés | 172 |
| A szoptató koca ápolása és takarmányozása | 174 |
| A sertés felnevelése | |
| A szopósmalacok ápolása és táplálása | 182 |
| Az elválasztás ideje és módja | 190 |
| Malacnevelés - rövid szoptatás után | 191 |
| A növendéksertések takarmányozása és ápolása | 192 |
| A választott malacok takarmányozása | 194 |
| A tenyészsüldők takarmányozása | 195 |
| A kansüldők nevelése | 196 |
| A növendéksertések ápolása | 197 |
| A sertés hizlalása | |
| A hízósertések takarmányozásának rendje | 200 |
| Bacon- és sonkasüldők hizlalása | 206 |
| Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása | 212 |
| Hússertések tőkesúlyra hizlalása | 217 |
| Zsírsertések tőkesúlyra hizlalása | 219 |
| Hizlalás közben egyszeri fialtatás | 223 |
| Öreg sertések hizlalása | 223 |
| Makkoltatás | 224 |
| A hízott sertés szállítása | 225 |
| A vágottsertés húsipari feldarabolása és értékelése | 228 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.