kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 195 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 81 fekete-fehér ábrával illusztrált. |
| Bevezetés | |
| A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
| Tervfeladatok sertéstenyésztésünk fejlesztése érdekében | 5 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 7 |
| A sertés domesztikációja | 7 |
| Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához | |
| A testtájak külső alakulásának ismertetése | 12 |
| A sertések értékmérő tulajdonságai | 13 |
| Irányelvek a sertés testalakulásának helyes megítéléséhez | 14 |
| A sertés bőre, szőrözete és színe | 15 |
| A fej | 16 |
| A törzs | 19 |
| A végtagok | 23 |
| Méretek felvétele a sertésről | 24 |
| A sertés súlya | 28 |
| A sertés életkorának meghatározása | 29 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás | 32 |
| A sertés fajtái | |
| A mangalica | 34 |
| A magyar fehér hússertés | 38 |
| A berkshire | 40 |
| A cornwall | 42 |
| A nagy fehér (large white) angol sertés | 44 |
| A szovjet nagy fehér sertés | 45 |
| A középnagy fehér (middle white) angol sertés | 45 |
| Egyéb fajták | 46 |
| A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása | |
| A fajta és a tenyészirány megválasztása | 55 |
| Az anyakoca kiválasztása | 57 |
| A tenyészkan kiválasztása | 64 |
| A hizodalmasság és takarmányértékesítőképesség megállapítása | 66 |
| A vágott sertések minősítése | 71 |
| A sertések törzskönyvezése | 74 |
| Állományfelvétel | 74 |
| Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 75 |
| Ellenőrzési lapok vezetése | 81 |
| A külemi bírálat előfeltételei | 82 |
| Törzskönyvi osztályok | 82 |
| A sertés életbentartó tápanyagszükséglete | 86 |
| A sertés takarmányai | 87 |
| A sertés legeltetése | 87 |
| Zöldtakarmányok | 91 |
| Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 92 |
| Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 93 |
| Nedves ipari melléktermékek | 94 |
| Magvak | 95 |
| Légszáraz gyári melléktermékek | 96 |
| Állati eredetű takarmányok | 96 |
| Konyhamoslék | 97 |
| A sertés takarmányainak előkészítése | 99 |
| Etetési rend | 99 |
| A sertésistállók és berendezésük | 99 |
| Általános irányelvek | 102 |
| Az istállók alapterülete | 102 |
| A sertésistállók elhelyezése | 103 |
| Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 105 |
| A kifutók | 107 |
| A fiaztató | 111 |
| A tenyészkanok istállója | 111 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 112 |
| Egyéb épületek | 113 |
| Vályúk és etetőhelyek | 114 |
| Általános irányelvek a sertés ápolásánál | 114 |
| Párosítás, pároztatás, vemhesség és ellés | |
| A párosítás | 117 |
| Az ivarzás jelei, tartalma és ismétlődése | 122 |
| Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malacoztassunk? | 123 |
| Egy kanra hány koca számítható? | 125 |
| Pároztatás | 125 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 128 |
| A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 130 |
| A sertés szaporasága | 134 |
| Elvetélés és koraszülés | 135 |
| Az ellés | 136 |
| A szoptató koca ápolása és takarmányozása | 138 |
| A sertés felnevelése | |
| A szopósmalacok ápolása és táplálása | 145 |
| Az elválasztás ideje és módja | 152 |
| A növendéksertések takarmányozása | 153 |
| A választott malacok takarmányozása | 155 |
| A tenyészsüldők takarmányozása | 156 |
| A kansüldők nevelése | 157 |
| A növendék-sertések ápolása | 158 |
| A sertés hizlalása | |
| Sonka- és bacon-süldők hizlalása | 159 |
| Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása | 171 |
| Zsírsertések (nagy súlyra) hizlalása | 174 |
| Mangalicák expressz-hizlalása | 184 |
| Öreg sertések hizlalása | 185 |
| Makkoltatás | 186 |
| A levágott sertés húsának felosztása a hentesiparban | 187 |
| A házisertés keresztezése vadsertéssel | 187 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.