kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 246 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
| Bevezetés | |
| A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
| Tervfeladatok sertéstenyésztésünk fejlesztése érdekében | 5 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 8 |
| A sertés domesztikációja | 8 |
| Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához | |
| A testtájak külső alakulásának ismertetése | 13 |
| A sertés típusai | 14 |
| Irányelvek a sertés testalkatának helyes megítéléséhez | 15 |
| A sertés bőre, szőrzete és színe | 16 |
| A fej | 18 |
| A törzs | 20 |
| A végtagok | 25 |
| Méretek felvétele a sertésről | 28 |
| A sertés súlya | 31 |
| A sertés életkorának meghatározása | 32 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás | 34 |
| A sertés fajtái | |
| A mangalica | 37 |
| A magyar fehér hússertés | 42 |
| A berkshire | 47 |
| A cornwall | 50 |
| A nagy fehér angol sertés | 52 |
| A szovjet nagy fehér sertés | 54 |
| A középnagy fehér angol sertés | 56 |
| Egyéb fajták | 37 |
| A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása | |
| A fajta és a tenyészirány megválasztása | 70 |
| Az anyakoca kiválasztása | 72 |
| A tenyészkan kiválasztása | 80 |
| A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 82 |
| A vágott sertések minősítése | 90 |
| A sertések törzskönyvezése | 94 |
| Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 94 |
| Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 95 |
| Ellenőrzési lapok vezetése | 97 |
| A külemi bírálat előfeltételei | 102 |
| Törzskönyvi osztályok | 103 |
| Törzskönyvi osztályba sorolás a teljesítmény kiigazítása alapján | 103 |
| A sertés életbentartó táplálóanyag-szükséglete | 107 |
| A sertés takarmányai | 109 |
| A sertés legeltetése | 109 |
| Zöldtakarmányok | 114 |
| Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 115 |
| Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 116 |
| Nedves ipari melléktermékek | 117 |
| Magvak | 117 |
| Légszáraz gyári melléktermékek | 118 |
| Állati eredetű takarmányok | 119 |
| Konyhamoslék | 120 |
| A sertés takarmányainak előkészítése | 121 |
| Etetési rend | 123 |
| A sertésistállók és berendezésük | 124 |
| Általános irányelvek | 124 |
| Az istállók alapterülete | 126 |
| A sertésistállók elhelyezése | 127 |
| Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 127 |
| A kifutók | 130 |
| A fiaztató | 131 |
| A szabad "szállások" mint fiaztatók | 136 |
| Tenyészkanok istállója | 138 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 140 |
| Egyéb épületek | 142 |
| Vályúk és etetőhelyek | 143 |
| A sertések ápolásának általános irányelvei | 144 |
| A párosítás, pároztatás, vemhesség és az ellés | |
| A párosítás | 147 |
| Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés | 147 |
| Az ivarzás (rühedés, rühetés, görgés) jelei, tartama és ismétlődése | 156 |
| Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malacoztassunk | 138 |
| Egy kanra hány koca számítható? | 159 |
| Pároztatás (bebúgatás, görgetés) | 160 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 163 |
| A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 165 |
| A sertés szaporasága | 170 |
| Elvetélés és koraszülés | 172 |
| Az ellés | 173 |
| A szoptató koca ápolása és takarmányozása | 175 |
| A sertés felnevelése | |
| A szopósmalacok ápolása és táplálása | 183 |
| Az elválasztás ideje és módja | 191 |
| A növendéksertések takarmányozása és ápolása | 193 |
| A választott malacok takarmányozása | 195 |
| A tenyészsüldők takarmányozása | 196 |
| A kansüldők nevelése | 198 |
| A növendéksertések ápolása | 198 |
| A sertés hízlalása | |
| Sonka- és baconcsülök hízlalása | 200 |
| Tőkesertések és háztartási vágósertések hízlalása | 213 |
| Hízlalás közben egyszeri fialtatás | 217 |
| Zsírsertések (nagy súlyra) hízlalása | 217 |
| Mangalicák (expressz- és gyors-) hízlalása | 228 |
| Öreg sertések hízlalása | 230 |
| Makkoltatás | 231 |
| A vágottsertés húsipari feldarabolása és értékelése | 232 |
| Tárgymutató | 237 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.