1.035.533

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyarországi meteorológusok életrajzi lexikonja

Szerző
Lektor

Kiadó: Országos Meteorológiai Szolgálat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-7702-89-X
Megjegyzés: Egy fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A meteorológia története Európában Arisztotelésszel kezdődött. Reánk maradt műveit négy csoportba szokták osztani, fizikai, természettudományi, metafizikai és etikai tartalmú könyvekre. A bennünket... Tovább

Előszó

A meteorológia története Európában Arisztotelésszel kezdődött. Reánk maradt műveit négy csoportba szokták osztani, fizikai, természettudományi, metafizikai és etikai tartalmú könyvekre. A bennünket érintő természettudományi könyvek megoszlása a következő: a fizika 8 könyve, az észről értekező 4 könyve, a keletkezésről és az elenyészésről szóló 2 könyve, a meteorológia 4 könyve (amelyek közé be szokták sorolni a világról értekező apokrif műveket is).
A meteorológia négy könyve mai értelemben nem teljesen felel meg elnevezésének, amennyiben csak kisebb részük tartalmazza a meteorológiai jelenségek tárgyalását és főleg csillagászati, geológiai és kémiai kérdésekkel foglalkozik. A meteorológia feladatául az égi testekkel határos tünemények fejtegetéséit jelöli ki, ezek pedig a következők: a tejút, az üstökösök, a tüzes meteorok és a hulló csillagok, továbbá ide tartoznak a szelek, a földrengés, villámcsapások, zivatarok stb. okainak kutatása. A tengerről és sótartalmáról van szó azután, továbbá a szelekről és besorolásukról, az égi háborúról, a forgó szelekről és a légköri fénytüneményekről. Az értekezés utolsó részét az elemek tana tölti ki, amely ezúttal molekuláris fizikai és kémiai megjegyzésekre utal.
A reneszánsz kezdetéig Arisztotelész tanait nem vonták kétségbe, hiszen nem volt külső kényszerítő erő, amely megkívánta volna a revíziót. A meteorológia fejlődése a nagy földrajzi felfedezésekkel indult meg és tart mind a mai napig, sőt a tudomány és a technika fejlődésével fog együtt haladni a jövőben is.
Ahogyan a meteorológia általános kezdetét egy kiemelkedő képességű személyhez - Arisztotelészhez - köthetjük, ugyanúgy e tudomány magyarországi kezdetei is jelentős személyiségekhez, tudósokhoz, orvosokhoz, gyógyszerészekhez, tanárokhoz kötődnek. Magyarország nagy része még jócskán a Török Birodalom által megszállt terület volt a XVII. században, amikor már jelentős mennyiségben találhatók kiemelkedő tehetségű és vállalkozó szellemű tudós férfiak, akik más hivatásuk mellett, meteorológiai kérdésekkel kényszerülnek foglalkozni, koruk kihívásainak megfelelően. Hazai könyvtáraink szép számmal tartalmaznak a XVII. századtól értékes - elsősorban latin nyelvű - meteorológiai tartalmú műveket, amelyek őrzik szerzőjük gondolatait, tudását, világnézetét. A jelen életrajzi lexikon arra törekszik, hogy egybegyűjtse a szórványos hazai kezdeményezésektől napjainkig mindezen személyek eddig fellelt adatait, rövid tudományos életrajzát, műveik felsorolását a tudománytörténet iránt érdeklődők számára.
A legújabb időkre már rendelkezésre állnak elektronikus adatkezelő és rögzítő rendszerek, ezek azonban a távoli múltra vonatkozó információkkal általában nincsenek feltöltve, mivel elsődleges céljuk az újabb eredmények rögzítése és közzététele a jelen kutatás támogatására. Mindazok a régi eredmények, amelyek már nem jelenthetnek közvetlenül profitot a kutatók számára, kiesnek az érdeklődés fősodrából. Ez a lexikon ezt a hiányt is pótolni próbálja, a több mint 500 személyre vonatkozó adatok közreadásával. A kötet végén felsorolásra kerülnek - nagyjából az elmúlt 100 évből - azok a kiemelkedő személyek, akadémikusok, egyetemi tanárok, intézet vezetők, jelentősebb utazók, akikre vonatkozó részletes információk az ABC rendbe szedett részben szerepelnek. Ugyancsak megtalálható minden Magyarországon meteorológus diplomát szerzettek névsora a szervezett állami oktatás kezdetétől, 1950-től, illetve az első évfolyam államvizsgájától, 1954-től napjainkig.
Reméljük hathatós segítséget nyújt e kötet minden meteorológus személye és a meteorológia története iránt érdeklődő számára. Vissza

Tartalom

Károly Tivadar a Societas Meteorologica Palatina alapítója 6
Előszó 7
Bevezetés 8
Rövidítések jegyzéke 10
Címszó jegyzék 12
Személynév mutató ABC rendben 120
Személynév mutató születési időrendben 125
Az ELTE TTK meteorológus szakon végeztek 129
Az Országos Meteorológiai Intézet (Szolgálat)
kinevezett, megbízott és ügyvezető igazgatói (elnökei) 133
Az MTA meteorológus tagjai 134
Nemzetközi expedícióval, vagy egyéb szervezésben
végrehajtott meteorológiai kutatási célú utazások 135

Simon Antal

Simon Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Simon Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv