1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A háziasszony könyve

Hasznos tanácsadó a háztartás minden ágában

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Globus Rt. Irta: Ujváry Sándor volt hercegi udvartartási konyhafőnök, az Országos Magyar Szakácsművészeti és Házicukrászati Főzőtanfolyamnak vezetője. A Ujság melléklete.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

A befőzés

A háztartás egyik legnagyobb nyári munkája, a befőzés. Kezdődik az első gyümölcséréssel és tart késő őszig: a cseresznye, eper eltevésétől a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

A befőzés

A háztartás egyik legnagyobb nyári munkája, a befőzés. Kezdődik az első gyümölcséréssel és tart késő őszig: a cseresznye, eper eltevésétől a káposztasavanyitásig. Befőzésre csak a friss és érett gyümölcsöt lehet felhasználni, hibátlan állapotban, mert csak a hibátlan gyümölcs marad el befőzött állapotban. Ugyanúgy vagyunk a zöldség- és salátafélékkel is. A törődött vagy sértett husu gyümölcs vagy főzelékféle a legkönnyebben romlik meg.
A befőzésnél nagy gondot kell fordítani arra, hogy az eltett gyümölcs ize ne változzék meg a befőzéstől, hanem, hogy a gyümölcs eredeti ize, zamatja megmaradjon a befőtt felbontásakor is. Ezt elérni a befőzésnél igen egyszerű, mert ez a gyümölcshöz adagolt cukor mennyiségétől függ. A gyümölcs cukortartalmának megfelelően kell adagolni a gyümölcsökhöz a cukrot. A befőtt csak akkor tökéletes, ha nem nyúlik a cukortól, nincs tulédesitve, tehát ha a gyümölcs izét nem rontotta le az erős cukorszirup, melyben a gyümölcsöt konzerváltuk.
A befőzésnél tisztában kell lennünk azzal, hogy a tulfőzött vagy az előirottnál tovább kigőzölt gyümölcs tápértéke csökken és ize is vészit. A túlzott mennyiségű cukorral való befőzés megkocsonyásitja a gyümölcsnedveket, a gyümölcsöt némileg kilugozza.
A nagyon édes befőttek a legtöbb esetben gyomorégést okoznak és mint tulédesitett rostok a bélmüködést fokozva ugyan, mégis állandó émelygést okoznak.
A receptek elkészítésének sorrendje a gyümölcs és a főzelék érésének sorrendjében következik.
Bevezetőül közöljük a savanyitásra használandó tárkonyos ecet készitésének módjait. Savanyuságok eltevésénél használjuk ezt, de megjegyezzük, hogy épugy kitűnően válik be a tárkonyos ecet saláták, hideg és meleg mártások készítésénél. Vissza

Tartalom

A befőzés3
Gyümölcsnedvek (folyékony gyümölcs)8
Főzelékféle télire15
Gyümöcsételek (A gyümölcs és az emberi szervezet)28
Gyümölcskurák
Szőlőkura36
Narancs fogyókura I.37
Narancs fogyókura II.38
Zöldségről, salátákról40
Zöldség-, főzelék- és salátakurákhoz való ételek42
Saláták45
Házi tanácsadó
Nagymosás49
Különleges takaríátsok55
Házi folttisztító szerek56
Különböző foltok tisztítása58
Szövetneműek foltjainak tiszítása59
Az asztalterítés művészete61
Napi munkabeosztás
Mindenes háztartási alkalmazott számára 2-3 szobás lakásnál62
2-4 szobás lakásnál65
A vásárlás művészete66
A háztartás vezetésének tudománya70
A főzés parancsolatai72
Edényekről74
Gyermekek étkeztetése75
Szoptatás dadák és anyák étkezése77
A vendéglátás művészete78
Étlap, menükártyák, meghívók79
Mit adunk az esti vendégeknek80
Farsangi és szilveszteri vendéglátás80
Ezt is tudni kell82
A háztartási konyhapénz beosztása83
Válogatós vásárlás85
A húsvásárlásról általában87
Tűzhelyekről88
A gáz háztartási felhasználásáról89
A villamosfőzésről90
Test- és szépségápolás91
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv