1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Módszertani útmutató az üdültetés és az üdülők ellenőrzéséhez

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kedvezményes üdülési lehetőségek biztosítása a szociálpolitika szerves része, az életszínvonal eleme. Fő célja a dolgozók munkaképességének megőrzése, a betegség megelőzése, utókezelése, a... Tovább

Előszó

A kedvezményes üdülési lehetőségek biztosítása a szociálpolitika szerves része, az életszínvonal eleme. Fő célja a dolgozók munkaképességének megőrzése, a betegség megelőzése, utókezelése, a szabadidő kulturált eltöltésének megszervezése. A szervezett üdülés jelentősége fejlődésünk jelenlegi szakaszában emelkedett. A közhangulatra az üdülőkben folyó munka is kihat, ami végül is a termelő munkában érezteti hatását. Nem lehet közömbös tehát, hogy a nehezebb gazdasági feltételek között milyen mértékben sikerül megőrizni az eddig elért eredményeket és milyen színvonalon valósulnak meg az üdültetés célkitűzései. Társadalmunk az állami költségvetés és a vállalati érdekeltségi alapok közbeiktatásával jelentős támogatást nyújt a szervezett üdülés intézményes fenntartásához és fejlesztéséhez. Az erőforrások hatékony felhasználását, a velük való ésszerű, takarékos gazdálkodást, az üdülőkben folyó szakmai és gazdasági feladatok színvonalas ellátását, a beutaltak részére nyújtott szolgáltatások minőségének állandó javítását, az egységnyi ráfordítások relatív mérséklését az ellenőrzésnek is segítenie kell. Nő az ellenőrzés szerepe a gazdálkodási felfogás formálásában, a még meglevő tartalékok feltárásában és a helyesen megválasztott ösztönző módszerek minél szélesebb körű kibontakoztatásában.
Ehhez kíván segítséget nyújtani ez a módszertani útmutató is, amely részletes szempontokat nyújt az üdültetés sajátos és általános gazdálkodási feladatainak ellenőrzéséhez, ismertetve az üdültetés rendszerét, típusait és a beutalás fontosabb szabályait is. Az útmutató teljes részletességgel az ellátás színvonalát meghatározó fő szolgáltatások és a beutaltak közérzetére ható egyéb tényezők ellenőrzési feladatait, továbbá azokat a háttér-tevékenységeket (alkalmazottak étkeztetése, munkásszálláson történő elhelyezésük, készletek saját előállítása stb.) tartalmazza, amelyek jó megszervezése nélkül az alapfeladatot sem lehetne a követelményeknek megfelelően teljesíteni. Vissza

Tartalom

Bevezető 3
I. AZ ÜDÜLŐI BEUTALÁSOK RENDSZERE, LEHETŐSÉGEI ÉS A SZAKSZERVEZETEK EZZEL KAPCSOLATOS ELLENŐRZÉSI FELADATAI 5
1. A beutalások általános fajtái és ezek feltételei 6
a) Kedvezményes és önköltséges üdülés 6
b) A családos és felnőtt üdülés 7
2. A beutalás különleges fajtái és szabályai 9
a) Szanatóriumi és gyógyüdültetés 9
b) Gyermeküdültetés 10
c) Szakmunkástanulók csoportos üdültetése 10
d) Külföldi üdültetés 11
3. A beutalójegyek felhasználásának ellenőrzése 12
II. AZ ELLÁTÁS SZÍNVONALÁNAK ELLENŐRZÉSE 13
1. Elhelyezési szolgáltatások 13
a) Szállodai épületek 14
aa) Az épületek közvetlen környezete 14
ab) Előcsarnok (fogadótér) 15
ac) Vendégszobák 17
ad) Társas helyiségek 18
ae) Világítás, fűtés, vízellátás 19
af) Takarítás, mosatás 21
b) Környezet 22
ba) Parkfenntartás 22
bb) Sportpályák-, létesítmények 23
bc) Parkolók 23
c) A beutaltak elhelyezése 24
ca) A beutaltak fogadásának szervezettsége 24
(b) A vendégek távozásának szervezettsége 24
2. Étkeztetés 25
a) Az étlaptervek. nyersanyagok beszerzése, felhasználása 25
aa) Választék, minőség 26
ab) Nyersanyagok beszerzése, felhasználása 26
b) A konyhai munkafolyamatok szervezettsége 27
ba) Előkészítés 27
bb) Ételkészítés 28
bc) Tálalás 28
c) Az éttermi munka 29
ca) Az étterem 29
cb) A felszolgálás 30
d) A higiénés előírások érvényesülése 31
da) Nyersanyagkezelés és feldolgozás higiénéje 31
db) A konyhaüzem higiénéje 33
dc) A személyi higiéné betartása 36
e) Egyéb étkeztetések 36
f) Az élelmezési költségek 38
3. Kulturális és sportmunka 39
a) Az üdülők kulturális és sporteszközzel való felszereltsége 39
b) Rendezvények 40
III. A GAZDÁLKODÁS ELLENŐRZÉSE 43
1. Az anyag- és készletgazdálkodás ellenőrzése 44
a) Az anyagszükséglet megállapítása, szervezése, a beszerzések bonyolítása 44
b) A készletgazdálkodás ellenőrzése 47
c) Az anyagellátás és felhasználás pénzügyi-számviteli feladatainak ellenőrzése 52
2. A létszám- és bérgazdálkodás ellenőrzése 56
a) A létszámgazdálkodás ellenőrzése 56
aa) A létszámterv megalapozottságának ellenőrzése 56
ab) A tényleges létszám alakulásának ellenőrzése 58
ac) Munkaszervezés, munkafolyamatok szabályozottsága 61
b) A bérgazdálkodás és bérszámfejtés ellenőrzése 62
ba) A bérgazdálkodás ellenőrzése 62
bb) A bérek számfejtésének és kifizetésének ellenőrzése 54
c) A munkavédelem ellenőrzése 68
ca) A védelem szervezeti, szabályozási biztosítékai 68
cb) A munkavédelmi követelmények ellenőrzése 71
3. Az állóeszköz-gazdálkodás ellenőrzése 76
a) Az állóeszközök összetételének és kihasználásának vizsgálata 78
b) Az üdülők átmenetileg üresen maradó férőhelyeinek hasznosítása 81
c) Az állóeszköz-fenntartás ellenőrzése 82
d) Az üdülőfenntartás egyéb problémáinak ellenőrzése 89
da) Az üdülők tavaszi felkészítése, illetve téliesítése 89
db) Tűzvédelmi ellenőrzés 91
4. Az üdülők pénzgazdálkodásának ellenőrzése 91
a) Kötelezettségvállalás, érvényesítés, utalványozás 92
b) A pénzforgalom szabályai 96
c) Az általános jövedelemadó-kötelezettséggel járó tevékenységgel kapcsolatos pénzügyi feladatok 98
d) A házipénztári pénzkezelés ellenőrzése 98
da) A házipénztári pénzkezelés általános szabályai 99
db) A pénzkezeléssel kapcsolatos feladatok 100
dc) Házipénztárak kialakítása, a pénzmegőrzés, a tárolás és a szállítás szabályai 101
Jegyzék a fontosabb jogszabályokról 105
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Módszertani útmutató az üdültetés és az üdülők ellenőrzéséhez Módszertani útmutató az üdültetés és az üdülők ellenőrzéséhez

A borító enyhén foltos, rajta tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
konyv