1.034.913

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tömény szeszes italok gyártása

Szerző
Lektor

Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 181 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 7
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-7812-36-9
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ön a "Termelők kiskönyvtára" sorozatunk hetedik kötetét tartja a kezében.
A pálinkafőzés "ősi mesterségét" ma hazánkban kb. 1600 kisvállalkozó folytatja. Részükre kívántuk összefoglalva átnyújtani... Tovább

Előszó

Ön a "Termelők kiskönyvtára" sorozatunk hetedik kötetét tartja a kezében.
A pálinkafőzés "ősi mesterségét" ma hazánkban kb. 1600 kisvállalkozó folytatja. Részükre kívántuk összefoglalva átnyújtani a valódi gyümölcspálinkák, likőrök és hidegúti pálinkák nyers- és adalékanyagaival, gyártási eljárásaival és berendezéseivel, palackozásával és tárolásával, minőségével és minőségbiztosításával kapcsolatos legkorszerűbb ismereteket. Vissza

Tartalom

Nákovics László: A szesz előállítására, forgalomba hozatalára, jövedéki ellenőrzésére és adóztatására vonatkozó rendelkezések9
Jövedéki ellenőrzés9
A jövedéki törvény9
Múltbeli szabályozás és a jelenleg hatályos jogszabályok11
A szesz után fizetendő adók12
Általános forgalmi adó12
Fogyasztási adó12
Bérfőzési szeszadó15
A jövedéki tevékenység folytatásának engedélyezése17
A jövedéki üzem minősítése18
Üzemben tartási engedély19
Jövedéki tevékenység folytatása. Szesztermelés20
Szesz előállítására alkalmas készülék bejelentése20
Szeszfőzdei üzemi berendezések21
A szeszmérőgép alkalmazása22
Hivatalos zárak alkalmazása24
Szesz előállításának megkezdése, üzembe helyezés24
A pálinka előállításának módjai (kereskedelmi és bérfőzés)25
A pálinka minősítése, házasítása, újrafinomítása26
A szesz mennyiségének megállapítása27
Tárolás, készletfelvétel31
Szesz és szeszes italok forgalmazása34
Zárjegyek alkalmazása35
Kiss Lászlóné: Szeszes italt gyártó kisüzemekkel kapcsolatos engedélyezések36
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése36
Simon József - Mikhely István: Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése39
Simon József: Egészségügyi alkalmasság, képzettség43
Kiss Lászlóné: Tisztító-, fertőtlenítőszerek46
Pándi Ferenc: Szeszes italok gyártása és palackozása47
A valódi gyümölcspálinkák gyártása47
A gyümölcsszeszipar nyersanyagai47
A gyümölcscefre készítése50
A gyümölcscefre erjesztése54
A kiterjedt gyümölcscefrék lepárlása60
Befejező gyártási műveletek: érlelés75
Gyümölcspálinkák hibái és azok megelőzése81
Likőrök és hidegúti pálinkák gyártása89
A termékek csoportosítása, jellemzése89
A gyártáshoz felhasznált anyagok89
Féltermékek előállítása93
A késztermékek összeállítása99
Befejező gyártási műveletek107
A szeszes italok palackozása, a kimért italok töltése115
A csomagolás és palqackozás műveletei115
A kimért italok töltése119
Bikfalvi Istvánné: A szeszes italok minősége és minőségbiztosítása121
A szeszes italok minősége121
A szeszes italok fogalommeghatározásai121
A szeszes italok minőségi követelményei125
A szeszes italok vizsgálata127
Érzékszervi vizsgálat128
Az alkoholtartalom meghatározása129
A szárazanyag-tartalom meghatározása130
Gyümölcscefrék extrakt-tartalmának (cukortartalmának) meghatározása Balling-fokolóval130
Maradékcukor-tartalom meghatározása Bertrand-módszerrel131
A víz lúgosságának meghatározása131
A víz keménységének meghatározása132
Egyéb analitikai vizsgálatok132
Műszeres vizsgálatok132
A szeszes italok minőségbiztosítása135
Az élelmiszer-minőség fogalma135
Az élelmiszer-minőség biztosításának fogalma135
Az ISO 9000/MSZ EN 29 000 szerinti minőségügyi rendszer136
Az élelmiszerek gyártásával kapcsolatos szabályozások137
A szeszesital-gyártás higiéniája138
A szeszgyártás egészségügyi biztonsága141
Sohár Pálné: Az alkoholositalok élelmezéstoxikológiai előírásai141
Természwetes tartalomként előforduló toxikus anyagok141
Szennyezőanyagok és szermaradékok143
Technológiai eredetű szennyezőanyagok144
A technológiai folyamatok során keletkező nem kívánatos anyagok145
Élelmiszer-adalékanyagok145
Csomagolóanyagok146
Bikfalvi Istvánné: A szeszes italokban előforduló mérgező anyagok150
A szeszes italokban elkőforduló, természetes úton keletkező mérgező anyagok150
Technológiai rendellenesség következtében keletkező mérgező anyagok152
Irodalomjegyzék154
Függelékek
Kiss Lászlóné - Nákovics László: Hatályos jogszabályok jegyzéke155
Kiss Lászlóné - Nákovics László: Engedélyező szervek címlistája156
Nákovics László: A főzőüstre, a finomítóüstre, a hűtőkészülékre, a légcsőre és a szűrőkészhülékre vonatkozó jövedéki előírások159
Nákovics László: Az alszesz-, az elő- és utópárlatgyűjtő edények, az összekötőcső, a levegőztető és a torlasztást megakadályozó csőrendszer alkalmazására vonatkozó jövedéki előírások161
Nákovics László: A hivatalos zárak alkalmazása, levétele162
Pándi Ferenc: Pálinkahibák, eredetük, kezelési módjuk, a kezelés eredménye163
Bikfalvi Istvánné: A pálinka-, likőr- és brandykészítmények minőségi jellemzői165
Bikfalvi Istvánné: A szeszes italok érzékszervi vizsgálata169
Bikfalvi Istvánné: Alkoholtartalom meghatározása170
Bikfalvi Istvánné: Szárazanyag- tartalom meghatározása173
Bikfalvi Istvánné: Szeszes italok vizsgálatánál alkalmazott analitikai eljárások174
Pándi Ferenc: Gyártmánylap mintája175
Pándi Ferenc: A tömény szeszes italkészítményekkel kapcsolatos legfontosabb szabványok177
Mikhely István: Az OÉVI által minősített hazai gyártmányú szeszfeldolgozó-kezelő berendezések jegyzéke178
Sohár Pálné: A tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek engedélyeztetése 179
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv