1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvas - Arborétum

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: TKM Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 16 oldal
Sorozatcím: Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára
Kötetszám: 91
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-555-359-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A békési táj, a szarvasi település és a "Pepi-kert" szinte szimbóluma a heroikus küzdelemnek. Küzdelem a mostoha természet elemeivel, a szellemi és gazdasági nyomorral. Tessedik Sámuel és Bolza... Tovább

Előszó

A békési táj, a szarvasi település és a "Pepi-kert" szinte szimbóluma a heroikus küzdelemnek. Küzdelem a mostoha természet elemeivel, a szellemi és gazdasági nyomorral. Tessedik Sámuel és Bolza gróf maradandót alkotott: "Nem emlék, nem messziről üzen, jár-kel, lobog győzedelmesen!"
Mielőtt a kedves látogató felkeresné az arborétumot, rövid sétára hívjuk a városba, amely bőven tartogat meglepetéseket. A település középkori eredetű, de a török hódoltság után (1720) újra kellett alapítani. Főként szlovák telepesek kerültek ide, akik 1767-ben lelkészükké fogadják a reformkor nagy alakját, Tessedik Sámuelt. Tessedik népnevelővé, gazdálkodóvá, szakíróvá és szakoktatóvá nőtte ki magát, aki elgondolásaival és külföldi útjain szerzett tapasztalataival nemcsak a tájat tette termékennyé, (szikjavítás, fásítás, kert- és mezőgazdálkodás, városrendezés, tájrendezés, ipari tevékenység megszervezése), hanem a nép felemelését is szent kötelességének tekintette.
Tessedik szervezte meg az első gazdasági szakiskolát, melynek klasszicista épülete szomszédságában tekinthetjük meg a barokk stílusú evangélikus ó-templomot. Ugyancsak barokk stílusban épült a r. k. templom is. További látnivaló a klasszicista stílusú Városi Tanácsház és a Bem utcai - 1836-ban épült - szárazmalom. A Fő téren Ceres szobra hívja fel figyelmünket, míg a főiskola előtt Keviczky Hugó formálta Tessedik-szobor ékesíti a teret. A látogató figyelmébe ajánljuk még a Vajda utcai Micsurin-teret, a Fő utcai akácfát (1790-ben ültette Tessedik), az Erzsébet ligetet a Holt-Körös partján. Itt különösen szép látványt nyújt a vízparton őrt álló mocsárciprus-csoport laza tömege. Tovább sétálva megtekinthetjük még az Anna ligetet... Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv