1.034.221

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bizánc

Szerző
Fordító

Kiadó: Athenaeum Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 305 oldal
Sorozatcím: Az európai kultúra története
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Nyomatta az Athenaeum Irodalmi és nyomdai részvénytársulat könyvnyomdája, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

ISTEN AZ ISTENEK KÖZT
A csiripelő istenszikla ! így nevezte el egyszer egy költő az Akropoliszt. Csillámló, csiripelő fészekvára a Halhatatlanoknak; ott bujkálnak, ott repdesnek az öröm vidám... Tovább

Előszó

ISTEN AZ ISTENEK KÖZT
A csiripelő istenszikla ! így nevezte el egyszer egy költő az Akropoliszt. Csillámló, csiripelő fészekvára a Halhatatlanoknak; ott bujkálnak, ott repdesnek az öröm vidám sikolyaival. Az a lesikló molnárfecske ott talán Athene volt valamikor vagy talán éppen most bujt ki az istennő aranyelefántcsont testéből; van valami ennek a fényességes éter felé suhanó madárnak kék szárnycsapásában, amik a »messzesugárzó« istennőtől jöhetne.
Lejjebb, egy szentély mellett, ahol kőfalluszok tömege mered fel a fogadalmi táblákról, talán Asklepios emelte fel zöld kígyó képében okos fejét a szeszélyes sziklák között. Nyilván valami nehéz esettel fordultak hozzá és ő a nyirkos szakadékban tanyázó vén földanyák egyikéhez folyamodott tanácsért az imént, azért is rejti rangját oly sikamlós alakba s a most hallott bölcsesség terhe alatt lassan kúszik vissza márványképmásába.
Felvilág és alvilág meg-meglátogatják egymást a földi mesgyén. Etikai szakadék nem választja el őket, mert hiszen nincs démon, aki örökké gonosz, és olimposzi sincs, aki mindig jó marad. Középen a kettő között éli az antik ember a maga kötetlen hitében az istenség örök jelenvalóságának extázisát.
Mindazáltal saját törvénye és saját ítélete szerint, önerejéből szántja az életben barázdáját, miközben cselekedve és szenvedve szakadatlanul érzi, hogy élete színjáték és a nézők a Halhatatlanok, akik elragadtatásukban néha maguk is leszállnak az arénába és, mint egykor Trója falai alatt, beavatkoznak a cselekménybe is. Nincs is olyan nagyon messze az Olimpusz teteje. Vissza

Tartalom

Isten az istenek közt1
Az Egyetlen és hivatala9
Bizánc, az ezeréves birodalom30
Angyalok és eunuchok51
A világ Akropolisza61
A "kékek" és a "zöldek"93
A képek lázadása (726-843. Kr. u.)102
A kis vörös cipők121
Az álmatlanok és a fejetlenek132
Házasságok és válások145
Aranykor168
Aki másképpen látja a dolgokat200
Az első kereszteshadjárat218
Athenais és az Erisz-alma253
Egy szent és egy kevésbé szent költemény266
Dicsőség és bukás277
Szentivánéji álom296
Évszámok303

Sir Galahad

Sir Galahad műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sir Galahad könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv