1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológia II.

Az élelmiszeripari tanulóiskolák sütőipari szakán a II. osztály számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 108 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari tanulóiskolai tankönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 25784. 51 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biológia az élő szervezetek tanulmányozásával foglalkozó tudomány. Vizsgálat tárgyává tesz minden olyan anyagot, amely élet jelenséget - anyagcsere, ingerlékenység, mozgás, növekedés, szaporodás... Tovább

Előszó

A biológia az élő szervezetek tanulmányozásával foglalkozó tudomány. Vizsgálat tárgyává tesz minden olyan anyagot, amely élet jelenséget - anyagcsere, ingerlékenység, mozgás, növekedés, szaporodás - mutat. A biológia a Földön található élőlényeket két csoportra osztja: növényekre és állatokra.
Hosszú ideig, majdnem a XVII. század végéig úgy hitték, hogy az élővilágot csak a szabad szemmel látható növény- és állatvilág alkotja. A XVII. század végén azután a mikroszkóp nagyítólencséjében az ember előtt feltárult az élő világ addig kicsinysége folytán láthatatlan része.
Ez, az ember előtt új, még ismeretlen élő világ, igen gazdag, változatos és bonyolult képet mutatott. Annyira különbözött a biológia által addig tanulmányozott élő világtól, hogy a biológián belül új tudományág kialakítása vált szükségessé. Az új tudományág feladatául, vizsgálati tárgyául ezen - kicsinységük folytán mikroorganizmusoknak, vagy mikroszervezeteknek elnevezett - élőlények alaktani és rendszertani, életműködésük, valamint a természetben betöltött szerepük tanulmányozását tűzték ki. A tudományágat pedig elnevezték mikrobiológiának.
A mikrobiológia, ez a viszonylagosan fiatal tudományág az utolsó évszázadban, különösen az utolsó harminc év folyamán, óriási fejlődésen ment keresztül. Fejlődése párhuzamosan haladt a mikroszkóp fejlődésével és tökéletesedésével.
A mikrobiológusok leírták az egyes felfedezett mikroszervezeteket és rendszerbe foglalták őket. Vissza

Tartalom

ELSŐ RÉSZ
Általános mikrobiológia 6
I. Mikrobiológiai alapfogalmak 6
1. A mikrobiológia tárgya 6
2. A mikroorganizmusok általános ismertetése 7
3. A mikroorganizmusok helye a természetben 8
4. A nitrogén és a szén körforgalma 9
5. A mikroorganizmusok felosztása 11
a) Hasadó gombák vagy baktériumok 15
b) Élesztőgombák 17
c) Penészgombák 18
Összefoglalás 20
II. A mikrobasejt 22
1. A mikroorganizmusok belső szerkezete 22
2. Sejtfal 22
3. Protoplazma 23
4. Vakuolum 25
5. Mikrobatelepek 25
3. A mikrobasejtek vegyi összetétele 26
a) Víz 28
b) Ásványi anyagok 28
c) Fehérjék 30
d) Szénhidrátok 31
e) Lipidek 31
f) Színező anyagok 32
g) Vitaminok, növekedést serkentő anyagok 32
h) Enzimek 33
i) Toxinok
j) Antibiotikumok 35
7. A mikroorganizmusok életfeltételei 36
a) Ozmozisos nyomás 36
b) Oxidációs viszonyok 38
c) A környezet hidrogénion tartalma 39
d) Hőmérséklet 40
e) A környezet anyagi összetétele 41
Összefoglalás 41
III. A mikroorganizmusok életjelenségei 43
1. Anyagcsere 43
a) Az anyagok felvétele 44
b) Energiaszükséglet 44
c) Asszimiláció 45
d) Disszimiláció 46
e) Fehérjék lebontása 48
f) Szénhidrátok lebontása 49
g) Zsírok (lipidek) lebontása 50
h) Szervetlen anyagok bontása 50
i) Az anyagcseretermékek kiküszöbölése 50
2. Mozgás 51
3. Szaporodás 52
a) Ivartalan szaporodás 52
b) Ivaros szaporodás 54
c) A baktérium szaporodása 55
d) Élesztők szaporodása 55
e) Penészek szaporodása 57
f) A szaporodás törvényszerűségei 59
4. A mikrobasejt elhalása 60
5. Az élet jelenségeket befolyásoló tényezők 61
a) A fejlődés irányítása 61
b) A pusztulás irányítása 62
c) Víztartalom szabályozása 63
d) Oxidációs viszonyok szabályozása 63
e) Hőmérséklet szabályozása 63
f) Sugárzások alkalmazása 64
g) Mechanikai behatások alkalmazása 64
h) A közeg vegyi összetételének szabályozása 64
Összefoglalás 65
MÁSODIK RÉSZ
A sütőipar mikrobiológiája 67
I. A sütőiparban előforduló fontosabb mikroorganizmusok 67
1. Vírusok 67
2. Hasadógombák vagy baktériumok 68
a) Tejsavbaktériumok 63
a) Tiszta tejsavas erjedést előidéző baktériumok 69
ß) Vegyes tejsavas erjedést előidéző baktériumok 71
b) Ecetsavbaktérium 72
c) Vajsavbaktérium 73
d) Propionsavbaktérium 73
3. Élesztőgombák 75
a) Sarjadzó élesztők (Saccharomyces) 76
b) Hasadó élesztők (Schizosaccharomyces) 77
c) Élesztőkhöz hasonló gombák 77
d) Kultúrélesztők. Vadélesztők 78
4. Penészgombák 80
a) Mucor-fajok (fejes penészek) 80
b) Aspergillus-fajok (kannapenész) 81
c) Penicillium-fajok (ecsetpenész) 83
d) Monilia-félék 84
Összefoglalás 86
HARMADIK RÉSZ
A mikroorganizmusok tanulmányozása 89
I. A mikrobiológiai vizsgálatok eszközei 89
1. A mikroszkóp és segédeszközei 89
2. A mikroszkóp kezelése 95
3. A mikroorganizmusok tenyésztéséhez szükséges eszközök 96
4. A laboratórium 100
A mikrobiológiai vizsgálatok és módszerei 100
a) Festetlen készítmények 1001
b) Festett készítmények 102
c) Sejtszámlálás 103
d) Táptalajok 104
e) Természetes táptalajok 105
f) Mesterséges táptalajok 105
g) Folyékony táptalajok 105
h) Szilárd táptalajok 106
i) Tenyésztési eljárások 107

Smolcz Lajos

Smolcz Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Smolcz Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv