A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Só, zsír, sav, hő

A jó főzés négy eleme

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus
Kapcsolódó személy
Budapest
Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 469 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 19 cm
ISBN: 978-963-633-170-2
Megjegyzés: Színes illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mikor mindezt írom, még meg sem jelent a könyv, máris nélkülözhetetlennek tartom.
Tisztában vagyok vele, ez túlzásnak tűnhet, de őszintén szólva nem emlékszem, mikor olvastam utoljára ennyire... Tovább

Előszó

Mikor mindezt írom, még meg sem jelent a könyv, máris nélkülözhetetlennek tartom.
Tisztában vagyok vele, ez túlzásnak tűnhet, de őszintén szólva nem emlékszem, mikor olvastam utoljára ennyire hasznos és különleges könyvet a főzésről. Bizonyára mert a Só, zsír, sav, hő kötetet lapozva nem érzed, hogy szakácskönyvet tartasz a kezedben, inkább mintha egy nagyszerű főzőiskolában lennél. Ott állsz kötényben a tömörfa konyhaszigetnél egy meggyőző, olykor szerfelett szórakoztató szakácsot hallgatva, aki épp bemutatja a szétesett majonéz megmentését (cseppenként add a vízhez, „folyamatosan keverve, de olyan sebesen, ahogy a cápa elől menekül az úszó"). Aztán körbeadja a tálat, benne a selymes, már nem szétesett emulzióval, te pedig belemártod a kóstolókanaladat, és a nyelveden érzed. Persze, világos.
A Só, zsír, sav, hő kötetben Samin Nosratnak sikerül sokkal mélyebbre és messzebbre vezetnie mindenkit a főzés művészetében, mint a szakácskönyveknek általában. Ez a könyv ugyanis jóval többet nyújt recepteknél, amelyek műfajuk tekintetében hasznosak ugyan, de komoly korlátokkal rendelkeznek. Egy jól megírt, körültekintően tesztelt recept leírhatja, hogyan készítsd el a szóban forgó ételt, de semmit sem fog elmagyarázni abból, hogyan is lehet megfőzni vagy megsütni, ez ugyanis lehetetlen. Az igazat megvallva, a receptek infantilizálnak: „Kövesd pontosan az utasításokat - írják de ne kérdezősködj, és ne törd a kis buksidat, hogy mit miért teszel." Elvárják a hűséget és a bizalmat, de a legkevésbé sem törekednek annak elnyerésére vagy magyarázatára.
Elegendő arra gondolni, mennyivel többet tanulunk - és őrzünk meg! - belőle, ha egy tanár nem csupán lépésről lépésre sorolja az utasításokat, de el is magyarázza a mögöttük húzódó alapelveket. Ha ezeket megértetted, már nem kell úgy kapaszkodnod egy receptbe, mint valami mentőcsónakba; önállóan is belevághatsz, és kezdhetsz improvizálni.
Jóllehet számos kiváló recept van benne, ez a könyv mindenekelőtt az alapelvekkel foglalkozik. A főzés szerteágazó, elképesztő, multikulturális kérdéskörét Samin Nosrat. Vissza

Tartalom

Előszó 1
Bevezetés 5
így használd a könyvet 12
ELSŐ RÉSZ A jó főzés négy eleme
SÓ 16
ZSÍR 56
SAV 100
HO 130
Ezt főzd 191
MÁSODIK RÉSZ
Receptek és javaslatok
Konyhai alapok 204
Receptek 214
Saláták 215
Salátaöntetek 238
Zöldségek 254
Húsalapié és levesek 270
Hüvelyesek, gabonák és a főtt tészta 280
Tojás 303
Hal 310
A csirke tizenhárom felől 316
Hús 344
Hideg mártások és szószok 358
Vajjal és liszttel készült tészták 385
Édességek 402
Főzőleckék 428
Menüjavaslatok 432
Ötletek további olvasmányokhoz 436
Köszönet 437
Felhasznált irodalom 441
Mutató 445
Jegyzetek 463
Saminról és Wendyről 469

Samin Nosrat

Samin Nosrat műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Samin Nosrat könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem