1.034.801

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar hadizászlók

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: CSER Kiadó-Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 124 oldal
Sorozatcím: Magyar hadviselet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 978-963-278-194-5
Megjegyzés: Színes illusztrációkkal gazdagon díszített.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Habent sua fata vexilla. A zászlóknak is megvan a maguk sorsa. A zászló a történelem talán legnagyobb karriert befutott tárgya; egyszerű irányjelző botból embercsoportok, népek, országok és eszmék... Tovább

Előszó

Habent sua fata vexilla. A zászlóknak is megvan a maguk sorsa. A zászló a történelem talán legnagyobb karriert befutott tárgya; egyszerű irányjelző botból embercsoportok, népek, országok és eszmék jelévé vált, néha jelképpé és ereklyévé nemesedett. Kosztolányi Dezső sokat idézett soraival: „Csak bot és vászon, /de nem bot és vászon,/hanem zászló..."
Anyaga pusztulékony. Adott pillanatban megszülető jelképein sokszor túllép a történelem. Használaton kívülre kerül, elfelejtik, elpusztítják, vagy hagyják, hogy az enyészeté legyen. Még a leggondosabb őrizet mellett is csak kevés marad belőlük az utókornak, amely mindig hálásabban tekint a múlt tárgyaira, mint a kor, amelyben azok valóságosan létrejöttek.
A zászlóknak nemcsak sorsa, hanem története is van. Különös, lineáris fejlődéstörténet ez, tartománya az egyszerű geometrikus formáktól, az egy színárnyalatú felületektől, a sematizált díszítésektől a konkrét és beszélő szimbólumukig terjed, valahonnan a múltból indul, és egészen napjainkig tart. Ahogy időben közelebb kerülünk a mához, annál többet tudunk róluk, minél távolabbra tekintünk, annál kevesebbet. Ez így természetes. Újabb korok zászlóival akár tárgyi valóságukban is találkozhatunk, a régebbi időkből legfeljebb egy-egy foszlányával, ha szerencsénk van, ábrázolásával, netán róla szóló leírással. S van, ahol már csak elképzelhetjük, milyen lehetett egy hajdani zászló.
Ez a könyv ezer esztendő magyar katonai zászlói között tallóz. Grafikákba sűrített zászlótörténetet kínál, Somogyi Győző zászlóábrázolásait. Somogyi Győző - kutató művész, mint minden más történelem ihlette munkájában, a zászlóknál is a lehető leghitelesebbre törekedett. Mélyen bedolgozta magát az első ezredforduló európai és keleti vexillológiájába, párhuzamokat keresett, lehetséges forrásokat és ábrázolásokat. Figyelembe vett mindent, ami hatással volt (lehetett) a magyar zászlófejlődésre - nyugat és kelet jelképhasználatának egymásra hatását, korok zászlódivatjait, a zászlók praktikumát, a magyarság keleti történeti gyökereit, mitológiáját. Ugyanez érvényes a következetes hitelességre törekvést hangsúlyozandó, a későbbi korokra is. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Legrégebbi zászlaink 7
Kora újkori magyar zászlók 34
Az állandó hadsereg zászlai (1703-1848) 70
Magyar hadizászlók (1848-1918) 90
A Nemzeti Hadsereg és a Magyar Honvédség zászlai (1919-1945) 109
Új zászlók alatt (1945-1990) 117
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv