1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 588 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-231-470-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó az ötödik kiadáshoz11
ÁLTALÁNOS ISMERETEK
Történeti áttekintés, a zöldségtermesztés gazdasági jelentősége15
A zöldségtermesztés fogalmának vázolása15
A zöldségfajok őshazája és elterjedése a Földön18
A gazdaságilag jelentős zöldségfajok ősalakjainak területi központjai18
A zöldségfajok elterjedése az egyes földrészeken22
A zöldségtermesztés fejlődésének történeti áttekintése és gazdasági jelentősége a magyar kertészetben23
A zöldségtermesztés helyzete néhány európai országban37
Zöldségtermesztési kutatások és az oktatás fejlődése, feladatai40
A zöldségfélék szerepe a táplálkozásban42
Biológiai alapok48
A növények fejlődését és növekedését befolyásoló alapvető élettényezők48
Az építés és a bontás folyamata a növényben49
Hőigény és a hiányzó hő pótlása49
Az egyes zöldségfajok hőmérsékleti potimuma50
A zöldségnövények kezdeti fejlődésének serkentése a hőmérséklet változtatásával52
A szélsőséges hőviszonyok hatása a zöldségnövényekre54
A termesztőhely hőmérsékleti viszonyainak szabályozhatósága a zöldségtermesztő üzemben56
Fényigény és fényszabályozás58
A fény összetétele59
A fény erőssége61
A napi fénytartam hatása a növények fejlődésére63
A fényszabályozás irányelvei65
Vízigény és vízszabályozás67
A víz szerepe a növények életében67
A termesztett zöldségfajok vízigény szerinti csoportosítása68
A vízfogyasztás változását befolyásoló tényezők70
A vízszabályozás irányelvei71
A levegő szerepe és szabályozása74
Tápanyagigény77
A növények építőelemei77
A tápanyagigény megállapításának irányelvei80
A talaj szerepe a tápanyagigény kielégítésében81
A tápanyagfelvétel módja és alakulásának tényezői84
A termésalakító tényezők hatásának néhány törvényszerűsége87
A termesztett növények és környezetük kölcsönhatása90
A biológiai és ökológiai potenciál (adottság) szerepe a terméshozamok és a jövedelem alakulásában92
Alapvető agrotechnikai munkák95
A talajművelés95
Talajmunkák az üzemben96
Talajművelési rendszerek101
Trágyázási rendszerek102
Trágyaanyagok102
A szükséges trágya mennyiségének meghatározása104
A trágya talajba vitelének időpontja és módja105
A trágyázási rendszer meghatározó tényezői107
Különleges trágyázási módok107
Vetésforgók az üzemben112
A vetésforgók csoportosítása termelési irány szerint115
A monokultúrás termesztés121
A zöldségnövények szaporítása123
A vetés125
A vetőmag125
A vetés előtti magkezelés128
A magvetés és a vegetatív szaporítóképletek ültetési időpontjának meghatározása131
A palántanevelés133
A magvetésre használt talaj előkészítése133
A palánták ápolása139
Az állománysűrűség meghatározásának irányelvei143
A palánták ültetése végleges helyre146
A palántanevelés létesítményei148
A létesítmények elhelyezése148
A létesítmények fő típusai149
Kis légterű létesímények149
Nagy légterű létesítmények150
Ápolási munkák156
A csapadékhiány és -bőség káros hatásának csökkentése159
Az öntözés159
A zöldségnövények öntözésének irányelvei160
Az öntözésre használható irányelvei163
Az öntözés célja és módjai163
A talaj vízkészletének gazdaságosabb felhasználását segítő ápolási munkák168
A kívántnál több víz csökkentése a talajban169
A kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés169
A szélkárok elleni védekezés171
A növényápoló talajmunkák173
A gyomirtás174
A tápanyagpótlás (fejtrágyázás)176
A termékenyülés- és érésszabályozás177
A betegségek és kártevők elleni védekezés178
Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok csökkentése179
Az áplási munkák költségeinek csökkentése179
A termények betakarítása és előkészítése a szállításra181
A szedés és az aratás181
A betakarítás néhány jellemzője181
A betakarítás módjai183
Előkészítés az értékesítésre185
A termények tisztítása185
Az osztályozás186
A zöldségfélék csomagolása187
A rakodás és szállítás191
A termények tárolása a termesztőüzemekben195
Rövid ideig tartó tárolás196
Hosszabb ideig tartó tárolás196
Előkészítés a tárolásra197
A tárolás irányelvei és módjai198
Szabadtéri zöldségtárolás199
Tárolás, eltartás fedett helyiségekben201
Irodalom204
RÉSZLETES TERMESZTÉSI ISMERETEK
Burgonyafélék209
Paradicsom213
Paprika240
Tojásgyümölcs269
Korai burgonya272
Kabakosok284
Görögdinnye291
Sárgadinnye298
Uborka309
Spárgatök320
Sütőtök323
Csillagtök (patisszon)326
Olasz tök328
Hüvelyesek331
Borsó335
Bokorbab351
Karósbab363
Földimogyoró365
Lóbab367
Étkezési kukorica369
Csemegekukorica369
Pattogatni való kukorica375
Káposztafélék377
Fejes káposzta383
Kelkáposzta401
Karalábé404
Karfiol411
Brokkoli417
Bimbóskel420
Leveleskel423
Kínai kel423
Levélzöldségnövények427
Fejes saláta431
Kötözősaláta443
Tépősaláta444
Endíviasaláta445
Cikóriasaláta446
Mezei vagy madársaláta449
Spenót450
Új-zélandi spenót457
Sóska459
Rebarbara462
Mangold466
Libatop467
Porcsin467
Spárga468
Hagymafélék479
Vöröshagyma484
Fokhagyma497
Póréhagyma501
Téli sarjadékhagyma505
Metélőhagyma507
Salottahagyma508
Gyökérzöldségnövények510
Sárgarépa515
Petrezselyem527
Gumós zeller531
Pasztinák537
Feketegyökér540
Retek542
Cékla551
Torma557
Saláta- vagy gumóskömény (édeskömény)561
Termesztett gombák564
Csiperkegomba567
Kései laskagomba580
Harmatgomba581
Bocskorosgomba582
Irodalom583

Somos András

Somos András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somos András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv