1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A keresztény álláspontja a természetben I.

Szerző

Kiadó: Szent-István-Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 531 oldal
Sorozatcím: Házi Könyvtár
Kötetszám: 26
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatott az Athenaeum r. társ. nyomdájában, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Midőn a korunkban fölszinre emelkedő, s már-már közkézre bocsátott eszméken körszemlét tartunk, hogy azokat áttekinthető képpé foglaljuk egybe: nem kerülheti ki figyelmünket ezen eszmék... Tovább

Előszó

Midőn a korunkban fölszinre emelkedő, s már-már közkézre bocsátott eszméken körszemlét tartunk, hogy azokat áttekinthető képpé foglaljuk egybe: nem kerülheti ki figyelmünket ezen eszmék csoportosulása és sajátszerű irányzata. Nem ritkán lehet hallani vagy olvasni is olyféle nyilatkozatokat, melyek a vallási érzületet az állam szervezetéből mellőzhetőnek ítélik; majd máskor az erkölcsi fogalmak - a keresztényieket is ideértve - melyek az emberi természetből fejlődött önálló jelenségeknek tartatnak: akként vannak jellegezve, mint az emberi lényeg helyes, majd részben meg félszeg szüleményei és járulékai. Nem egyszer van alkalmunk tapasztalhatni, hogy az erkölcs törvényeit épen azok hirdetik örök érvényüeknek, kik másik szavukban ismét ugyanezen törvényeket az időben keletkezett társadalmak kizárólagos vagyonának itélik; ámde ezeket viszont minden vallási érintkezés és befolyás alól menteseknek kívánják látni. Figyelmes utánnyomozás mellett az sem maradhat előttünk titokban, hogy ezen szokatlan eszmeirányulások körül tekintélyes osztályrészök van a nagy mértékben előre haladott, de épen ezért még kellőleg át nem szürődhetett természetvizsgálatok eredményeinek. Olyan mozzanat, melynek alapossága ellen aligha lehetne kételyeket támasztani: annak nyomatéka majd minden oldalról elismerésben részesül. Vissza

Tartalom

Bevezetés 1 lap
I. SZAKASZ.
Az érzéki világ berendezése.
I. FEJEZET.
Az anyagi világ mozgalmai viszonyítva az érzéki fölfogásokra.
Az érzéki világ egyetemes föltünése. A mozgások jellemzése általános szempontokból. Meghatározó mozzanatok. Az időbeosztás némely módozatai. A mozgások megfigyelése. Az érzéki felfogások sajátságai. Az érzéki fölfogások alanyi értéke. Téves érzéki fölfogások. Utalások a lélek jelenlétére. 15-26.
II. FEJEZET.
A természeti testek tulajdonságai s az érzéki fölfogások rövid jellegzése.
A természeti testek tulajdonságai. A testek oszthatósága. További elmélkedések a tulajdonságok fölött. Az anyagi testek hatásai egymás irányában. A hatások csoportositása viszonyítva az érzékekre. Az érzéki fölfogások rövid jellegzése. 27-42.
III. FEJEZET.
A természeterők, azok kölcsönös hatásai, egységes jellegök s az ember viszonya ezen erők irányában.
A természeterők érzékfölötti dolgok. A természeterők egységes jellege. Az erőegység tana végeredményeiben. A természeterők rokonsága. A természeterők kölcsönös hatásai. Az erőművi hőelmélet főbb vonásai. Az erőművi hőelmélet következményei. Az erők alakító tevékenysége. Az életerő alapeszméje. A természeterők és élettevékenység. A természeterők és érzékiség 43-74
IV. FEJEZET.
Az érzéki világ törvényszerüsége s az innen eredő viszonyok.
A törvényszerüség eszméje. A törvényszerüség s annak kifejtési módszere. A szervetlen és szerves világ. Az élet fogalmának körülirása. Az élettevékenység jellemző vonásai. Az ember a külviszonyokkal szemben. Találkozási pontok. A törvényszerüség fogalmának elemzése. Az ember működési korlátoltsága. A szervezetek származása. Az ellentétes nézetek méltánylása. A világrend szemléletéből fogamzó eszmék. 75 - 103.
Zárszemle 104
II. SZAKASZ.
Az anyagi világ, mint egységes egész s a térben létezők egyeteme.
I. FEJEZET.
A csillagos ég.
Visszapillantások. A csillagos ég látványa. Történelmi vázlatok. Kezdetleges ismeretek. Távcsövek s az égitestek távolai. Az égitestek távolai. Az álló csillagok látköze. Az álló csillagok távolai és sokasága. A lencsealaku csillagréteg. Más tejutak és csillaghalmazok. Egybevető elmélkedések. A világ egyetem nagyszerűsége 121 - 141.
II. FEJEZET.
Elmélkedések a csillagos ég nagysága fölött.
A föladat képletezése. Az anyag csak korlátok közt gondolható. A csillagos ég erdőhöz hasonlítva. Látszólagos végtelen az érzéki világban. A fényhatások véges eredetre mutatnak. Az elemi világ véges értékek foglalatja. Az anyagi világ elemeiben is végesnek mutatkozik. Mennyiségtani érvelések. Az érzéki világ nagyságai viszonyos értékűek. Hasonjellegü tünemények. Szemlélődéseink a végtelenbe átolvadnak. A fönmaradás nem vonja magával a végtelenséget. Erőművi indokok. Záradék 142-163.
III. FEJEZET.
Az égitestek mozgásai s az innen származó következmények.
A mozgások általános jellemzése. Földünk sajátos mozgásai. A bolygók mozgási törvényei. A Kepler-féle törvény részletezése. Naprendszerünk sajátos berendezése. A mozgások kezdetei. Bode elmélete s a bolygókon tapasztalt különlegességek. Az üstökösök jelenségei. A Nap és a naprendszer különleges mozgása. Mädler elmélete a központi napról. Összetett mozgások. Kettős csillagok. A csillagok haladó mozgásai. Az eddig mondottak áttekintete. Természetszerű következtetések. Az Isteneszme összefüggésben a világrenddel. Ide vonatkozó idézetek az ókorból. A véletlen mint intéző tevékenység. Hasonlatok egybevetése. Zárkövetkeztetés 164 -203.
IV. FEZEZET.
Láttani jelenségek a világegyetemben s az égitestek természeti alkotása.
Visszatekintések. A szomszédos égitestekről alkotott nézetek. Az ég látványa más világtestekről. Napimádás az ókorból. Távcsövi megfigyelések a Napon. A napfoltok leírása.
További elméletek. A napfoltok mozgásai. Az összetett fény elemzése. A színképelemzés főbb vonásai. A színkép megforditása. Viszonyítások a Napra. További földi jelenségek. A földi jelenségek. Másnemű megfigyelések. Kirchhof elmélete a napfoltokról. A napfogyatkozás tüneményei Janssen és Lockyer fölfödözése. A fölfödözés továbbfejlesztése. A napdudorokon mutatkozó jelenségek. A nap hőforrásairól. Eddigi tárgyalásaink foglalatja. Természetszerű következtetések 204-256.
V. FEJEZET.
További vizsgálódások az égitestek körül.
Összehasonlítási adatok. A bolygókon mutatkozó fénytünemények. A bolygók szinképei. Földünk kísérője a Hold. A Holdnak természeti sajátságai. Anyagelvi nehézségek. Azok méltánylása. Másnemű anyagi öszletek. Üstökösök, futó csillagok és tünkövek. Futócsillagok és tünkövek. A lebkövek mint élethozó közegek. A tapasztalás ezt elveti. Az élet csak
az égből származhatik. Az élet valódi kutfeje 257 - 278.
VI. FEJEZET.
A világegyetem multja és jövője.
Fogalmaink az érzéki dolgokról. Az időfogalom a világra alkalmazva. A Napnak kezdettel kellett birnia. A csillagos égen változások mutatkoznak. Ha a világ magasabb rendű haladvány lenne. Napunk viszonyos kora. A világ eredetéről szóló véletek. Ezen véletek taglalása. Kant és Laplace elmélete. Ezen elmélet taglalása. Másnemű magyarázatok.
A világlebre alapitott vélet. A világleb mint alkotó hatalom. Hová vezet ezen elmélet. Föltevéses korszámitások. Az erőműtani világnézet elégtelensége. Az erély maradandósága. Az erély szétszóródása. A Napnak ellensúlyozó hatásai. A Napnak villanyos és delejes hatásai. A Napnak erélyforrásai kimerülhetők. Vegyfolyamatok s erőművi hatások. Mindkét erélyforrás kimerülhet. Napunk egykor kialszik. Uj eget és uj földet várunk 279-345.
Zárszemle 326
III. SZAKASZ.
Földi jelenségek vonatkozással a szerves lények életviszonyaira.
I. FEJEZET.
Légkörünk alkotása, a benne létesülő érdekesebb fénytünemények s ezek élettani jelentősége.
Visszatekintések. Légkörünk alakja és magassága. A levegő természeti s összetételi viszonyai. Dalton törvénye. Ezen törvény alkalmazása. Légkörünkben a fény módosul. Egünk világa szétszórt és visszavert fényből áll. A fényszóródás következményei. Fényhatások a szerves világ körében. A vegyhatásu fény jellemzése. A fényhatások fontossága más irányokban. Az állatok látérzékei. A látérzékek különbségei. A látérzék nem a világosság befolyása alatt fejlődik. Emberi és állati látás. Hivatásunk. Egy szerencsétlenül járt majommester. Az ember az állatvilágot s önmagát is osztályozta. Az állatok csak saját ösztönüket követik 345-378.
II. FEJEZET.
Hőviszonyaink s a velök kapcsolatos jelenségek.
Földünk helyzete a világtérben. Hőviszonyaink jellemzése. A földtalaj mint másodrendű hőforrás. A hőmérséklet napi és évi ingadozásai. Földünk állandó hőmennyiséget nyer.
Éghajlati változások. A szervezeteknek bizonyos melegre van szükségök. A szervezetek fejlődése. Az élet kezdetei. Az ébrénykor némely jelenségei. Időszaki életmozgalmak. A szabad természet látványa. A növények magatartása a hőviszonyok irányában. A szervezetek vándorlásai. A hőmérséklet elosztása a szélességek és magasságok szerint. A hóhatár. Jéghegyek. A havasok és jéghegyek jelentősége. A hegységek elosztása. A földtalaj melegségi állapota. A hőokozta légmozgások. A szelek körül tapasztalt törvényszerűségek. A szélcsöndek öve s a parti szelek. A szelek viszonthatásai. A széljáratok jelentősége 379-426
III. FEJEZET.
Viztünemények s a víznek jelentősége a természet háztartásában.
A vizek elterjedése. A vizek mozgalmai. A vizek mozgása és oldóképessége. A vizek körforgalma s élettani jelentősége. A czélszerüség eszméje. A magzatviz. Élettevékenység és anyagi erők. A vizek körforgalma a nagy természetben. A fölhőképződés szabályai. Páraleverődések a légkörben. A viztünetek a szerves lényekre irányulnak. Erőművi elmélet és
keresztény fölfogás. Az esőzések elosztása. Erdők és viztartók. A forró övet jellemző dolgok. Harmat és dér. A dérnek kártékonysága. Ólmos eső és hó. A havazási viszonyok. A hótakaró jelentősége. A dara és jégeső. A benfőldi vizek fogyatkozása. A mezei ipar nem kedvez a benföldi vizeknek. Földi hivatásunk egyik oldala. A viznek magatartása a fagypont körül. 427-474.
IV. FEJEZET.
Villanyos és delejes tünemények.
Némely villanyos tünemények ismerete a régiek előtt.
Az égi háboruk. Zivatarfölhők s a villámok alakjai. Gömbalakú villámok s egyéb villanyos jelenségek. A villámütések hatásai. A villanyosság élettani hatásai. Villámháritók. Sz. Illés tüze. Lassu lefegyverződés. A villanyosság elosztása. A levegő villanyos állapota. Delejes tünemények. A delejesség közlése. Delejes anyagok és delejes távolhatás. A delejesség különböző hatásai. Élettani jelenségek és villanyosság. Villanyosság az életfolyamatok körül. Villanyos állatok. A földdelejesség tüneményei, elhajlás. A delejes lehajlás tüneményei.
Delejes hatályosság. Delejes háboritások. Sarki fény. 475-514
Zárszemle 515

Soos Mihály

Soos Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Soos Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv