kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Dinasztia Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 146 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: É-369/I. A könyv 550 példányban jelent meg. |
| A maláta- és a sörgyártás jelentősége | 3 |
| A söripar szerepe a népgazdaságban | 3 |
| A malátagyártás nyersanyaga, a sörárpa | 6 |
| A sörárpa termesztése, fajtái, minőségi tényezői | 6 |
| Árpatermő vidékek | 6 |
| Elővetemény | 8 |
| A talaj előkészítése | 9 |
| Az árpa vetése, érése, aratása | 10 |
| Az árpa fajtái és minőségi tényezői | 10 |
| A nagyüzemi termesztésben levő sörárpafajták | 12 |
| Az árpaszem szerkezete | 14 |
| Az árpa kémiai összetétele | 16 |
| Víztartalom | 16 |
| Szénhidrátok | 17 |
| Hermicellulózok | 17 |
| Cellulóz | 17 |
| Mono- és oligoszacharidok | 18 |
| Zsírok | 18 |
| Nitrogénmentes anyagok | 18 |
| Fehérjék | 18 |
| Enzimek | 19 |
| Vitaminok | 20 |
| Ásványi anyagok | 20 |
| A sörárpa üzemi átvételének módja | 20 |
| Mintavétel, vizsgálati módszerek | 21 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 22 |
| Hektolitertömeg | 22 |
| Ezerszemtömeg | 23 |
| Osztályozottság | 23 |
| Lisztesség | 23 |
| Csírázási energia | 24 |
| Csírázóképesség | 24 |
| Vízérzékenység | 25 |
| Vízfelvevő képesség | 25 |
| Nedveségtartalom | 26 |
| Fehérjetartalom | 26 |
| Extrakttartalom | 26 |
| Az árpa minősítése | 27 |
| A sörgyártás alapanyaga, a maláta | 29 |
| A maláta tulajdonságai, összetevői, enzimaktivitása | 29 |
| A maláta enzimjei | 31 |
| A különféle malátafajták összehasonlítása a jellemző adatok alapján | 32 |
| A malátavizsgálat legfontosabb módszerei | 36 |
| Vízmeghatározás | 36 |
| Extrakttartalom meghatározása | 36 |
| Extraktdifferencia | 37 |
| Cukrosodási idő | 38 |
| Lefolyási idő | 38 |
| A szűrlet tisztasága | 38 |
| Szín | 39 |
| Összesnitrogén-tartalom meghatározása | 40 |
| Oldható nitrogén (fehérje) meghatározása | 40 |
| Kolbach-szám | 40 |
| Fehérjefrakciók meghatározása | 41 |
| Viszkozitás mérése | 41 |
| A pH mérése | 41 |
| Végerjedésfok meghatározása | 42 |
| Komló és komlókészítmények | 43 |
| A komló mint a sörfőzés nélkülözhetetlen nyersanyaga | 43 |
| A komló termesztése | 44 |
| A komló szárítása, raktározása | 47 |
| Komlókivonat, illetve különböző komlóészítmények jelentősége és felhasználása | 47 |
| A komló és a komlókészítmények minőségi jellemzői | 48 |
| Érzékszervi vizsgálatok (bonitálás) | 49 |
| Kémiai vizsgálatok | 50 |
| Komlóextrakt | 51 |
| A komlóadagolás módjai | 52 |
| A komló őrlése a jobb feltárás céljából | 53 |
| A sörélesztő | 55 |
| A sörélesztő tulajdonságai, összetétele, szaporodása, anyagcseréje | 55 |
| Az élesztősejt felépítése | 57 |
| Az élesztő összetétele | 58 |
| A sörélesztő felépítése | 59 |
| Az élesztő szaporodása | 60 |
| Az élesztő anyagcseréje | 61 |
| Az élesztő kezelése | 63 |
| Élesztő-színtenyészet | 64 |
| Tiszta élesztőkultúra szaporítása | 66 |
| Az élesztő életképességének és tisztaságának ellenőrzése | 68 |
| A víz mint söripari nyersanyag | 70 |
| Az ipar vízszükséglete | 70 |
| A víz keménysége | 72 |
| Fontosabb kémiai és biológiai jellemzők | 73 |
| Fizikai jellemzők | 74 |
| Kémiai jellemzők | 74 |
| Bakteriológiai jellemzők | 75 |
| A vízkezelés (előkészítés) szerepe az üdítő ital gyártásakor | 75 |
| Az ipari másodvíz- és szennyvízkezelés jelentősége, különös tekintettel a környezetvédelemre | 76 |
| Egyéb söripari nyersanyagok (söripari pótanyagok) | 80 |
| A keményítőtartalmú pótanyagok (kukorica, rizs) és a cukor jellemzői | 80 |
| Kukorica | 80 |
| Rizs | 81 |
| Cukor | 81 |
| Kukoricacsírátlanítás | 82 |
| A rizs őrlése | 83 |
| A pótanyagok előkészítése, feltárása a sörfőzéshez | 83 |
| Feltárás forralással | 83 |
| Feltárás nyomás alatt | 84 |
| Pelyhesítés | 84 |
| Csomagolóanyagok | 85 |
| A sörös- és üdítőital-palackok, valamint alumínium hordók jellemző adatai | 85 |
| Söröspalackok | 85 |
| Üdítő italok csomagolóanyagai | 87 |
| Fémhordók | 87 |
| A koronadugók, címkék, ragasztóanyagok, rakodólapok, műanyaga ládák, konténerek fontosabb adatai | 89 |
| Koronadugók | 89 |
| Címkék | 90 |
| Ragasztóanyagok | 91 |
| Rakodólapok | 91 |
| Műanyag ládák | 93 |
| Konténerek | 93 |
| Keg rendszerű hordók | 95 |
| Szűrőanyagok | 98 |
| A kovaföld és a szűrőperlit tulajdonságai | 98 |
| Kovaföld-előfordulások | 98 |
| Kémiai és fizikai tulajdonságok | 99 |
| A nyers kovaföld tisztítása | 101 |
| Perlit | 101 |
| A szemcseösszetétel jelentősége a szűrőképesség szempontjából | 102 |
| Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 105 |
| A tisztító- és fertőtlenítőszerek jelentősége az üzemi higiénia szempontjából | 105 |
| Előtisztítás | 105 |
| Fertőtlenítés | 106 |
| A mosó- és a fertőtlenítőszerek csoportosítása kémhatásuk szerint | 107 |
| Az automatikus mosási és fertőtlenítési technológia vázlatos ismertetése | 109 |
| Tárolási és biztonsági előírások | 113 |
| Energetikai segédanyagok | 115 |
| A tüzelőanyagok (szén, koksz, gáz, fűtőolaj) főbb jellemzői | 115 |
| Szén | 115 |
| Koksz | 115 |
| Földgáz | 116 |
| Fűtőolaj | 117 |
| A hűtőközegek csoportosítása, alkalmazása | 117 |
| A préslevegő felhasználása | 118 |
| Tárolás, kezelés és biztonsági előírások | 119 |
| Mesterséges enzimkészítmények | 122 |
| Az enzimkészítmények jelentősége az iparban | 122 |
| Felhasználási módozatok a technológiai folyamatokban | 123 |
| Minőségi követelmények | 124 |
| Az üdítő italok alapanyagai | 126 |
| Az üdítő italok alapanyagát képező eszenciák, kivonatok, adalékok minőségi jellemzői | 126 |
| Az előkészítés, adagolás módjai | 128 |
| A maláta- és sörgyártás melléktermékei | 130 |
| A melléktermékeke (takarmányrépa, malátacsíra, sörtörköly, komlótörköly, sörélesztő és egyéb anyagok) keletkezése és hasznosítási lehetőségei | 130 |
| Takarmányárpa | 130 |
| Malátacsíra | 130 |
| Sörtörköly | 131 |
| Komlótörköly | 132 |
| Sörélesztő | 132 |
| A sörtörköly és a sörélesztő szárítása | 136 |
| A sörtörköly szárítása | 136 |
| A sörélesztő szárítása | 137 |
| Fontosabb minőségi jellemzők | 138 |
| Malátacsíra | 139 |
| Sörtörköly | 139 |
| Sörélesztő | 140 |
| Csomagolás és tárolás | 141 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.