| A sörlé hűtése, szűrése | 5 |
| A korszerű, zárt rendszerű sörléhűtés és -ülepítés hatása a kész sör minőségére | 5 |
| A sörléhűtés technológiája. A levegőztetés módjai | 7 |
| Lemezes hőcserélő | 7 |
| A sörlé levegőztetése | 8 |
| A forró- és hidegseprő leválasztásának mértéke és módja | 9 |
| A szűrőkovaföld és szűrőperlit alkalmazása a sörlé szűréséhez. A szűrőanyag szemcseösszetétele és a szürendő sörlé tisztasága közötti összefüggés | 11 |
| A sörlé kovaföldes szűrése | 12 |
| Kovaföldes szűrők | 12 |
| A használt szűrőanyagok eltávolítása | 13 |
| A főerjesztés | 15 |
| Az erjesztőpince és berendezései. A főerjesztés beállítása, vezetése és ellenőrzése | 16 |
| Erjesztőpince | 16 |
| Hűtés | 16 |
| Befogadóképesség | 17 |
| Erjesztőedények | 17 |
| Az erjesztőkádak hűtése | 17 |
| A főerjedés beállítása | 18 |
| A főerjedés szakaszai | 19 |
| Az erjedés vezetése, ellenőrzése | 19 |
| Kémiai változások a főerjedés folyamán | 21 |
| Az élesztő enzimjei | 21 |
| Az erjesztés folyamata és a folyamatot befolyásoló tényezők | 22 |
| A sör leeresztése a főerjedés végén | 24 |
| Az alkohol- és extrakttartalom változásának összefüggése a főerjedés folyamán | 25 |
| Korszerű erjesztési eljárások. A CO2 hasznosítása. Élesztőadagolás | 26 |
| Erjesztésvezetés nagyobb hőmérsékleten | 27 |
| Keveréses eljárások | 27 |
| Az élesztőkoncentráció növelése | 28 |
| Nyomás alatti erjesztéses módszerek | 28 |
| Folytonos és félfolytonos eljárások | 30 |
| A CO2 hasznosítása | 31 |
| Élesztőadagolás | 32 |
| A nyomás alatti erjesztés (Wellhoener) technológiája | 32 |
| Előerjesztés | 33 |
| Főerjesztés | 33 |
| Élesztő üzemi szaporítása (Wellhoener technológiához) | 34 |
| Munkamenet | 34 |
| Az élesztőkezelés technológiája. A színtenyészet technológiája | 35 |
| Élesztőkezelés | 35 |
| A színtenyészet technológiája | 36 |
| Mosás és fertőtlenítés az erjesztőpincében | 38 |
| Utóerjesztés | 41 |
| Az ászokpince és berendezései. Az utóerjesztéskor lejátszódó kémiai folyamatok. CO2-telítődés | 41 |
| Az ászokpince elhelyezése és hűtése | 41 |
| Ászokedények | 42 |
| Kémiai folyamatok az utóerjedés alatt (Az erjesztési fok növekedés) | 43 |
| Az íz nemesedése | 43 |
| A sör tisztulása | 44 |
| CO2-telítődés | 45 |
| Az ászokolás vezetése, ellenőrzése, a CO2 szabályozása. Az ászokpincei aljélesztők kezelése | 46 |
| Az ászokedények töltése | 46 |
| Az utóerjedésre ható tényezők | 47 |
| Az ászokolás ideje | 48 |
| A CO2-szabályozás | 48 |
| Az ászoksör csapolása | 49 |
| Ászokpincei sörlaj, aljélesztők | 49 |
| Kondicionálás a nyomás alatti erjesztés során | 50 |
| A mosás, fertőtlenítés módozatai | 50 |
| A sör szűrése | 53 |
| A sör szűrésének jelntősége | 53 |
| Szűrősegédanyag-felhasználás | 55 |
| A szűrőberendezések. Szűrési hatásfok. Szűrési módozatok | 56 |
| A sör derítése centrifugálással | 58 |
| Csíramentes (steril) lemezes sörszűrés | 58 |
| Membránszűrés | 60 |
| A szűrés műszeres ellenőrzése | 61 |
| Hordóba és szállítótankba fejtés | 64 |
| A söröshordó mosása, előkészítése a fejtéshez | 64 |
| A fejtés elve. A fejtőcsap szerepe a fejtéskor | 65 |
| Szállítótankba fejtés. Töltési térfogat | 66 |
| Keg hordófejtő rendszer | 67 |
| A nyomópince (druck) szerepe a fejtés előtt | 68 |
| Palackfejtés és -raktározás | 70 |
| A palackok előkészítése, mosástechnológia. A hőmérséklet és mosószer-koncentráció beállítása, ellenőrzése | 70 |
| A korszerű mosógépek szerepe | 73 |
| A palacktisztaság szubjektív ellenőrzése a mosás után | 74 |
| A palackvizsgáló műszer ellenőrző szerepe | 76 |
| A palackfejtés elve és technológiája. A palackok zárása. A korszerű, nagy teljesítményű gépsorok technológiai üzemeltetése | 76 |
| Palacklezárás | 78 |
| Címkézés | 79 |
| A palacknyakban levő gáztér oxigéntartalmának csökkentése | 79 |
| A fejtőberendezések tisztítása és fertőtlenítése | 80 |
| A sör kezelése a fejtés után. A korszerű csomagolás, árumozgatás, raktározás jelentősége | 81 |
| Csomagolás, árumozgatás | 81 |
| A nagy teljesítményű gépsorok automatikájának technológiai és ellenőrző szerepe | 83 |
| Palackkiszedés, -berakás | 84 |
| Palettázógépek | 84 |
| Ládamosó | 84 |
| A sör tartósítása | 86 |
| Kémiai és hőkezeléses tartósítás | 86 |
| A zavarosodás okai | 86 |
| A sör tartósságának fokozása | 88 |
| A pasztőrözés technológiája. A tartósság üzemi ellenőrzése. Pasztördiagram | 89 |
| Üzemi ellenőrzés | 90 |
| Pasztördiagram | 90 |
| Pasztőrözési módszerek | 91 |
| Lemezpasztőrözés | 91 |
| Permetpasztőrözés (alagútpasztőr) | 93 |
| Forrólevegős pasztőrözés | 94 |
| A kész sör | 96 |
| Sörfajták | 96 |
| A sör összetétele | 98 |
| Illó alkotórészek | 98 |
| Extrakttartalom | 99 |
| A sör biológiai és fizikai-kémiai tartóssága, habtartóssága | 102 |
| A mikroorganizmusok elszaporodása | 102 |
| A sör kolloidtartósságának vizsgálata | 103 |
| "Forcierteszt" (forszírteszt gyorsított) vizsgálatok | 104 |
| Habtartósság | 105 |
| A sör karaktere, tulajdonságai, tápértéke és élettani hatásai | 106 |
| A sör színe | 106 |
| A sör pH-ja | 107 |
| A sör redoxpotenciálja | 107 |
| A sör szerepe a táplálkozásban | 108 |
| A kész sör kezelése | 110 |
| Sörkezelés a kimérő- és fogyasztóhelyeken. A tárolás és kimérés irányelvei. A tárolótartályok, csapoló- és hűtőberendezések tisztán tartása | 110 |
| A tárolás körülményei kirendeltségeken | 110 |
| A tárolás körülményei a vendéglátóiparban | 111 |
| A sör kimérése | 112 |
| Tartályok, berendezések kezelése, tisztán tartása | 114 |
| Mintavétel szempontjai és végrehajtása | 115 |
| A minták elkészítése | 115 |
| Üdítő italok gyártása | 117 |
| Az üdítő italok alapanyagainak előkészítése | 117 |
| Az eszenciák, a kivonatok, a cukor, a CO2 és a víz minőségének szerepe | 119 |
| Cukoroldás, alapszörp-előállítás | 121 |
| A palackmosás, a töltés és a zárás technológiája. Gyűjtőcsomagolás | 122 |
| Az üdítő ital minőségi jellemzőinek ellenőrzése: íz, szín, küllem, CO2-tartalom, töltéshelyesség | 124 |
| Mikrobiolgóiai ellenőrzés, üzemi higiéniát biztosító munkálatok. Fertőtlenítés és hatásosságának ellenőrzése | 127 |
| A CO2-tartalmú üdítő italok jelentősége, élettani hatása | 128 |