1.035.187

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sör házi készítése

24 színes fényképpel és 22 rajzzal

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Verlag Eugen Ulmer-HOGYF Editio
Kiadás helye: Stuttgart-Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8484-13-6
Megjegyzés: Színes fotókkal és fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A korábbi évszázadokban a sört nem csak a nagy sörfőzdék készítették azzal a céllal, hogy eladják, hanem sok háztartás is maga állította elő a saját szükségletét fedező sört. A házi sörfőzés olyan... Tovább

Előszó

A korábbi évszázadokban a sört nem csak a nagy sörfőzdék készítették azzal a céllal, hogy eladják, hanem sok háztartás is maga állította elő a saját szükségletét fedező sört. A házi sörfőzés olyan magától értetődő, mint a kenyérsütés, a sajt- vagy borkészítés. Az iparosodás folyamán ezek a technikák messzemenően feledésbe merültek.
Az elmúlt években újra divatba jött a "saját készítés" részben egyszerűen azért, mert az emberek szabadidejükben valami észszerűt akartak csinálni. Ezentúl éppen az élelmiszerek és élvezeti cikkek saját elkészítésének más oka is van: az élelmiszerkészítés növekvő technizálása, sőt iparosítása fokozza a kellemetlen érzéseket. Gondoljunk csak a battériákban tartott csirkékre, a hormonokkal etetett szarvasmarhára, a műtrágya, a rovarirtó és a gyomirtó szerek használatára és a kenyérre, amit vegyszerrel tartósítanak és műanyagba csomagolva árusítanak. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés9
Pillantás a történelembe9
Jogászkodás-a sörről van szó11
Az eredeti extrakttartalom18
Az első sörfőzési kísérlet23
A sörkészítés anyagai28
A maláta28
A malátázás jelentősége28
A malátázás folyamata29
Malátázzunk saját magunk?31
A komló39
Az élesztő42
A sörfőzéshez használt víz45
A vízkeménység45
A víz lágyítása46
Pótanyagok51
A pótanyagok jelentősége51
Cukor52
Kukorica52
Rizs52
Zab52
Nyers gabona52
Malátakivonat53
Adalékok53
Az adalékok jelentősége53
Festő maláta53
Karamellmaláta54
Cukorszínezék (kulőr)55
Más adalékok56
A sörfőzés57
A maláta-víz-arány57
A darálás59
A cefrézés61
Elméleti alapok61
A bekeverés63
Infúziós eljárás65
Dekokciós eljárás66
Nyerstermény cefrézése68
A cefrézési munka eszközei68
A cefreszűrés78
A komlófőzés82
A komlószűrés85
A kihozatal számítása87
Az erjesztés89
A főerjedés89
Az utóerjedés93
A derítés96
A sör lefejtése97
Hordó vagy palack97
A lefejtés technikája98
Hordósör102
Palackozott sör104
Az apadás kiszámítása106
Sörreceptek108
A sörök csoportosítása108
A sörtípusok108
A sörfajták108
Búzasör110
Ósör (Altbier)111
Kölsch112
Világos ászoksör112
Pilseni113
Export, dortmundi módra113
Export világos, müncheni módra113
Export barna, müncheni módra114
Márciusi sör (Marzenbier)114
Baksör, világos115
Baksör, barna115
További német sörök116
Külföldi sörök117
A sörök értékelése118
Az érzékszervi vizsgálat118
Az analitikai vizsgálat121
Az extrakttartalom meghatározása121
A savfok122
A jódpróba123
Mikroszkópos vizsgálat123
Hibafelderítés123
A hiányosságok és hibák megszüntetése127
Fodrozó sör rátöltés127
Malátakivonat adagolása128
Tisztítás vegyi segédanyagokkal128
Habosítószerek alkalmazása129
Hideg komlózás130
Szárazjég adagolása130
Kezelés aktív szénnel130
Fertőzések kezelése131
Függelék134
A sörgyártás jogi alapjai134
Kivonat a Németországi Szövetségi Köztársaság söradótörvényéből134
Kivonat az élelmiszerrendeletből (Svájc)135
Kivonat az osztrák élelmiszerkönyvből136
Műanyagból készült eszközök használata138
Tárgymutató141

Wolfgang Vogel

Wolfgang Vogel műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Wolfgang Vogel könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv