A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológiai kémia

Tankönyv orvostanhallgatók számára (Kéziratként)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Egészségügyi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 562 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat gyanánt. Fekete-fehér és néhány színes ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz3
Előszó5
Bevezetés7
A szervezet legfontosabb anyagainak kémiája
A fehérjék kémiája20
A fehérjék általános jellemzése22
A fehérjék fiziko-kémiai tulajdonságai24
A fehérjék kémiai összetétele35
A fehérjék felépítése49
A fehérjék szintézisének problémája53
A fehérjék osztályozása55
A fontosabb egyszerű fehérjék (proteinek)56
Szénhidrátok kémiája72
Monoszaharidok74
d és l-sorbeli hexózok77
Diszaharidok85
Poliszaharidok87
Mukopoliszaharidok90
Fotoszintézis92
A lipidek kémiája (zsírok és zsírszerű anyagok)98
Általános jellemzés98
A zsírok és szerkezetük100
Lipoidok105
Biológiailag aktív anyagok
Fermentek117
A fermentek, mint biológiai katalizátorok hatásának elmélete120
A fermentek, mint biológiai katalizátorok tulajdonságai125
A fermentek kémiai természete129
A fermentek mennyiségi meghatározásának legfontosabb módszerei132
Fontosabb módszerek a fermentek előállítására134
A fermentek osztályozása137
Vitaminok143
A vitaminok osztályozása146
Az avitaminozis és hipovitaminózis okai147
A tápanyagok vitamintartalmának meghatározása148
A-vitamin (Antixerophtalmiás vitamin)149
D-vitamin (Antirachitiszes vitamin)156
E-vitamin (toferol, antisterilitási vitamin, szaporodási vitamin)162
K-vitamin (Antihemorrágiás vitamin)165
B1-vitamin (antineuritiszes vitamin, aneurin, tiamin)170
B1-vitamin (riboflavin)176
PP-vitamin (antipellagrás vitamin, niacin)178
B6-vitamin (adermin, piridoxin)181
D-vitamin (aszkorbinsav)183
P-vitamin (permeabilitási vitamin, citrin)188
Pantoténsav (pantotén)189
biotin (H-vitamin)191
p-aminobenzoesav193
Inozit196
Fólsav197
B12-vitamin (antianémiás vitamin)198
Avitaminózisok és hipovitaminozisok létrejöttének mehanizmusa199
A hormonok200
A hormonokról általában200
Az anyagcsereszabályozás humorális-hormonális mechanizmusa200
A pajzsmirigy hormonjai202
A parathyreoidák (mellékpajzsmirigyek) hormonjai205
A mellékvesék hormonjai205
A hasnyálmirigy hormonja209
A nemi mirigyek hormonjai211
A hipofizis hormonjai215
A csecsemőmirigy hormonjai218
Növekedési hormonok218
Anyagcsere
Az anyagcsere általános fogalma220
Az anyagcsere és a külső környezeti feltételek közti kapcsolat221
A kémiai energia átalakulása a szervezetben222
A szervezet intermediér anyagcseréje és annak tanulmányozására szolgáló módszerek229
Az idegrendszer szerepe az anyagcserében234
A táplálkozás és az emésztés238
Oxido-redukciós folyamatok a szervezetben (szövetlégzés)243
A biológiai oxidációról szóló tanítás fejlődése243
A szövetlégzés korszerű elmélete248
A szövetlégzés fermentjei254
Atomcsoportok intermolekuláris átviteli reakciói266
Szénhidrátok anyagcseréje273
A szénhidrátok emésztése274
A szénhidrátok intermediér anyagcseréje280
A szénhidrát anyagcsere zavara294
A lipidek (zsírok és lipoidok) anyagcseréje298
A lipidek szerepe a táplálkozásban298
A zsírok és lipoidok emésztése299
A zsírok és lipoidok intertmediér anyagcseréje306
A zsír és lipoid anyagcsere zavarai316
Fehérje anyagcsere321
A fehérjék átalakulása a szervezetben330
Az aminosavak sorsa a felszívódás után343
Az aminosavak intermediér anyagcseréje345
Az összetett fehérjék anyagcseréje370
A nitrogén anyagcsere zavarai380
A fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréje közti összefüggések390
Vízháztartás394
A víz mennyisége és szerepe a szervezetben394
A vízháztartás szabályozása398
A vízháztartás zavarai400
Só anyagcsere401
Egyes szövetek és testnedvek biokémiája
Idegszövet413
Az idegszövet kémiai összetétele413
Az idegrendszer anyagcseréje419
Izomszövet425
Az izom kémiai összetétele426
Az izomösszehúzódás kémiája435
Néhány adat a kifáradás és a tréning biokémiájához439
Hullamerevség440
A vér442
A vér kémiai összetétele444
A nyirok (limfa)452
A vér szerepe a légzésben452
A vér ozmotikus nyomásának állandósága és ennek jelentősége459
A sav-bázis egyensúly460
A véralvadás462
A nyálmirigyek és a nyál464
A gyomor és a gyomornedv467
A pankreász és a pankreásznedv472
A bélrendszer, a bélnedv és a bélsár475
Máj és epe479
A máj biokémiai funkciói481
Epe484
A tej mirigy és a tej488
A vese és a vizelet494
A vizelet fiziko-kémiai tulajdonságai495
A vizelet kémiai összetétele499
A vizelet kóros alkatrészei504
Befejezés508
Függelék513
Irodalomjegyzék521
Tárgymutató525
Tartalomjegyzék523
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv