Előszó | 11 |
Bevezetés | 13 |
Fehérjék | 19 |
A fehérjék összetétele | 20 |
A fehérjék szerkezetében előforduló kémiai kötések | 24 |
Peptidkötések a fehérjékben | 26 |
Diszulfidhidak a fehérjékben | 30 |
Hidrogénkötések a fehérjékben | 31 |
Ionos kötések a fehérjékben | 33 |
Egyéb lehetséges kapcsolódásmódok a fehérjékben | 33 |
Az aminosavak sorrendje a fehérjemolekulán belül | 34 |
A fehérjék specifitása | 37 |
A fehérjék csoportosítása | 39 |
Globuláris és fibrózus fehérjék | 40 |
A fehérjék csoportosítása a bennük előforduló alkatrészek szerint és ezen belül oldékonyságuk alapján | 43 |
A fehérjék tulajdonságai | 45 |
Fehérjék kimutatása és meghatározása | 45 |
A fehérjék molekulasúlya | 47 |
A fehérjemolekula töltése | 49 |
A fehérjeoldatok tulajdonságai - Fehérjék tisztítása | 53 |
Denaturálás | 57 |
Peptidek és polipeptidek | 59 |
A fehérjék lebontása és szintézise a szervezetben | 62 |
A fehérjék táplálkozásélettani jelentősége | 63 |
A fehérjék megújulásának sebessége és mechanizmusa | 69 |
Biokatalízis, enzimek | 73 |
A katalízisről általában | 74 |
Biokatalízis | 76 |
Az enzimek tulajdonságai | 77 |
Az enzimek fehérjék | 77 |
Az enzimek specifikus katalizátorok | 78 |
Az enzimek hatását befolyásoló tényezők | 81 |
Enzimaktivátorok, koenzimek, porsztetikus csoport | 90 |
Az enzim-szubsztrát kapcsolódásról | 92 |
Az enzimhatás kémiai mechanizmusáról | 95 |
Lebontó és szintetizáló enzimek | 98 |
Az enzimek hatása in vivo | 99 |
Az enzimek anyagcseréje | 103 |
Az enzimek felosztása | 104 |
A szervezet engergiagazdálkodása | 110 |
Az energia forrása | 110 |
Alapanyagcsere | 111 |
A szervezetben termelt energia felhasználásának biokémiai mechanizmusa | 116 |
Fermentáció, glikolízis, glikogenolízis | 121 |
A fermentáció mechanizmusa | 121 |
A fementáció energiatermelése | 128 |
A fermentáció enzimei | 129 |
Oxidáció | 131 |
Szent-Györgyi-Krebs-féle körfolyamat, a citrátkör | 133 |
A piroszőlősav oxidációja | 133 |
A citrátkör reakciósorozata | 136 |
A citrátkör lokalizálása | 139 |
A citrátkörfolyamat tagjainak részvétele egyéb anyagcsere-folyamtokban | 139 |
Terminális oxidáció | 140 |
Áttekintés | 140 |
A terminális oxidáció mechanizmusa - Citochrómok | 142 |
A dehidrogenálás és a citochrómrendszer kapcsolata | 145 |
A terminális oxidáció energiatermelése | 148 |
A glukóz oxidációjának energiamérlege | 150 |
A légzés intenzitása és annak szabályozása | 150 |
A légzést gátló anyagok | 153 |
Fotoszintézis és a glukóz-6-foszfát direkt oxidációja | 153 |
Aminosavak az élő szervezetben | 160 |
Az aminosavak előfordulása a szervezetben | 160 |
Az aminosavak általános intermedier reakciói | 161 |
Oxidatív dezaminálás | 161 |
Transzaminálás | 162 |
Karbamid szintézis | 164 |
Az aminosavak szénláncának sorsa az intermedier anyagcserében | 166 |
Az aminosavak jelentősége egyéb anyagok felépítésében | 167 |
Karbamid szintézis | 168 |
Kreatin szintézis | 168 |
Glutatios szintézis | 169 |
Taurin keletkezése | 170 |
Koenzim. A szintézise | 171 |
Porfirinszármazékok bioszintézise | 171 |
Karnozin és anzerin szintéuzise | 173 |
Etanolamin (cholamin) | 174 |
Cholin keletkezése | 175 |
Hisztamin, szerotonin | 175 |
Tiroxin és rokonszármazékai | 176 |
Adrenalin | 177 |
Melanin festékek képződése | 177 |
Nikotinsav | 178 |
Izoprénvázas vegyületek | 178 |
"Aktív C1" | 180 |
Purin- és pirimidinszármazékok szintézise | 181 |
Hexozaminok | 181 |
Aminosavak lebontásának végtermékei a vizeletben | 181 |
A glikokoll intermediér reakciói | 183 |
Az alanin reakciói | 183 |
A valin reakciói | 183 |
A leucin reakciói | 184 |
Az izoleucin reakciói | 184 |
A szerin reakciói | 184 |
A treonin átalakulása | 184 |
A cisztein reakciói | 185 |
A metionin reakciói | 185 |
Az aszparaginsav reakciói | 185 |
A glutaminsav reakciói | 186 |
Az arginin reakciói | 186 |
A lizin átalakulása | 186 |
A tirozin átalakulásai | 187 |
A fenilalanin reakciói | 187 |
A triptofán reakciói | 187 |
A hisztidin reakciói | 188 |
A prolin átalakulása | 188 |
Kóros aminosavanyagcsere | 190 |
Mikroorganizmusok aminosavanyagcseréjéről | 192 |
Szénhidrátok az élő szervezetben | 193 |
Monoszaharidok | 193 |
Diszaharidok és poliszaharidok | 204 |
A szénhidrátanyagcsere áttekintése | 211 |
A szénhidrátanyagcsere szabályozása | 213 |
Pasteur-effektus | 213 |
Szénhidrátok reverzibilis átalakulása más anyagcseretermékekké | 215 |
A szénhidrátanyagcssere hormonális szabályozása | 215 |
Kóros szénhidrátanyagcsere | 218 |
Lipidek (zsírszerű anyagok) az élő szervezetben | 219 |
Zsírsavak | 221 |
A szervezetben előforduló zsírsavak | 221 |
A zsírsavak lebontásának és bioszintézisének mechanizmusa | 221 |
Az elszappanosítható lipidek | 229 |
A neutrális zsírok | 229 |
Viaszok | 230 |
Foszfatidok | 230 |
Cerebrozidok | 233 |
A neutrális zsírok, foszfatidok és cerebrozidok lebontása és bioszintézise | 234 |
A nem elszappanosítható lipidek | 236 |
Karotinoidok | 236 |
Szteránvázas vegyületek a szervezetben | 237 |
Térszerkezeti izoméri a szteránvázas vegyületekben | 237 |
Szterinek (szteránvázas alkoholok, szterolok) | 240 |
Epesavak | 241 |
Szteroid hormonok | 241 |
A szteránvázas vegyületek anyagcseréje | 242 |
A lipidanyagcsere összefoglalása és összefüggései egyéb anyagcserefolyamatokkal | 244 |
A lipidanyagcseréről általában | 244 |
A lipidanyagcsere intenzitása | 247 |
A lipidanyagcsere hormonális szabályozása | 249 |
Zsíranyagcsere betegségek | 249 |
Nukleinsavak | 251 |
A nukleinsavak kémiai szerkezete | 251 |
Nukleinsavak kimutatása | 251 |
A nukleinsavak előfordulása | 260 |
Nukleinsavak a vírusokban | 262 |
A nukleinsavak anyagcseréje | 264 |
A nukleinsavak alkatrészeinek bioszintézise | 264 |
Pirimidin-bioszintézis | 264 |
Purin-bioszintézis | 266 |
A nukleinsavak lebontása | 270 |
Nukleoproteidek | 271 |
Szabad nukleotidok | 273 |
Vitaminok | 278 |
Vízoldékony vitaminok | 279 |
Tiamin (B1-vitamin, aneurin) | 280 |
Riboflavin (B2-vitamin) | 283 |
Nikotinsav | 285 |
Piridoxin, B6-vitamin | 287 |
Kobalamin, B12-vitamin | 289 |
Fólsav | 293 |
Biotin | 294 |
Pantoténsav | 295 |
Egyéb B- csoportba tartozó vitaminok | 298 |
Aszkorbinsav, C-vitamin | 300 |
P-vitamin | 302 |
Lipoidoldékony vitaminok | 303 |
A-vitamin | 303 |
D-vitamin | 305 |
E-vitamin, tokoferol | 307 |
K-vitamin | 309 |
Esszenciális zsírsavak | 311 |
Hormonok | 313 |
A pajzsmirigy hormontermelése | 314 |
Kémiai szerkezet | 315 |
Jódanyagcsere és a pajzsmirigy hormonja | 317 |
A parathyreoideák hormontermelése | 322 |
A hasnyálmirigy hormontermelése | 324 |
Inzulin | 324 |
Glukagon | 328 |
A mellékvese hormonjai | 329 |
Adrenalin és noradrenalin | 329 |
A mellékvesekéreg hormontermelése | 332 |
A gonádok hormontermelése | 339 |
A hím nemi hormonok | 339 |
Női nemi hormonok | 342 |
Ösztrogének | 342 |
Progeszteron | 345 |
Szteroidhormonok összefoglalása | 349 |
A vizelet szteroidtartalma | 349 |
A szteroidhormonok a szervezetben | 350 |
A hipofízis hormontermelése | 351 |
Az adenohipofizis hormonjai | 353 |
Tireotrophormon | 353 |
Adrenokortikotrophormon | 355 |
Növekedési hormon | 357 |
A gonadotrop hormonok | 359 |
Follikulusz stimuláló hormon (FSH) | 359 |
Luteinizáló hormon (ICSH) | 360 |
Prolaktin | 360 |
A neurohipofízis hormonjai | 361 |
A hipofízis középsőlebeny hormonja | 363 |
A hormonfogalom határesetei - Hormonok az alacsonyabbrendű szervezetben | 364 |
Az emésztés biokémiája | 367 |
A nyál | 367 |
Alacsonyabbrendű szervezetek amiláz enzimjei | 370 |
A gyomornedv | 370 |
A gyomornedv elválasztása, összetétele és hatása | 370 |
A sósavelválasztás mechanizmusa | 372 |
Pepszinogén és pepszin | 373 |
Pankreásznedv | 375 |
Összetétele, elválasztása, emésztő hatásai | 375 |
A hasnyálmirigy enzimeinek kémiája | 378 |
Tripszin | 378 |
Chimotripszin | 380 |
Karboyipeptidáz | 384 |
Fehérjeszintézis a hasnyálmirigyben | 384 |
Az epe | 385 |
Emésztés a vékonybélben és vastagbélben | 386 |
Felszívódás a bélcsatornából | 389 |
A bél baktériumflórájának jelentősége az emésztésben | 393 |
Autolízis, egyéb emésztő enzimek | 395 |
A vér biokémiája | 397 |
A vér összetétele | 397 |
A vér szerepe a légzésben | 398 |
Az oxigén szállítása | 398 |
A hemoglobin | 398 |
Az oxigén szállításának módja | 401 |
A széndioxid szállítása | 404 |
A széndioxid megkötése | 404 |
A széndioxid szállításának módja | 406 |
A vörösvértestek és a hemaglobin anyagcseréje | 408 |
Hemolízis | 408 |
A vörösvértestek energiatermelő folyamatai | 409 |
A vörösvértestek konzerválása | 410 |
A vörösvértestek keletkezésének anyagcseréje | 410 |
Porfirin anyagcsere | 412 |
A hem leépítése, epefesték keletkezése | 416 |
A hemoglobinhoz hasonló légzőpigmentek | 419 |
Vasanyagcsere | 420 |
Kóros hemoglobinanyagcsere | 421 |
A vérplazma fehérjéi és funkciói | 422 |
A plazmafehérjék felosztása és elválasztása | 422 |
Albuminok | 426 |
Lipoproteinek | 428 |
Ellenanyagok és Gamma-globulinok | 429 |
A vérplazma enzimjei | 433 |
A plazmafehérjék anyagcseréje | 434 |
Véralvadás | 435 |
A vér nem- fehérje oldott anyagai | 439 |
Nem-fehérje nitrogéntartalmú anyagok | 439 |
A vér anorganikus alkatrészeinek jelentősége | 440 |
Anionok és kationok mennyisége | 440 |
Anionok és kationok eloszlása kolloidtartalmú rendszerekben egy féligáteresztő hártya két oldalán | 441 |
A kationok egyenlőtlen eloszlása | 442 |
Az anorganikus alkatrészek, valamint a vér fehérjéinek szerepe a pH fenntartásában | 445 |
A tej biokémiája | 448 |
A víz és az oldott anyagok mozgása a szervezetben | 452 |
A vese és a vizelet | 452 |
A vese működéséről | 452 |
A vizelet összetétele | 455 |
A vizelet normális alkotórészei | 455 |
A vizelet abnormális alkotórészei | 457 |
A nitrogénürítés különböző formáinak biológiai változatossága | 458 |
Folyadékterek és váladékok | 459 |
Extracelluláris és intracelluláris víz | 459 |
A nyirok (lympha) | 462 |
Az ionok egyenlőtlen eloszlásának létrejötte | 463 |
Víz- és elektrolitanyagcsere összefoglalása | 466 |
A víz és a sók mennyiségi változásai | 466 |
Egyes ionok sajátos anyagcseréje | 469 |
Az izomösszehúzódás biokémiája | 472 |
Az izomszövet összetétele | 472 |
Fehérjék | 473 |
Szénhidrátok | 476 |
Lipoidok | 477 |
Kivonatanyagok | 477 |
Anorganikus alkatrészek | 479 |
Az izomszövet anyagcseréje | 480 |
A szénhidrátanyagcsere és az energiatermelés | 480 |
Az energia tartalékolása | 483 |
Fehérjeanyagcsere | 485 |
Kationcsere az izomban | 486 |
Az izomösszehúzódás biokémiai alapjai | 490 |
Az izomösszehúzódás elméletéről | 494 |
Az idegszövet biokémiája | 498 |
Kémiai összetétel | 498 |
A cerebrospinalis folyadék | 498 |
Az idegszövet összetétele | 498 |
Anorganikus alkatrészek | 499 |
Fehérjék | 500 |
Lipidek | 501 |
Az idegszövet anyagcseréje | 502 |
Az agy anyagcseréje in vivo | 502 |
Az agyszövet anyagcseréje in vitro | 503 |
Lipidek, fehérjék és nukleinsavak megújulása | 503 |
Az idegrostok ingerületi állapota és kationcseréje | 505 |
Kémiai közvetítő anyagok anyagcseréje | 507 |
Előfordulás, eloszlás | 507 |
Az acetilcholin anyagcseréje | 508 |
Az adrenalin és noradrenalin anyagcseréje | 512 |
Fény hatására a szemben végbemenő biokémiai változások | 513 |
A bőr, a kötőszövet és a támasztószövetek biokémiája | 517 |
A bőr | 517 |
A kötőszövet, ínszövet, porc- és csontszövet | 519 |
Függelék | |
Összefoglaló biokémiai szakirodalom | 527 |
Tankönyvek | 527 |
Kézikönyvek | 528 |
Sorozatos kiadványok | 528 |
Biokémiai folyóiratok | 528 |
Kémiai egyensúlyok és szabadenergia-változás | 529 |
PH és bufferek | 533 |
Redoxpotenciál | 537 |
Elektroforézis | 543 |
Elektrometriás titrálás | 547 |
Ultacentrifuga | 550 |
Kromatográfiás és megoszlásos módszerek | 551 |
Adszorpciós kromatográfia | 551 |
Craig-módszer | 552 |
Papírkromatográfia | 553 |
Ioncserélő kromatográfia | 556 |
Izotópok alkalmazása a biokémiában | 559 |
Stabil izotópok | 559 |
Sugárzó izotópok | 560 |
Az anyagcsere vizsgálatának módszerei | 566 |
In vivo módszerek | 567 |
Izolált szervek vizsgálata | 569 |
Szövetmetszetek | 569 |
Homogenizátumok és sejtfrakciók | 570 |
Kivonatok | 571 |
Anyagcserevizsgálat spektrofotometriás és manometrikus módszerei | 571 |
Tárgymutató | 575 |