1.035.475

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológiai praktikum

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 590 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-17-2909-5
Megjegyzés: Fekete-fehér, színes fotókkal, ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: 42 206.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó15
Bevezetés19
Munkavédelmi rendszabályok20
Általános mikrobiológia
A mikroorganizmusok vizsgálatának és tenyésztésének alapvető eszközei és anyagai27
A fénymikroszkóp használata27
Az összetett nagyító vagy mikroszkóp nagyítása29
A mikroszkóp felépítése32
Az összetett nagyítórendszer összeállítása49
A mikroszkopizáláshoz és mikrofotográfiához használt színszűrők58
Különleges mikroszkópi eljárások60
A mikroorganizmusok tenyésztése66
A mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló táptalajok66
A táptalajok szükséges összetevői66
A táptalajok csoportosítása a felhasználás célja szerint71
A mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló táptalajok elkészítése72
A mikroorganizmusok tenyésztésére használt edények75
A kereskedelmi forgalomban kapható táptalaj-alkotórészek és táptalajok78
A kereskedelmi forgalomban kapható táptalaj-alkotórészek78
A kereskedelmi forgalomban kapható táptalajok79
A táptalajokban végbemenő káros változások81
A mikroorganizmusok átvitelére szolgáló eszközök82
A mikroorganizmusok tenyésztéséhez és vizsgálatához használt anyagok, edények és eszközök sterilizálása84
A sterilizálás fogalma84
A sterilizálási eljárások85
Az eszközök és edények sterilizálása102
A mikroorganizmusok inkubálása105
A levegőigény biztosítása105
A steril munkakörülmény biztosítása105
A mikroorganizmusok tenyésztésének egyes alapfogalmai106
A mikroorganizmusok vizsgálatának módszerei109
A mikroorganizmusok helye az élők rendszerében109
A mikroorganizmusok izolálása a környezetből113
A mikroorganizmusok kitenyésztése speciális tápanyagokkal (a csalétekmódszer)113
Baktériumok izolálása a környezetből113
Penészek izolálása a környezetből114
Keratinbontó gombák izolálása szelektív táptalajon114
Tiszta tenyészetek készítése115
Az átoltás115
Oltás kémcsőből kémcsőbe, szilárd táptalajra116
Oltás kémcsőbe, folyékony táptalajra119
Oltás kémcsőből kémcsőbe szúrással119
Oltás kémcsőből Petri-csészébe119
Oltás Petri-csészéből Petri-csészébe121
A tiszta tenyészet készítésének módszerei121
A hígításos módszer121
A szélesztéses módszer122
Szélesztés forgatásos lemezmódszerrel123
A lemezöntéses módszer124
Tiszta tenyészetek készítése speciális készülékekkel125
Konídiumok izolálása monospóraizolátorral126
Tiszta tenyészet készítése anaerob baktériumokból128
A mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata129
A mikroorganizmusok mikromorfológiai vizsgálata129
Az élő mikroorganizmusok vizsgálata130
A mikroorganizmusok vizsgálata egyszerű preparátumban131
Vizsgálat egyszerű festetlen preparátumban131
Vizsgálat natív festéssel131
Vizsgálat paránytenyészetben132
Paránytenyészet celofánon132
Paránytenyészet függőcseppben133
Paránytenyészet agrárblokkmódszerrel133
Vizsgálat makrotenyészetben133
A mozgás meghatározása függőcseppmódszerrel134
A mozgás meghatározása félszilárd agaron134
A mozgásképtelenség vizsgálata Craige-csővel135
Elöl (rögzített) mikroorganizmusok vizsgálata135
A baktériumsejt alakjának vizsgálata139
Az egyszerű festések140
A metilénkékfestés140
A karbolos fukszinfestés141
A speciális festések141
A negatív festés141
A gombasejt morfológiájának vizsgálata142
Fonalas és élesztőgombák vizsgálata egyszerű festéssel142
A gombaspórák csírázásának vizsgálata142
A mikroorganizmusok nagyságának mérése143
A baktériumsejt sejtalkotóinak vizsgálata145
A baktériumok sejthatároló felületei145
Az összetett és differenciálfestések148
A Gram-festés148
A saválló festés150
A baktériummendospórák151
A baktériummendospórák festése151
Különálló spórák festése152
A baktériumsejt tokja152
A tokfestés152
A baktériumok flagelloidja153
A flagelloidok festése ("csillófestés")154
A mikroorganizmusok sejten belüli tartalék tápanyagai156
A zsírcseppek festése157
A metakromatikus granulumok festése157
A metakromatikus granulumok kimutatásának Neisser-féle módszere158
A poli-béta-hidroxi-vajsav kimutatása158
A glikogén kimutatása158
A kénszemecskék kimutatása159
A mikroorganizmusok sejtjeinek összehasonlító vizsgálata159
A baktériumsejtfal festése159
A sejtmag és a sejtmagekvivalens vizsgálata159
A baktériumok maganyagának festése159
A kékbaktériumok nukleotidjainak kimutatása160
Az élesztőgombák sejtmagjainak festése160
A fonalas gombák sejtmagjainak festése161
A mitokondrium és a mitokondriumekvivalens vizsgálata161
A baktériumok mitokondriumekvivalensének kimutatása161
A sejthártya és a baktériumplazmolízis kimutatása162
A protoplasztok vizsgálata162
A baktériumprotoplasztok vizsgálata162
A baktériumprotoplasztok előállítása163
A gombaprotoplasztok vizsgálata164
Élesztőgombák protoplasztjainak előállítása165
A fonalas gombák protoplasztjainak előállítása166
A mikroorganizmusok makromorfológiai vizsgálata166
A mikroorganizmusok telepeinek vizsgálata169
Az élesztőgombák morfológiájának vizsgálata170
Az élesztőgombák pszeudomicéliumának és micéliumának vizsgálata172
Az éleszők aszkospóráinak vizsgálata174
A pigmentképzés vizsgálata174
A gombák morfológiai vizsgálata175
A mikroorganizmusok növekedése és szaporodása180
Sejtszámálás közvetett módszerrel190
Sejtszámálás közvetlen módszerrel191
A szárazsúly és a telelpátmérő mérése194
A turbiditás mérése195
A vírusok vizsgálata196
A fágok tenyésztése a gazdaszervezetben199
A fágok számlálása a tarfoltmódszerrel199
A mikroorganizmusok élettana201
A mikroorganizmusok és környezetük201
A hőmérséklet hatása a mikroorganizmusokra202
A halálos hőmennyiség vizsgálata205
A kiszárítás hatása206
Az UV-sugárzás hatása a mikroorganizmusokra207
Az ozmotikus nyomás hatása a növekedésre208
A felületi feszültség hatása209
A hidrogénion-koncentráció hatása a növekedésre210
A légköri oxigén hatása211
A nehézfémek oligodinamikus hatása214
A pleomorfizmus hatása215
Festékek bakteriosztatikus hatása216
A fertőtlenítőszerek hatása217
A baktériumszinergizmus218
A baktériumkommenzalizmus218
A baktériumantagonizmus219
A fitoncidok hatása220
Az extracelluláris enzimek vizsgálata221
Az enzimek felosztása222
Az amilázok kimutatása227
A pektináz kimutatása228
A cellulázok kimutatása228
A kitináz kimutatása228
A dextrán-szacharáz kimutatása229
A zselatináz kimutatása230
A kazeinázok kimutatása232
A proteázok kimutatása232
A gliceridek bontása233
Az észterázaktivitás vizsgálata234
Az eszkulin hidrolízisének vizsgálata234
A szalicin hidrolízise235
A béta-galaktozidáz-aktivitás vizsgálata235
A hemolizinek kimutatása236
A koagulázteszt236
A foszfatázteszt236
A lecitinázteszt237
A mikroorganizmusok anyagcseréje237
Az energiafelszabadítással járó anyagcsere-folyamatok238
A bioszintézis fogalma241
A transzportrendszerek vizsgálata247
A citokrómrendszer megkerülése251
Mesterséges elektronátvivő rendszerek vizsgálata (a metilénkék redukciója)251
A tetrazóliumteszt252
Elektrontranszport a citokrómrendszer megkerülésével (a baktériumlumineszencia)252
A transzportrendszer terminális szakasza (oxidáz szakasz)253
A citokrómoxidáz-teszt253
Az oxidázteszt254
A benzidinteszt254
A peroxidázok szerepe a transzportrendszerekben254
A katalázteszt255
A peroxidázteszt255
A kemotróf mikroorganizmusok vizsgálata256
A kemolitróf mikroorganizmusok redoxirendszerei256
Az anaerob légzés256
A szulfát redukciója257
A szulfátredukció vizsgálata258
A szén-dioxid redukciója (a metántermelés)258
A szén-dioxid redukciójának vizsgálata. A metántermelés259
A nitrátok redukciója260
A nitrátok kemolitotróf redukciója260
A nitrátok kemoorganotróf redukciója262
A nitrátredukció vizsgálata265
Az aerob légzés266
Aerob légzést végző kemolitotróf baktériumok266
A nitrozó baktériumok redoxifolyamatai266
A nitrobaktériumok redoxifolyamatai267
A hidrogénbaktériumok redoxifolyamatai267
A vasbaktériumok redoxifolyamatai268
A metánoxidáló baktériumok redoxifolyamatai269
A kénbaktériumok redoxifolyamatai270
Az ammónia és a nitritek oxidációjának vizsgálata271
A kén oxidációjának vizsgálata272
A tioszulfát oxidációjának vizsgálata273
A kén anaerob oxidációja273
A vas oxidációjának vizsgálata274
Vasbaktériumok izolációja274
A kemoorganotróf mikroorganizmusok redoxirendszerei274
Részleges oxidációs folyamatok283
Az etanol részleges oxidációja (ecetsav "erjedés")285
Az ecetképzés gyors kimutatása286
Az ecetképzés kimutatása szilárd táptalajon286
Az 5-ketoglukonsav képzése286
A teljes oxidációval járó folyamatok287
A túloxidálás vizsgálata287
Az ecetsav minőségi reakciója288
A kalcium-laktát oxidációjának kimutatása288
Az erjedés288
Az erjedés első szakasza289
Az Embden-Meyerhof-Parnas-szkéma (EMP-szkéma)290
A Warburg-Dickens- vagy hexózmonofoszfát-szkéma (WD- vagy HMF-szkéma)292
Az Entner-Duodoroff-szkéma (WD- vagy HMF-szkéma)296
A foszofoketolázszkéma (FK-szkéma)298
Az erjedés szubsztrátjainak vizsgálata299
Az erjesztőképesség vizsgálata egyszerű szénhidrátok esetében304
A "cukorsorteszt"306
A glukonátteszt308
A glicerolerjesztés kimutatása308
Az oxfermteszt (Hughes-Leifson- vagy HL-teszt)309
A szubsztrátterjesztés kimutatásának auxanográfiás módszere310
A részleges cukorbontás vizsgálata311
Az erjedés második szakasza312
Az erjedés végtermékeinek vizsgálata316
A tejsavas erjedés kimutatása316
Az "alkoholos" erjedés316
A vajsavképződés vizsgálata319
Az acetoin kimutatása (Voges-Proskauer-teszt)326
A trimetilénglikol képzésének vizsgálata327
A fototróf mikroorganizmusok330
A fotolitotróf mikroorganizmusok336
Fotolitotróf baktériumok izolálása337
Kékbaktériumok izolálása338
A fotoorganotróf mikroorganizmusok338
Fotoorganotróf baktériumok izolálása341
A mikroorganizmusok hatása a nitrogéntartalmú szerves vegyületekre (fehérjékre)341
Az aminosavak dekarboxilációja341
Az aminosavak oxidatív deaminációja342
Az aminosavak redukciója342
Az indol meghatározása342
A kénhidrogén képződésének kimutatása344
Az ammónia képződésének kimutatása344
A fenil-alanin-deamináz-teszt345
A dekarboxilázteszt345
A nitrogéntartalmú anyagok mikrobiológiai hasznosításának auxanográfiás vizsgálata346
A mikroorganizmusok meghatározása347
"Ismeretlen" baktérium meghatározása347
Alkalmazott mikrobiológia
A talaj mikrobiológiája351
Talajminták vétele356
A talajminták vételének technikája358
A talaj pH-jának mérése359
A talaj aktivitásának vizsgálata359
A talajok szén-dioxid-termelésének vizsgálata360
A talaj szacharózaktivitásának meghatározása360
A vízben nem oldódó szerves makromolekulák lebomlásának vizsgálata361
A mikroorganizmusok számlálása a talajban363
A talaj mikroorganizmusainak közvetlen megfigyelése fluoreszenciás módszerrel363
A talaj mikroorganizmusainak számlálása lemezmódszerrel364
A talajban élő gombák számlálása lemezmódszerrel368
A talajban élő sugárgombák számlálása lemezmódszerrel368
Mikroorganizmusok izolálása a talajból370
A vírusok dúsítása és izolálása370
A bakteriofágok izolálása talajból370
A baktériumok dúsítása és izolálása371
Szerves vasvegyületeket hasznosító baktériumok izolálása371
Cellulózbontó mikroorganizmusok izolálása és vizsgálata372
Aerob cellulózbontó baktériumok izolálása dúsítással372
Anaerob cellulózbontó baktériumok izolálása dúsítással373
Aerob cellulózbontó baktériumok előállítása talajból374
Pektinanyagok mikrobiális lebontása374
A pektinek anaerob lebontásának megfigyelése ("Kenderáztatás")374
A pektinek aerob lebontása375
Anaerob pektinbontó baktériumok izolálása375
Bacillus subtilis izolálása376
Lactobacillusok kitenyésztése növényi anyagból376
A baktériumszukcesszió vizsgálata376
A Myxobacteriumok izolálása379
Halofil baktériumok izolálása381
Az önálló nitrogénkötő baktériumok. A nitrogénkötő baktériumok381
Aerob önálló nitrogénkötő baktériumok (Azobacter genus) izolálása és vizsgálata
Anaerob önálló nitrogénkötő baktériumok (Clostridium genus) izolálása és vizsgálata385
Szimbionta nitrogénkötő baktériumok387
Szimbionta nitrogénkötő baktériumok vizsgálata387
Szimbionta nitrogénkötő baktériumok izolálása a gyökérgümőből388
A szimbiózis hatásának vizsgálata389
A gombák izolálása390
Nyálkagombák izolálása390
Élesztők izolálása392
Vízben élő gombák izolálása ("vízi penészek" izolálása)393
Nagygombák (kalapos gombák) izolálása394
A farontó gombák izolálása és vizsgálata395
A barna korhasztást végző gombák395
A fehér korhasztást végző gombák396
A farontó gombák kimutatása396
A farontó gombák izolálása397
Faanyagok kísérleti fertőzése farontó gombákkal398
A farontó gombák enzimjei399
Egészségügyi és orvosi mikrobiológia401
A fertőtlenítőszerek vizsgálata401
Fertőtlenítőszerek hatásának összehasonlító vizsgálata401
A fenolkoefficiens402
Az antibiotikumok és kemoterapeutikumok403
Baktériumok antibiotikumérzékenységének vizsgálata. A korongmódszer alkalmazása406
Sztreptomicin koncentrációjának meghatározása diffúziós módszerrel. A lyukmódszer alkalmazása408
A sztreptomicin minőségi reakciója410
A víz vizsgálata410
Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata410
A baktériumszám megállapítása411
A kólititer megállapítása411
Az atípusos kolóniák vizsgálata412
A kólicsoport tagjainak elkülönítése413
A metilvörösteszt413
A Voges-Proskauer-teszt414
A nátrium-citrát-teszt414
Az indolteszt415
Az Eukman-teszt416
A kóliszám meghatározása membránszűrővel416
A szerológiai reakciók417
Agglutinációs teszt kémcsőben. Az antiszérum titerének megállapítása420
Antigén készítése420
Antiszérum (immunszérum) készítése421
Agglutinációs teszt422
H- és O-agglutináció kémcsőben423
A tej vizsgálata423
A tej elszíneződése és minőségromlása424
A baktériumszám megállapítása a tejben424
A reduktázteszt425
A baktériumok hatása a tej minőségére426
Az erjedési teszt427
A tejfoszfatázteszt (a pasztörizálás ellenőrzése)428
A tej "viharos" erjedése429
Növénykórtan430
Baktériumok által okozott növénybetegségek430
A lágyrothadás vizsgálata430
A daganatképzés vizsgálata432
A levélfoltosság vizsgálata. Xanthomonas phaseoli izolálása435
Gombák által okozott növénybetegségek436
A moníliás fertőzés kísérleti vizsgálata436
Réz és rézvegyületek gátló- (védő-) hatásának vizsgálata438
A peronoszpórafélék (Peronosporaceae) vizsgálata438
A lisztharmatfélék (Erysiphales) vizsgálata440
A rozsdagombák vizsgálata440
Az üszöggombák vizsgálata441
A vírusos növénybetegségek441
Kísérleti vírusfertőzés443
A mikrobiális fertőzések446
Koch posztulátumai447
Kísérleti járvány. A fertőzés emberről emberre, érintés útján történő terjedés447
Koch posztulátumainak demonstrálása447
Az analitikus mikrobiológia449
Vitaminok meghatározása451
A tiamin meghatározása (mikromódszer)451
A para-amino-benzoesav (PAB) meghatározása453
Aminosavak meghatározása455
Metionin meghatározása455
Függelék
Táptalajok összetétele463
Festékek összetétele531
Reagensek összetétele557
Idézett irodalom583

Dr. Horváth Sándor

Dr. Horváth Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv