A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Spanyol kulinária

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 488 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 22 cm
ISBN: 978-963-9731-88-2
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Egy ország konyhája olyan, mintha vidékei egy nagy főzőedényben keverednének össze" - jegyezte meg egyszer Josep Pla (1897- 1981) katalán író. A fazékba vetett pillantás azonban nem csak a... Tovább

Előszó

"Egy ország konyhája olyan, mintha vidékei egy nagy főzőedényben keverednének össze" - jegyezte meg egyszer Josep Pla (1897- 1981) katalán író. A fazékba vetett pillantás azonban nem csak a földrajzi, természeti panorámát tárja elénk. Amikor egy ország szakácsművészeti hagyományait megízleljük, lassanként kibontakozik egész kultúrájának esszenciája. Ahogy egy jó bor kóstolásához, ehhez is türelemre és igyekezetre van szükség - és persze nyitottságra az ismeretlen részletek is felfedezéséhez. Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt. Az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az ország konyhájára: a paella és a tintahal, a vörösbor és a sangría annyira elterjedt a spanyol konyha specialitásaként, hogy alig hagy helyet új felfedezéseknek. Ennek a könyvnek az a célja, hogy étvágyat csináljon az olvasónak Spanyolország sokféleségéhez, tájainak, kultúrájának és konyhájának számtalan apró összetevőjéhez. Vissza

Tartalom

Rövidítések és mennyiségek magyarázata4
Előszó9
Cataluna10
Katalónia • Walter Tauber
Bevezetés12
Boquería: Barcelona gyomra14
- Katalán kulinária15
Paradicsomos kenyér16
- Olívaolaj Katalóniából16
Az alioli művészete17
Calcotada18
- Népszerű spanyol mártások19
Ördöghal20
Hal katalán módra23
Garnéla24
- Miről lehet megismerni a friss garnélát?25
Hegyről és tengerről27
- Madár halfészekben27
Canelloni és Tsai.28
- Ebro-delta: az ínyencek oázisa29
Szarvasgomba31
- Szarvasgombapiac30
Kincsek az erdőből33
- Valódi rizika32
Hús, zöldség és gomba a lábosban34
Friss sajt36
- Katalán sajtok36
Crema Catalana39
- Diófélék és gyümölcsök39
Édes kalendárium40
Cava42
- Cavaminőség42
- Csúcs-cavák44
Borkultúra47
- Katalónia szőlőtermesztő vidékei46
Ásványvíz48
- Spanyolország ismert ásványvizei49
Islas Baleares50
Baleár-szigetek • Walter Tauber
Bevezetés52
Zöldségek54
- Olajbogyó-változatok55
Malacuk van...57
- Sobrasada57
Languszta58
- El Chiringuito - bódé a strandon59
A halastálból60
Húsevőnek62
Coca64
Kiadós falatok vidékről66
- Ca'n 66
Majonéz68
Sajt Menorcáról69
Zöldfűszerek71
Gin72
Likőrök73
- Szentjánoskenyér - a félreismert gyümölcs73
Ensaimada74
A szigetek bora77
- Üvegfúvók. Sangría77
Aragón78
Aragónia • Harald Irnberger
Bevezetés80
Tapaskultúra82
A legnépszerűbb spanyol tapák84
Migas88
- Olívaolaj Alsó-Aragóniából88
Ajoarriero89
Vadászat a Pireneusokban90
- Vadkolbász90
Tejes bárány92
- Tetőtől talpig92
Finomságok bárányból95
Csiga97
- A szegények hala96
Spanyol karácsony98
Édes kis gyümölcsök100
- Egy aragóniai zseni100
Somontano102
- Aragónia bortermő vidékei102
- Habzó úttörők103
Navarra104
Navarra • David Schwarzwälder
Bevezetés406
Pisztráng109
- Horgászszerencse109
Zöldségek110
- Spárga - a királyi zöldség111
Pimientos de piquillo112
Finomságok zöldségből114
- Töltelékek paprikába114
- Borágó115
Spanyol zöldségfajták116
Fieszta Pamplonában119
Kacsafarmok120
Szárnyasok a spanyol konyhában122
Roncal125
- A zugarramurdi boszorkánygyűlés124
A Szent Jakab-zarándokút126
- Más idők, más szokások127
A navarrai borvidék128
- Rosado vagy clarete?129
Pacharán130
- Gyógyelixírek130
La Rioja132
La Rioja • David Schwarzwälder
Bevezetés134
Szőlőtermesztés137
A kádárnál139
- Perpatvar a fa körül138
Borkészítés140
La Rioja jelentős pincészetei142
- Rioja csúcsborai143
- A riojai borok minőségfokozatai143
Régi borok144
- Rioja-évjáratok145
Borkóstoló146
Minőségi bor Spanyolországból146
A borászok konyhája148
Golmajerías150
- Spicces desszertek. Camerano sajt151
Paírs Vasco152
Baszkföld • Harald Klöcker
Bevezetés154
Bacalao156
- Bacalao a kereskedelemben157
Szürke tőkehal158
Homár160
- Homárevés ügyesen és élvezettel160
Spanyol tenger gyümölcsei162
Tengeri konyha a la vasca164
- Nagy tengeri pók165
Angolna166
Zöldség és gomba168
Férfiak dolga170
- Nyelvi élvezetek170
Grillezés171
- Hogyan éheznek meg a baszk férfiak?171
Szárnyas és vad172
Idiazábal175
Txakolí176
- Rioja Alavesa177
Csábítás a cukrászdában178
- Nyalánkságok egész Spanyolországból178
Cantabria180
Kantábria - Harald Klöcker
Bevezetés182
Szardínia és szardella185
Hal- és tengergyümölcsei-konzervek186
Halászok étele188
Hegyi konyha191
- Zsíros kőkori zsákmány190
Tejgazdaság192
- Tejtermékek193
Spanyol tejes és krémes ételek195
Asturias196
Asztúria • Harald Klöcker
Bevezetés198
Sidra201
- Almalevek201
Főzés sidrával202
- Ravaszság a fazékból203
Házi vágás204
- A zsírosbödön204
Kolbásztöltés206
- Véres hurka207
Egy tálból208
- Kukorica a kertből208
Tengerisün211
Vadlazac213
Cabrales214
- Mi az az oltó?215
Spanyol sajtfajták216
Sütemények
Észak-Spanyolországból218
Galicia220
Galicia • Harald Klöcker
Bevezetés222
Zöldségek224
- Hórreo. Trágya a tengerből224-225
Kiadós ételek hideg napokra226
- Találkozó a konyhában227
Pulpo a feira228
- Galiciai népünnepélyek230
Halárverés231
- Galicia a halászok országa230
- Rombuszhal Galiciából230
Kacsakagyló232
Kagylófarmok234
- Borotvakagyló234
- Fekete- és zarándokkagyló235
Osztriga237
- Eukaliptusz Galiciából237
Ínyencfalatok kagylóval és hallal238
Ingola241
- Édesvízi halak a spanyol folyókban240
Empanada242
Galiciai szarvasmarha244
- Vilalbai kappan244
Sajt247
- Szelídgesztenye24
Tarta de Santiago248
- Santiago de Compostela: a zarándokok álma és célja248
Albarino250
- Galicia borvidékei251
Orujo252
Queimada254
- Boszorkányok és druidák földje256
Castilla y León256
Kasztília és León • David Schwarzwälder
Bevezetés258
Kenyérsütés260
- Erényes kenyér261
Disznóságok262
- A sertés mint bizonyíték263
Szárított hüvelyesek264
- Okos gumócskák265
Spanyol egytálételek266
Zsidó konyha268
Pásztorkultúra271
- Sült tejes bárány271
Kiadós ételek hússal272
- Rákfogás Szent Vitus napján273
Marha Kasztíliából275
- Viadalbika-tenéysztés275
Borlegenda a Duero partján: Vega Sicilia276
- A kihívó277
Csúcsborok a Duerónál278
- Kasztília és León borvidékei279
Éde bűnök280
- Tüzes szellemű lányok280
Madrid282
Madrid • Walter Tauber
Bevezetés284
Churros és csokoládé287
- Reggeli286
Bikaviadal288
- Egy pohárkával utána289
Bikahús a konyhában290
Belsőségek291
Kenyér292
Bocadillo és montadito293
Friss halak294
- A zarzuela294
A kávéházban296
- Kávé a gyarmatokról296
A Habsburgok udvari konyhája298
- Pletykapiac a kolostor előtt299
Cocido madrileno300
- Madridi bor301
Sör303
Tortilla304
- Népszerű spanyol tojásételek305
Anís306
- Chinchón az Aranykorban307
Végtelen éjszaka309
- A Castellana. Ivási szokások308-309
Castilla-La Mancha310
Kasztília-La Mancha • Walter Tauber
Bevezetés312
Sáfrány314
- A nemes szálakról314
Don Quijote317
- Sancho szíve vágya316
Zöldségek319
- A tökéletes forma logikája318
Fokhagyma La Manchából321
- Olívaolaj La Manchából321
- Mítoszok, mágia és orvoslás321
Vadászat Spanyolországban323
- A vadorzók és a Guardia Civil323
Mi fő a vadász fazekában?324
- A népeket összekötő madár325
Pásztorételek326
Manchego sajt328
Mézédes330
- Toledói marcipán330
La Mancha-i borok332
- A toledói őrgróf332
La Mancha borvidékei333
Extremadura334
Extremadura • David Schwarzwälder
Bevezetés336
Ibériai sertés339
- A dehesa. Sonkakészítés338-339
- Az ibérico sonkák minőségi osztályai339
Ibérico sonka340
- A sonkaszeletelés művészete340
Pimentón340
Chorizo & Co.343
Spanyol kolbászspecialitások344
Böjt346
- Szakácsművészet a kolostor falai mögött349
Vadon termő zöldségek és gombák348
Varázslat a konyhából 350
- Spanyol légy352
Hús és vad353
- Extremadura a sajtok országa355
Parafa355
- Extremadurai borok356
Valencia357
Valencia • Heike Papenfuss358
Bevezetés
Rizstermesztés360
- Albufera Természetvédelmi Park362
Paella363
- A formák formájáról365
Rizs minden napra364
- Fideuá366
Citrusfélék367
- A titokzatos narancs368
Főzés citrusfélékkel369
- Italok citrusfélékkel370
- Jéghideg örömök371
Termelői piac371
- Vízbíróság Valenciában372
- Paradicsomháború373
Tintahal és kalmár374
- A la plancha. Calamares a konyhában374-375
Halak a spanyol konyhában376
Mandula380
Turrón383
- A vándor turrónkereskedők382
Földimandula385
Bor Utiel-Requenából387
- Valencia borvidékei386
- Mézédes cseppek387
Murcia388
Murcia • Harald Irnberger
Bevezetés390
Spanyolország zöldségeskertje392
- Kapribogyó392
Zöldséges ételek394
- Calasparrai rizs395
Semana Santa396
- Salzillo - A „Pasos" mestere397
Halászok a Mar Menoron396
- Miért más a Mar Menor-i hal?399
- Arany a beltengerből399
Finomságok hallal400
- Só a levantei partokról400
- Garum - a rómaiak vegetája401
Paradicsom403
- Méregzöld paradicsom?402
Saláták404
Füge407
- Eperfa és a mennydörgéstől való félelem406
Monastrell bor409
- Kiadós falatok bor mellé408
Andalucía410
Andalúzia • Harald Klöcker
Bevezetés412
Olajfanevelés414
Mit kezdjünk az olívaolajjal?416
- Olívaolaj-minőségek416
- Spanyol olajbogyófajták olajhoz417
Eltevés418
Feria Sevillában420
- A tánc szenvedélye421
Gazpacho & Co.422
Az arabok kulináris öröksége425
- A gránátalma424
Mojama426
- Tonhal426
Tengerből az asztalra429
- Az andalúz tengerekből428
Kiadós ételek hegyi sonkával430
- Jamón Serrano Trevélezből431
Variációk húsra432
Andalúzia a mennyei gyümölcsök földje435
Gyümölcsök Spanyolországból436
Sherry438
- Sherrytípusok440
- Andalúzia borvidékei441
Főzés sherryvel442
- Sherry ecet443
Brandy de Jerez445
Mennyei csábítás446
Islas Canarias448
Kanári-szigetek • Wulf Zitzelsberger
Bevezetés450
Banán452
- Banán és politika452
Egzotikus gyümölcsök454
- Selyem La Palmáról455
Gofio457
- Szegény ember kenyere457
Conquista culinaria458
- Kanári-szigeteki gumók459
Burgonya461
- Mártások és tunkolás461
Hal a Kanári-áramlatból462
Hús és zöldség465
- Zöldségek464
Karnevál Tenerifén466
Kecskesajt469
- Piknik a Kanári-szigeteken469
Bor a vulkánról470
- A Kanári-szigetek borvidékei471
- Vino de Tea471
Cukor és rum473
- Pálinkák és likőrök472
- Édesség a pálmafáról473
Füstjelek La Palmáról475
- Hogyan jutott el a szivar Spanyolországba?474
Kubai szivarok476
- Hogyan szivarozzunk?476
- Tarka márkák477
Függelék478
Kisszótár478
Idézetek jegyzéke478
Irodalom479
Köszönetnyilvánítás480
Képek jegyzéke481
Magyar receptmutató482
Spanyol receptmutató484
Név- és tárgymutató485
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem