| Rövidítések és mennyiségek magyarázata | 4 |
| Előszó | 9 |
| Cataluna | 10 |
| Katalónia • Walter Tauber | |
| Bevezetés | 12 |
| Boquería: Barcelona gyomra | 14 |
| - Katalán kulinária | 15 |
| Paradicsomos kenyér | 16 |
| - Olívaolaj Katalóniából | 16 |
| Az alioli művészete | 17 |
| Calcotada | 18 |
| - Népszerű spanyol mártások | 19 |
| Ördöghal | 20 |
| Hal katalán módra | 23 |
| Garnéla | 24 |
| - Miről lehet megismerni a friss garnélát? | 25 |
| Hegyről és tengerről | 27 |
| - Madár halfészekben | 27 |
| Canelloni és Tsai. | 28 |
| - Ebro-delta: az ínyencek oázisa | 29 |
| Szarvasgomba | 31 |
| - Szarvasgombapiac | 30 |
| Kincsek az erdőből | 33 |
| - Valódi rizika | 32 |
| Hús, zöldség és gomba a lábosban | 34 |
| Friss sajt | 36 |
| - Katalán sajtok | 36 |
| Crema Catalana | 39 |
| - Diófélék és gyümölcsök | 39 |
| Édes kalendárium | 40 |
| Cava | 42 |
| - Cavaminőség | 42 |
| - Csúcs-cavák | 44 |
| Borkultúra | 47 |
| - Katalónia szőlőtermesztő vidékei | 46 |
| Ásványvíz | 48 |
| - Spanyolország ismert ásványvizei | 49 |
| Islas Baleares | 50 |
| Baleár-szigetek • Walter Tauber | |
| Bevezetés | 52 |
| Zöldségek | 54 |
| - Olajbogyó-változatok | 55 |
| Malacuk van... | 57 |
| - Sobrasada | 57 |
| Languszta | 58 |
| - El Chiringuito - bódé a strandon | 59 |
| A halastálból | 60 |
| Húsevőnek | 62 |
| Coca | 64 |
| Kiadós falatok vidékről | 66 |
| - Ca'n | 66 |
| Majonéz | 68 |
| Sajt Menorcáról | 69 |
| Zöldfűszerek | 71 |
| Gin | 72 |
| Likőrök | 73 |
| - Szentjánoskenyér - a félreismert gyümölcs | 73 |
| Ensaimada | 74 |
| A szigetek bora | 77 |
| - Üvegfúvók. Sangría | 77 |
| Aragón | 78 |
| Aragónia • Harald Irnberger | |
| Bevezetés | 80 |
| Tapaskultúra | 82 |
| A legnépszerűbb spanyol tapák | 84 |
| Migas | 88 |
| - Olívaolaj Alsó-Aragóniából | 88 |
| Ajoarriero | 89 |
| Vadászat a Pireneusokban | 90 |
| - Vadkolbász | 90 |
| Tejes bárány | 92 |
| - Tetőtől talpig | 92 |
| Finomságok bárányból | 95 |
| Csiga | 97 |
| - A szegények hala | 96 |
| Spanyol karácsony | 98 |
| Édes kis gyümölcsök | 100 |
| - Egy aragóniai zseni | 100 |
| Somontano | 102 |
| - Aragónia bortermő vidékei | 102 |
| - Habzó úttörők | 103 |
| Navarra | 104 |
| Navarra • David Schwarzwälder | |
| Bevezetés | 406 |
| Pisztráng | 109 |
| - Horgászszerencse | 109 |
| Zöldségek | 110 |
| - Spárga - a királyi zöldség | 111 |
| Pimientos de piquillo | 112 |
| Finomságok zöldségből | 114 |
| - Töltelékek paprikába | 114 |
| - Borágó | 115 |
| Spanyol zöldségfajták | 116 |
| Fieszta Pamplonában | 119 |
| Kacsafarmok | 120 |
| Szárnyasok a spanyol konyhában | 122 |
| Roncal | 125 |
| - A zugarramurdi boszorkánygyűlés | 124 |
| A Szent Jakab-zarándokút | 126 |
| - Más idők, más szokások | 127 |
| A navarrai borvidék | 128 |
| - Rosado vagy clarete? | 129 |
| Pacharán | 130 |
| - Gyógyelixírek | 130 |
| La Rioja | 132 |
| La Rioja • David Schwarzwälder | |
| Bevezetés | 134 |
| Szőlőtermesztés | 137 |
| A kádárnál | 139 |
| - Perpatvar a fa körül | 138 |
| Borkészítés | 140 |
| La Rioja jelentős pincészetei | 142 |
| - Rioja csúcsborai | 143 |
| - A riojai borok minőségfokozatai | 143 |
| Régi borok | 144 |
| - Rioja-évjáratok | 145 |
| Borkóstoló | 146 |
| Minőségi bor Spanyolországból | 146 |
| A borászok konyhája | 148 |
| Golmajerías | 150 |
| - Spicces desszertek. Camerano sajt | 151 |
| Paírs Vasco | 152 |
| Baszkföld • Harald Klöcker | |
| Bevezetés | 154 |
| Bacalao | 156 |
| - Bacalao a kereskedelemben | 157 |
| Szürke tőkehal | 158 |
| Homár | 160 |
| - Homárevés ügyesen és élvezettel | 160 |
| Spanyol tenger gyümölcsei | 162 |
| Tengeri konyha a la vasca | 164 |
| - Nagy tengeri pók | 165 |
| Angolna | 166 |
| Zöldség és gomba | 168 |
| Férfiak dolga | 170 |
| - Nyelvi élvezetek | 170 |
| Grillezés | 171 |
| - Hogyan éheznek meg a baszk férfiak? | 171 |
| Szárnyas és vad | 172 |
| Idiazábal | 175 |
| Txakolí | 176 |
| - Rioja Alavesa | 177 |
| Csábítás a cukrászdában | 178 |
| - Nyalánkságok egész Spanyolországból | 178 |
| Cantabria | 180 |
| Kantábria - Harald Klöcker | |
| Bevezetés | 182 |
| Szardínia és szardella | 185 |
| Hal- és tengergyümölcsei-konzervek | 186 |
| Halászok étele | 188 |
| Hegyi konyha | 191 |
| - Zsíros kőkori zsákmány | 190 |
| Tejgazdaság | 192 |
| - Tejtermékek | 193 |
| Spanyol tejes és krémes ételek | 195 |
| Asturias | 196 |
| Asztúria • Harald Klöcker | |
| Bevezetés | 198 |
| Sidra | 201 |
| - Almalevek | 201 |
| Főzés sidrával | 202 |
| - Ravaszság a fazékból | 203 |
| Házi vágás | 204 |
| - A zsírosbödön | 204 |
| Kolbásztöltés | 206 |
| - Véres hurka | 207 |
| Egy tálból | 208 |
| - Kukorica a kertből | 208 |
| Tengerisün | 211 |
| Vadlazac | 213 |
| Cabrales | 214 |
| - Mi az az oltó? | 215 |
| Spanyol sajtfajták | 216 |
| Sütemények | |
| Észak-Spanyolországból | 218 |
| Galicia | 220 |
| Galicia • Harald Klöcker | |
| Bevezetés | 222 |
| Zöldségek | 224 |
| - Hórreo. Trágya a tengerből | 224-225 |
| Kiadós ételek hideg napokra | 226 |
| - Találkozó a konyhában | 227 |
| Pulpo a feira | 228 |
| - Galiciai népünnepélyek | 230 |
| Halárverés | 231 |
| - Galicia a halászok országa | 230 |
| - Rombuszhal Galiciából | 230 |
| Kacsakagyló | 232 |
| Kagylófarmok | 234 |
| - Borotvakagyló | 234 |
| - Fekete- és zarándokkagyló | 235 |
| Osztriga | 237 |
| - Eukaliptusz Galiciából | 237 |
| Ínyencfalatok kagylóval és hallal | 238 |
| Ingola | 241 |
| - Édesvízi halak a spanyol folyókban | 240 |
| Empanada | 242 |
| Galiciai szarvasmarha | 244 |
| - Vilalbai kappan | 244 |
| Sajt | 247 |
| - Szelídgesztenye | 24 |
| Tarta de Santiago | 248 |
| - Santiago de Compostela: a zarándokok álma és célja | 248 |
| Albarino | 250 |
| - Galicia borvidékei | 251 |
| Orujo | 252 |
| Queimada | 254 |
| - Boszorkányok és druidák földje | 256 |
| Castilla y León | 256 |
| Kasztília és León • David Schwarzwälder | |
| Bevezetés | 258 |
| Kenyérsütés | 260 |
| - Erényes kenyér | 261 |
| Disznóságok | 262 |
| - A sertés mint bizonyíték | 263 |
| Szárított hüvelyesek | 264 |
| - Okos gumócskák | 265 |
| Spanyol egytálételek | 266 |
| Zsidó konyha | 268 |
| Pásztorkultúra | 271 |
| - Sült tejes bárány | 271 |
| Kiadós ételek hússal | 272 |
| - Rákfogás Szent Vitus napján | 273 |
| Marha Kasztíliából | 275 |
| - Viadalbika-tenéysztés | 275 |
| Borlegenda a Duero partján: Vega Sicilia | 276 |
| - A kihívó | 277 |
| Csúcsborok a Duerónál | 278 |
| - Kasztília és León borvidékei | 279 |
| Éde bűnök | 280 |
| - Tüzes szellemű lányok | 280 |
| Madrid | 282 |
| Madrid • Walter Tauber | |
| Bevezetés | 284 |
| Churros és csokoládé | 287 |
| - Reggeli | 286 |
| Bikaviadal | 288 |
| - Egy pohárkával utána | 289 |
| Bikahús a konyhában | 290 |
| Belsőségek | 291 |
| Kenyér | 292 |
| Bocadillo és montadito | 293 |
| Friss halak | 294 |
| - A zarzuela | 294 |
| A kávéházban | 296 |
| - Kávé a gyarmatokról | 296 |
| A Habsburgok udvari konyhája | 298 |
| - Pletykapiac a kolostor előtt | 299 |
| Cocido madrileno | 300 |
| - Madridi bor | 301 |
| Sör | 303 |
| Tortilla | 304 |
| - Népszerű spanyol tojásételek | 305 |
| Anís | 306 |
| - Chinchón az Aranykorban | 307 |
| Végtelen éjszaka | 309 |
| - A Castellana. Ivási szokások | 308-309 |
| Castilla-La Mancha | 310 |
| Kasztília-La Mancha • Walter Tauber | |
| Bevezetés | 312 |
| Sáfrány | 314 |
| - A nemes szálakról | 314 |
| Don Quijote | 317 |
| - Sancho szíve vágya | 316 |
| Zöldségek | 319 |
| - A tökéletes forma logikája | 318 |
| Fokhagyma La Manchából | 321 |
| - Olívaolaj La Manchából | 321 |
| - Mítoszok, mágia és orvoslás | 321 |
| Vadászat Spanyolországban | 323 |
| - A vadorzók és a Guardia Civil | 323 |
| Mi fő a vadász fazekában? | 324 |
| - A népeket összekötő madár | 325 |
| Pásztorételek | 326 |
| Manchego sajt | 328 |
| Mézédes | 330 |
| - Toledói marcipán | 330 |
| La Mancha-i borok | 332 |
| - A toledói őrgróf | 332 |
| La Mancha borvidékei | 333 |
| Extremadura | 334 |
| Extremadura • David Schwarzwälder | |
| Bevezetés | 336 |
| Ibériai sertés | 339 |
| - A dehesa. Sonkakészítés | 338-339 |
| - Az ibérico sonkák minőségi osztályai | 339 |
| Ibérico sonka | 340 |
| - A sonkaszeletelés művészete | 340 |
| Pimentón | 340 |
| Chorizo & Co. | 343 |
| Spanyol kolbászspecialitások | 344 |
| Böjt | 346 |
| - Szakácsművészet a kolostor falai mögött | 349 |
| Vadon termő zöldségek és gombák | 348 |
| Varázslat a konyhából | 350 |
| - Spanyol légy | 352 |
| Hús és vad | 353 |
| - Extremadura a sajtok országa | 355 |
| Parafa | 355 |
| - Extremadurai borok | 356 |
| Valencia | 357 |
| Valencia • Heike Papenfuss | 358 |
| Bevezetés | |
| Rizstermesztés | 360 |
| - Albufera Természetvédelmi Park | 362 |
| Paella | 363 |
| - A formák formájáról | 365 |
| Rizs minden napra | 364 |
| - Fideuá | 366 |
| Citrusfélék | 367 |
| - A titokzatos narancs | 368 |
| Főzés citrusfélékkel | 369 |
| - Italok citrusfélékkel | 370 |
| - Jéghideg örömök | 371 |
| Termelői piac | 371 |
| - Vízbíróság Valenciában | 372 |
| - Paradicsomháború | 373 |
| Tintahal és kalmár | 374 |
| - A la plancha. Calamares a konyhában | 374-375 |
| Halak a spanyol konyhában | 376 |
| Mandula | 380 |
| Turrón | 383 |
| - A vándor turrónkereskedők | 382 |
| Földimandula | 385 |
| Bor Utiel-Requenából | 387 |
| - Valencia borvidékei | 386 |
| - Mézédes cseppek | 387 |
| Murcia | 388 |
| Murcia • Harald Irnberger | |
| Bevezetés | 390 |
| Spanyolország zöldségeskertje | 392 |
| - Kapribogyó | 392 |
| Zöldséges ételek | 394 |
| - Calasparrai rizs | 395 |
| Semana Santa | 396 |
| - Salzillo - A „Pasos" mestere | 397 |
| Halászok a Mar Menoron | 396 |
| - Miért más a Mar Menor-i hal? | 399 |
| - Arany a beltengerből | 399 |
| Finomságok hallal | 400 |
| - Só a levantei partokról | 400 |
| - Garum - a rómaiak vegetája | 401 |
| Paradicsom | 403 |
| - Méregzöld paradicsom? | 402 |
| Saláták | 404 |
| Füge | 407 |
| - Eperfa és a mennydörgéstől való félelem | 406 |
| Monastrell bor | 409 |
| - Kiadós falatok bor mellé | 408 |
| Andalucía | 410 |
| Andalúzia • Harald Klöcker | |
| Bevezetés | 412 |
| Olajfanevelés | 414 |
| Mit kezdjünk az olívaolajjal? | 416 |
| - Olívaolaj-minőségek | 416 |
| - Spanyol olajbogyófajták olajhoz | 417 |
| Eltevés | 418 |
| Feria Sevillában | 420 |
| - A tánc szenvedélye | 421 |
| Gazpacho & Co. | 422 |
| Az arabok kulináris öröksége | 425 |
| - A gránátalma | 424 |
| Mojama | 426 |
| - Tonhal | 426 |
| Tengerből az asztalra | 429 |
| - Az andalúz tengerekből | 428 |
| Kiadós ételek hegyi sonkával | 430 |
| - Jamón Serrano Trevélezből | 431 |
| Variációk húsra | 432 |
| Andalúzia a mennyei gyümölcsök földje | 435 |
| Gyümölcsök Spanyolországból | 436 |
| Sherry | 438 |
| - Sherrytípusok | 440 |
| - Andalúzia borvidékei | 441 |
| Főzés sherryvel | 442 |
| - Sherry ecet | 443 |
| Brandy de Jerez | 445 |
| Mennyei csábítás | 446 |
| Islas Canarias | 448 |
| Kanári-szigetek • Wulf Zitzelsberger | |
| Bevezetés | 450 |
| Banán | 452 |
| - Banán és politika | 452 |
| Egzotikus gyümölcsök | 454 |
| - Selyem La Palmáról | 455 |
| Gofio | 457 |
| - Szegény ember kenyere | 457 |
| Conquista culinaria | 458 |
| - Kanári-szigeteki gumók | 459 |
| Burgonya | 461 |
| - Mártások és tunkolás | 461 |
| Hal a Kanári-áramlatból | 462 |
| Hús és zöldség | 465 |
| - Zöldségek | 464 |
| Karnevál Tenerifén | 466 |
| Kecskesajt | 469 |
| - Piknik a Kanári-szigeteken | 469 |
| Bor a vulkánról | 470 |
| - A Kanári-szigetek borvidékei | 471 |
| - Vino de Tea | 471 |
| Cukor és rum | 473 |
| - Pálinkák és likőrök | 472 |
| - Édesség a pálmafáról | 473 |
| Füstjelek La Palmáról | 475 |
| - Hogyan jutott el a szivar Spanyolországba? | 474 |
| Kubai szivarok | 476 |
| - Hogyan szivarozzunk? | 476 |
| - Tarka márkák | 477 |
| Függelék | 478 |
| Kisszótár | 478 |
| Idézetek jegyzéke | 478 |
| Irodalom | 479 |
| Köszönetnyilvánítás | 480 |
| Képek jegyzéke | 481 |
| Magyar receptmutató | 482 |
| Spanyol receptmutató | 484 |
| Név- és tárgymutató | 485 |