1.035.139

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Drámák VI.

Helló, doktor Mengele!/Elsötétítés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Scolar Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím: Drámák
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-244-573-1
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Spiró György a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb művésze. Szinte valamennyi irodalmi műfajban kipróbálta tehetségét: írt verset, regényt, számtalan novellát, drámái pedig a magyar... Tovább

Előszó

Spiró György a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb művésze. Szinte valamennyi irodalmi műfajban kipróbálta tehetségét: írt verset, regényt, számtalan novellát, drámái pedig a magyar színpadok legnépszerűbb előadásai közé tartoznak.
Spiró György elsőként színre vitt drámája, a Nyulak Margitja óta számos színpadi művet írt. Élete, művészete ezer szállal kötődik a színház világához: 1982 és 1992 között a kaposvári Csíky Gergely Színház dramaturgjaként dolgozott, az 1980-as években kiemelkedő szakmai és közönségsikereket ért el a budapesti Katona József Színházban bemutatott darabjaival (Az imposztor, Csirkefej), az 1990-es években a szolnoki Szigligeti Színházat igazgatta, illetve tanított a Színművészeti Főiskolán. Irodalmi munkásságát számos kitüntetéssel jutalmazták, többek közt József Attila- és Kossuth-díjjal.
A Szappanopera 2000 decembere óta folyamatosan szerepel a Budapesti Kamaraszínház műsorán. A Prah című drámát 2007 áprilisától játssza a budapesti Radnóti Színház, 2009 novemberében pedig a Miskolci Nemzeti Színház is bemutatta. Vissza

Fülszöveg

„A faji gondolat és az osztályszempontú gondolkodás a 20. század során Magyarországon meghatározó szerephez jutott. Mindkettőnek lényege, hogy az egyénnek a közösséggel szemben semmiféle autonómiája sincs. Merőben egy-egy ideológiai séma szerint ítélik meg az egyént, aki mái" attól bűnös, hogy megszületett. Mindegy, ő maga mit gondol és mit cselekszik, ha vére vagy osztálya megvetésre, kitaszításra, megsemmisítésre méltó.
Az antiszemitizmus a tudományosan igazolhatatlannak bizonyult fajelmélet, e mindenre könnyű magyarázatot adó mese révén mélyen beépült a modernizálódásra, kapitalista fejlődésre csak részlegesen képes kelet-európai mentalitásokba, és ahol a társadalom nagy részének súlyos kudarcokat kellett a 20, század során elszenvednie, óriási sikert aratott. Az egyén, ha a környezete megbélyegzi, a bélyeget semmivel sem moshatja le magáról"
Spiró György

Tartalom

Helló, doktor Mengele! 5
Elsötétítés 79

Spiró György

Spiró György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Spiró György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv