| Előszó | 7 |
| Bevezetés az első kiadáshoz | 9 |
| Bevezetés a második kiadáshoz | 11 |
| A sportélettan szemlélete, tárgya, helye, helyzete, módszerei, távlatai | 13 |
| A szabályozórendszerek élettana és sportélettana | 25 |
| Alapfogalmak, alapjelenségek | 25 |
| Sejtmembrán. Aktív és passzív transzport | 25 |
| Nyugalmi és akciós potenciál | 27 |
| Refrakter szak, kronaxia, ingerületvezetés | 29 |
| Neuron, reflex, reflexív | |
| Gerincvelő, nyúltvelő | 55 |
| Az agytörzs működése | 61 |
| A kisagy | 63 |
| A vegetatív idegrendszer | 64 |
| A hypothalamus | 70 |
| Az agykéreg működése | 71 |
| Az agykéreg jelentősége a mozgásszabályozásban. A központi idegrendszer motoros működésének összefoglalása | 72 |
| Érzőközpontok. Érzékszervi központok. A központi idegrendszer érző (szenzoros) működésének összefoglalása | 75 |
| A magasabb idegtevékenység. Magatartás, tudat, tanulás, emlékezés | 79 |
| A neuroendokrin rendszer | 87 |
| Az agyalapi mirigy elülső lebeny működése (HEL, Adenohypophysis) | 91 |
| A hypophysis - mellékvesekéreg rendszer. A mellékvesekéreg | 98 |
| A hypophysis - pajzsmirigy rendszer | 107 |
| A hypophysis - gonadrendszer | 109 |
| A herék élettani működése | 113 |
| A petefészkek élettani működése | 114 |
| A hypophysis hátsó lebeny (HHL), a neurohypophysis | 118 |
| A mellékpajzsmirigy | 119 |
| A hasnyálmirigy endokrin működése. A vércukorszint szabályozása | 122 |
| A mellékvesevelő élettana és sportélettana | 127 |
| A belső környezet | 131 |
| A vér általános jellemzése | 133 |
| A plazma összetétele | 135 |
| A vér alakos elemei | 140 |
| A véralvadás | 142 |
| A "vérdopping" | 144 |
| A vércsoportok | 145 |
| Sav-bázis egyensúly | 146 |
| Az izomrendszer élettana és sportélettana | 151 |
| Az izomplaszticitás. Az izmok rostösszetétele | 153 |
| Az izmok felépítése | 159 |
| Az izomösszehúzódás biokémiai alapjai | 160 |
| Az izomrángás. Az izomműködés mechanikája | 163 |
| Hőtermelés, energiát szolgáltató folyamatok az izomban | 166 |
| Izomfáradás | 170 |
| Mozgatórendszer és sportteljesítmény | 173 |
| A szív és a vérkeringési rendszer élettana és sportélettana | 191 |
| A szív felépítése | 191 |
| A szív ingerképző és ingerületvezető rendszere | 192 |
| A szívciklus | 194 |
| A szívvizsgáló eljárások | 197 |
| A szív teljesítménye. A perctérfogat | 202 |
| A szívműködés alkalmazkodása izommunkában | 202 |
| A Starling-féle szív-tüdő készítmény | 204 |
| A szívizom szabályozásának és a szíven kívüli tényezőknek a szerepe az izommunkához történő alkalmazkodásban | 206 |
| Az edzett szív és működése | 206 |
| A vérkeringés élettana és sportélettana | 211 |
| Az érrendszer felépítése | 212 |
| A vérnyomás és mérése | 213 |
| Az artériás vérnyomás | 213 |
| A vérnyomásmérés | 217 |
| Az artériás pulzus és vizsgálatának jelentősége a sportban | 219 |
| Capillaris és venás keringés | 221 |
| Egyes szervek vérellátása | 226 |
| A szív vérellátása | 226 |
| Az izomzat vérellátása | 228 |
| Az agy vérellátása | 229 |
| A máj vérellátása | 229 |
| A vese vérellátása | 230 |
| A tüdő vérellátása. A kisvérköri keringés | 230 |
| A keringés szabályozása | 231 |
| A vérkeringés reflex-szabályozása | 233 |
| Izommunka hatása a szív-vérkeringési rendszere | 237 |
| A légzőrendszer élettana és sportélettana | 245 |
| A gázcsere | 254 |
| Oxigénszállítás. Hypoxia | 256 |
| Szén-dioxid-szállítás | 261 |
| A légzés szabályozása | 263 |
| A légzőközpontok | 263 |
| A kémiai légzésszabályozás | 265 |
| Az emésztőrendszer élettana és sportélettana | 271 |
| A gyomor élettani szerepe | 272 |
| Emésztés a vékonybélben | 275 |
| A vékonybélemésztés szabályozása | 277 |
| A vastagbélemésztés | 278 |
| A felszívódás | 279 |
| Az anyag- és energiaforgalom élettana és sportélettana | 281 |
| Az alapanyagcsere és energiaforgalom | 281 |
| A májműködés és a köztianyagcsere élettana és sportélettana | 298 |
| A szénhidrátok átalakulása a szervezetben | 304 |
| Az aminosavak átalakulása a szervezetben | 304 |
| A hőszabályozás | 307 |
| A táplálkozás élettani alapjai és sportélettani vonatkozásai | 310 |
| A tápanyagok jelentősége a táplálkozásban | 313 |
| A fehérjék jelentősége a táplálkozásban | 313 |
| A zsírok jelentősége a táplálkozásban | 314 |
| A szénhidrátok jelentősége a táplálkozásban | 315 |
| Izomtevékenység - tápanyagfelhasználás | 316 |
| A vitaminok jelentősége a táplálkozásban | 318 |
| A folyadékszükséglet | 326 |
| Az ásványi anyagok jelentősége a táplálkozásban | 327 |
| A sportolók táplálkozásának sajátos szempontjai | 330 |
| A kiválasztás élettana és sportélettani vonatkozásai | 333 |
| A veseműködés | 333 |
| Glomerulus-filtráció | 334 |
| Tubularis reabsorptió és sekretio | 336 |
| Víz- és sóforgalom | 337 |
| Szerves vegyületek visszaszívása | 339 |
| Vizeletürítés. A vizelet összetétele és vizsgálata | 341 |
| Irodalom | 343 |
| Tárgymutató | 345 |